Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Makeup trendovi za 2017. koje definitivno treba da probaš

Ako želite da budete lider pričajte kao lider

Ako želite da budete lider pričajte kao lider

Efikasan lider na prvom mestu mora da brine o svojim verbalnim sposobnostima.

Odeća i stav igraju značajnu ulogu u tome kako će vas podređeni percipirati, ali ako se pokažete kao loš komunikator, sve vaše sposobnosti mogu biti dovedene u pitanje.

Kako biste svima stavili do znanja svoje kapacitete, postali uspešan lider, održali se na toj poziciji i napredovali – morate da naučite da se izražavate na pravi način.

lider govor Ako želite da budete lider pričajte kao lider

Budite svesni činjenice da jezik lidera mora biti drugačiji od onoga kojeg koristite uobičajeno. Jezik lidera mora se sastojati od kompleksnih pojmova, adekvatnih za oblast biznisa kojom se bavite, a vaši govori moraju odražavati duboko poznavanje materije, svesti o trenutnom stanju profesije i projekcije budućnosti.

U svakom trenutku morate znati šta želite, a ukoliko u nekoj situaciji nije tako, dajte sebi dovoljno vremena da promislite, i govorite samo onda kada vaše reči budu mogle da odaju sigurnost.

Budite oprezni sa rečju “ali”. “Ali” se najčešće odnosi na iznošenje suprotnih argumenata ili odbijanje. Potrudite se da sagovorniku uvek prvo izložite ono što je bilo dobro u njegovim rečima i aktivnostima, a tek onda se osvrnite na njihove negativne strane.

lider Ako želite da budete lider pričajte kao lider

Izbegavajte superlative i oduševljenje. Mudar lider svemu pristupa analitički i sa rezervom. Ukoliko se nečim oduševite, gubite sposobnost kritičkog razmišljanja, i mogu vam promaći neke značajne prepreke.

Izbegavajte sleng. Poslovni žargon je prihvatljiv, ali “ulični” govor, ostavite za ulicu, a na poslu koristite isključivo standardni jezik, ukoliko želite da budete shvaćeni ozbiljno.

Ne oklevajte. Korišćenje eufemizama ili oklevanje poput “Čini mi se da smo u lošoj situaciji”, “Pomišljam da ovo i nije tako dobra ideja” zrače nesigurnošću, a ne želite da svojim konkurentima, saradnicima ili podređenima ostavljate takav utisak.

Jasna Stanić

Editors choice