Ada Ciganlija je izduženo rečno ostrvo nastalo na četvrtom kilometru Save od Ušća u Dunav. Naziv Ciganlija bi mogao predstavljati toponim keltskih reči “singa” i “lia” koje znače ostrvo i podvodno zemljište. Naziv je dočaravao promenljivost vodostaja Save. Pri niskom, to je bila Singa, a pri visokom Lia. “Siganlija” se vremenom pretvorilo u Ciganlija. “Vodeni cvet”, kako je Branislav Nušić nazvao Adu, je oduvek privlačila umetnike i pustolove, koji su očarani, na njoj ostajali bilo kao stvaraoci ili zanesenjaci.

Ada je očuvala svoja prirodna bogatstva, koja čine dinamičan ekosistem i predstavljaju ekološku oazu. Pošumljena je gustom listopadnom šumom, u kojoj dominiraju hrastovi i brestovi. Sredinom 20. veka ostrvo je pošumljavano američkom topolom i zelenim jasenom. Videti na Adi srndaća, zeca, lisicu, svakojake “zverke”, pa čak i divlju svinju, sasvim je moguće, čak i verovatno. U prirodnoj simbiozi flore i faune, ostrva, reke i dva velika jezera, sa osobinama jedinstvenog ekosistema, stvorena je prijatna mikroklima, različita od gradske žege. Još postoje delovi “netaknute prirode”, obrasli divljom vegetacijom. Vodena trava prirodno prečišćava Savsko jezero, tako što se hrani njegovom vodom vezujući za sebe fosfor, azot i nečistoću. Njenim šišanjem i odnošenjem, Jezero se oplemenjuje nekoliko puta u toku godine.

ada Ada Ciganlija

Potreba da se na Adi Ciganliji uredi najveća velegradska plaža, učinila je da Savsko jezero postane višenamensko. Koristi se za sport i rekreaciju. Na njemu se mnogo puta okupilo više od 300.000 kupača, a održano je na stotine državnih i međunarodnih takmičenja u sportovima na vodi. Zato je sinonim za Adu – Beogradsko more. Na ostrvu je smešteno više desetina registrovanih sportskih klubova. Između jezera i 7,5 kilometara duge, osvetljene šetačke staze, kojom je okruženo, prostire se šljunkovita plaža. Kupalište je jedno od najvećih i najbezbednijih u Evropi, po zvaničnim statistikama. Opslužuju ga stručne spasilačke službe, nekoliko lekarskih ambulanti, policija, kao i radnici komunalnih službi. Oko njega se razvio urbano – sportski ambijent, ušuškan u zelenilo i travnjake, prošarane pešačkim i biciklističkim stazama od čvrstog materijala. Ada Ciganlija je jedini gradski park u celosti dostupan i uređen po meri osoba sa posebnim potrebama, koji u njemu imaju obezbeđen toalet, parking prostor, dok su sve staze sa kosim završecima, bez ivičnjaka. Ada je najveći sportski centar u Beogradu, sa jedinstvenim sadržajem.

Ada Ciganlija belgrade 10269840 800 530 Ada Ciganlija

Ukoliko ste primorani da celo leto ostanete u gradu, Ada Ciganlija je pravi izbor i siguran sam da ćete naći nešto za sebe. Ne morate da izdvajate velike sume novca da bi ste uživali u letu, jer vam Beogradsko more i ove godine nudi brojne besplatne sadržaje, a sve u cilju promovisanja sporta i zdravog života.
Među tim sadržajima su i besplatni časovi:

 • Plivanja
 • Vaterpola
 • Veslanja
 • Kajaka
 • Jedrenja na dasci
 • Skijanja na vodi (Aqua Ski)
 • Odbojke na pesku
 • Američkog fudbala
 • Karatea u Avantura parku
ada1 Ada Ciganlija

Moram da spomenem da je bezbednost kupača jedan od vaznih aspekata. Spasilačku službu čine selektovani spasioci koji poseduju sertifikat Spasilačke asocijacije Srbije. Na plažama su raspoređene spasilačke kule, a spasioci se takođe nalaze i na vodi – kako u čamcima tako i na skuterima. Oko kupališta je raspoređeno pet ambulanti, centralna ambulanta se nalazi kod uprave kupališta, dok su ostale raspoređene duž jezera.

Od sportskog sadržaja, na Adi možete naći i:

 • Multifunkcionalna igrališta, višenamensko igralište smešteno iza fudbalskih igrališta sa veštačkom i prirodnom travom. Prostire se na 510 kvadratnih metara i pruža mogućnost sprovođenja čak osam sportova.
 • Igrališta za osobe sa invaliditetom, centar se prostire na površini od 700 kvadratnih metara i obuhvata teren za košarku, tenis, odbojku i fudbal, koji su prilagođeni za korišćenje osobama sa invaliditetom.
slikatekst Ada Ciganlija
 • Terene za mini golf, koji imaju devet polja koja su urađena po strogim svetskim standardima. Golf vežbalište je nezaobilazni deo svakog golf kompleksa, podjednako bitan kako za one koji prave svoje prve golf korake tako i za iskusne golf igrače kako bi se uvežbale sve situacije na koje se može naići na terenu golf. U okviru vežbališta su: prostor dužine 180m – “shooting range”, dva “putting green-a”, “chipping green” sa peščanom preprekom i “pitching green”, tri peščane prepreke “bunker-a”, mali golf poligon gde se organizuje golf akademija.
golf tereni Ada Ciganlija

Dečija igrališta se nalaze na desnoj obali Savskog jezera i zauzimaju površinu od 110 kvadratnih metara. Sa velikim brojem sprava prilagođenih uzrastu dece do 12 godina, u prijatnom ambijentu zelene oaze, na Adi mogu uživati i deca.
Tu su i tereni za tenis, košarku i mali fudbal.

Na Adi postoji i velika Teniska hala, u kojoj ljubitelji tenisa mogu zaista uživati. Teniska akademija organizuje rad sa decom školskog i predškolskog uzrasta, od 5 do 10 godina, kao i takmičarski program za decu uzrasta od 10 do 16 godina. Tako da, dragi roditelji, dok vaša deca treniraju, vi se možete prepustiti uživanju na pikniku, jer Ada ima uređeni piknik prostor, namenjen je paljenju vatre i spremanju roštilja, a izletnici ga mogu koristiti besplatno. Ovaj prostor je idelan za neki produženi vikend sa prijateljima, uživanje u hrani, atmosferi, idealan provod, zar ne?

teniska hala Ada Ciganlija

Ako se pak odlučite za splav ili restoran, ugostiteljsku ponudu ostrva čine 70 restorana u rustičnom stilu, raspoređenih oko jezera, kao i desetine splavova – restorana na Savi u kojima su dobra hrana i dobar provod zagarantovani.

Posebnu čaroliju doživljavaju posetioci splavova – kućica za odmor, kojih je više stotina duž cele obale, ove male oaze će vam pružiti preko potreban odmor.

Na samom ostrvu, nalazi se “Ada safari”, manje jezero poribljeno šaranom, na kojem se redovno održavaju ribolovačka takmičenja, pa zaljubljenici u ribolov mogu takođe uživati.

U neposrednoj blizini “safarija”, smešteno je dečije pozorište – igralište “Robinzonovo ostrvo”, gde se redovno prikazuju predstave “Život na pustom ostrvu”, i “Robinzon i prijatelji”, tako da će vaši mališani spojiti lepo i korisno. Bioskop takođe radi, tako da po simboličnoj ceni karte, možete pogledati neke od aktuelnih filmova. Letnja sezona je vreme kada naročito oživljava scena ispod velikih tribina, gde se održavaju zabavni i kulturni programi i spektakli.

marina Ada Ciganlija

Kao što vidite, izbor je veliki, uživajte na suncu, u vodi, napravite mali prodični pinkik, izađite u neki od mnogobrojnih klubova i splavova, leto u gradu ne mora biti sinonim za nepodnošljive vrućine i vreo asfalt, na vama je da se prepustite čarima Beogradskog mora, i da uživate u vrelim letnjim danima koji su pred nama.


Miloš Jeremić je surovi realista i veliki hedonista, trudi se da bude normalan, ali mu ne uspeva, sve svoje ideje i misli prenosi na papir, jer ljudi još uvek nisu spremni da čuju istinu.

Editors choice