Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Aleksandar Sizonenko: Preminuo dobroćudni džin

Aleksandar Sizonenko: Preminuo dobroćudni džin

Početak 2011. obeležio je odlazak najvišeg čoveka koji je ikad igrao “kraljicu igara”, Aleksandra Sizonenka (Alexander Alekseyevich Sizonenko). Bivši sovjetski košarkaš, rođen 27. jula 1959. u ukrajinskom Zaporožju, preminuo je 5. januara posle duge i teške bolesti, koja ga je prikovala za postelju.

Sizonenko u akciji Aleksandar Sizonenko: Preminuo dobroćudni džin

Sizonenko u akciji

Visinom od 239 cm ušao je u Ginisovu knjigu rekorda 1991. godine kao najviši košarkaš. Igrao je profesionalno od 1976. do 1986, i to za Spartak iz Lenjingrada (današnji Spartak St. Petersburg), kao i za Samaru, koja se tada zvala Strojcel Kujbišev. Za Sovjetski savez odigrao je 12 utakmica, a karijeru je završio već u 27. godini pošto mu je enormni rast onemogućavao kretanje.

Po završetku karijere, pojavio se u filmu “Hrabri mali krojač” (The Brave Little Tailor) iz 1988. godine, sa još jednim džinom, bivšim britanskim košarkašem Kristoferom Grinerom (Cristopher Greener), koji je visok 229 cm.

Sizonenko i Sabonis Aleksandar Sizonenko: Preminuo dobroćudni džin

Aleksandar Sizonenko i Arvidas Sabonis, legenda svetske košarke

Nažalost, hipofiza se nije smirivala i nastavio je da raste, jedva se kretao, i to uz pomoć štapa. Postoji informacija da je u trenutku smrti bio visok cela dva i po metra. Poznati svetski anatom koji plastifikuje ljudska tela nakon smrti, Ginter fon Hagens (Günther von Hagens), za života mu je ponudio novac za njegovo telo po preminuću, ali je Sizonenko to odbio. Bio je razveden i ima sina Aleksandra.

Pomenimo ovom prilikom da je i jedan od najviših košarkaša NBA lige svih vremena, Manute Bol (Manute Bol), visok 231 cm, preminuo 2010. godine.

Sizonenko nekad i sad Aleksandar Sizonenko: Preminuo dobroćudni džin

Sizonenko iz igračkih dana, kao i iz onih pred odlazak u bolnicu


Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš, obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju… Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže “nikada ga ne drži mesto”, čovek je “od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega jer mu pruža sve što mu treba.

Editors choice