Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Ah, te divne Dr Martins!

Ah, te divne Dr Martins!

Rachel Marie  Ah, te divne Dr Martins!Martinke su napunile 50 godina u aprilu ove godine i sada imaju mnogo bolju reputaciju nego nekada. ‘’Dr Martins’’ čizme bile su izbor huligana sedamdesetih godina prošlog veka, a čak je i policija dala svoj doprinos ublažavanjem udaraca vazdušnim jastucima. Poreklo vuku od hramljućeg Nemca. Klaus Martin je prepravio standardnu vojničku čizmu dodajući joj jastučiće, u toku oporavka posle nezgode na skijanju. Proizvodile su se u Nemačkoj dok sva prava nisu prodata britanskoj industriji za proizvodnju cipela Ar Grigs Grup. 1959. Grigs je oblikovao petu, dodao žuti štep i zaštitio je đon pod nazivom erver (AirWair). Pojavile su se u prodavnicama u Britaniji 1960. Prvi primerci bili su crne ili boje trule višnje sa osam rupica za pertle na svakoj strani.

Nakon “Doktor Martins”, naziv se skraćuje na “Dr Martins”. Prvobitno su ih nosili poštari, policija i ljudi koji provode dosta vremena stojeći. Uskoro su našle mnogo širu primenu, između ostalih kod skinhedsa i antifašista. Kako im je primena postajala sve šira, varirao je i broj rupica, krećući se od 3 do 20, čak je i boja pertli bila način identifikacije. Skinhedsi su nosili bele ili crvene pertle – da pokažu da su prolili krv u nekoj tuči, a socijalisti su nosili isključivo crvene. Kod anarhista su se nosile crvene ili crne, antifašisti pertle raznih boja, dok su vegetarijanci nosili zelene.

Elton Džon je nosio Martinke u rok operi Tomi, uz sve ostale muzičke zvezde koje su u njima viđene – članovi sastava “The Who”, “Madness” i “The Clash”. Postoji čak i pesma Pola Velera nastala u vreme društvenih i političkih nemira u Britaniji u kojoj se spominju ,,Martinke”. Sada se nalaze na mnogo sigurnijem tlu, i sve češće se viđaju na modnim pistama, čak i dizajner cipela Jimmy Choo poseduje nekoliko pari.

Meni su u jednom periodu života bile omiljene, da budem preciznija, obožavala sam ih. Tada sam slušala muziku koju je moj stil oblačenja ‘morao’ da isprati, a u sklopu toga su kao neizostavni deo bile Martinke. Sećam se da su, uvek kada je stric iz Amerike dolazio u posetu, na listi želja bile jedino one. I mojoj i sestrinoj. Nismo mogle da dočekamo njegov dolazak i ugledamo te čarobne martinke. Sreća, sreća, radost. Ceo svet je bio tada moj.
Karirana košulja, iscepane farmerke, vijetnamka i Martinke. Spremna. “This boots are made for walking, and that’s just what they do”. Godinama posle toga moj stil se izgrađivao, menjao, te su Martinke izgubile to počasno mesto. Jutros dok sam sređivala orman našla sam ih u mojoj ” kul fioci”. Ako mene pitate, ove zime ću ih opet ponosno prošetati. Ah, te divne Dr Martins.


Jovana Novaković je diplomirani profesor španskog jezika i hispanskih književnosti, zaljubljenik u muziku, ples i ljubav. “Smiri se, ti si intelektualka”, omiljena joj replika iz jedne od omiljenih predstava. Nestrpljiva, uporna, radoznala, nasmejana i neposredna. Krajnje netolerantna za gluposti. Altruista i filantrop. Jednom rečju, Jovana je svakakva

Editors choice