Dragi modno ostrašćeni dečaci i još draže devojčice, ovo je virtuelni prostor za vas.

Dragi modno zalutali jaganjci, ovo je prostor i za vas. Tačnije naročito za vas. Današnja tema posvećena je vama.

Duboko ponavljajte u sebi mantru Coco Chanel – “Fashion fades, only style remains the same.”

Dakle, divan vam današnji dan.

Na izdahu ovog turbulentnog leta 2010, letećemo na  krilima mode i na prosečnoj temperaturi od 20 stepeni celzijusovih. Vežite vaše pojaseve, otvorite kišobrane, stavite rejbanke na oči. Polećemo.

Ono što mi je ulepšavalo dane i noći u Beogradu ovoga leta bila je moda i zato moram sa vama da podelim moju najdublju fascinaciju o tome.

Kafić u krugu dvojke. Slučaj wannabe.

“Napalile su ih vrele avgustovske večeri”, prokomentarisao je Marko dok sam lenjo ispijala mojito. Okrenula sam se. Brzim, izvežbanim okom osmotrila situaciju i shvatila da četiri jahača apokalipse samo što nisu došli po mene.

Teksas suknje, topovi od streča, štikle iz hardcore porno produkcije, košulje sa animal printovima, brojanice, lažni Chanel, Hermes, Louis Vuitton, kaiševi na satenskim majicama, providne tkanine preko drečavog veša, air max patike, satenske haljine, letnje čizme ( sta su letnje čizme?!?!). I sve to malo posle 18 časova. Stop na enti.

Da li je moguće da nijedna modna novina u 21. veku nije ni prošla pored vaših očnih senzora ?

“Moda je mrtva”, vrisnula sam na glas.

“Uštini me i probudi”.

Ada. Slučaj francuske sobarice.

Jutarnja vrelina me je naterala da ohladim svoje telo i misli ispod prve letnje tende uz zvuke chilla i limunade. Čitajući lako letnje štivo koje se umiljava do iznemoglosti mom karakteru, rešila sam da napravim pauzu i da posmatram ljude oko sebe. Volim da gledam kako se smeju, kako gledaju, kako im se telo kreće dok razgovaraju, dok se šetaju. I to bih i radila da je maj, početak vrućina i da na Adi ima tek tu i tamo po koji gost namernik. Ali ne i ovaj put.

Dižem glavu i shvatam da samo što nije počela revija najnovije kolekcije za proleće/leto 2010/2011 Sodome & Gomore. Prvi red je pun. Sunce zalazi za oblake i manekenke i manekeni za neukus izlaze na pistu. Štikle od plute. Drvene nanule. Crveni iskrzan lak na noktima. Minijaturni šorcevi na pozamašnim guzicama. Pirsinzi. Haljine za malu i veliku maturu. Nadogradnje. Cvetni motivi. Otopljene šminke. Papuče Fila (za koje sam iskreno mislila da je i poslednji par na svetu istih bačen kada je onomad 1997. renoviran moj podrum). Muški šorcevi do iznad kolena – drečavo zeleni, roze, plavi. Air max sa šok đonovima. Jednodelni, a evo ih i dvodelni kupaći kostimi sa leopard printom.. Naočari sa Cavalli zmijom. Rajfovi sa najčudnijim oblicima na vrhu istih. I tu i tamo po koje letnje čizme, opet!!! Ponoviću vam dragi moji, da je nešto malo pre 12 časova. Stop. Stoooop.

Jel se to ponovo u blizini otvorio neki “novi” italijanski outlet sa garderobom iz devedesetih?!

“Moda je stanje duha”, histerično razmišljam.

Doroti, kucni tri puta crvenim cipelicama i vrati ih u Kanzas. Ne bih ništa manje želela. I ništa više na ovu temu dodala.

Ok. Kosmos zaista ima sjajan smisao za humor, ali i mi konja za trku imamo.

Inspiracija za danas:

Teksas farmerke.

Basic bela majica bez printa.

Ešarpa.

Vrtoglave štikle.

Torba s nitnama.

Detalji.

Glam punk meets rock’n’roll.

Bar da modno osvešćeni iskoristimo zadnje dane leta.

Gore pomenuto je ne nikako, tako kaže Ruška Jakić.

Lekcija broj 1. Stil.  Evo kako to rade London, Paris i New York.

Da se naša Alisa vrati kući.


Jelena Tanasić je rođena da obožava – Crveni lak. Čokoladne kolače. Mojito & kafu. Čitanje novina od pozadi. Čitanje knjiga. Papir i olovku. Kreativni haos. Bajke o vilenjacima i vilama. Filmove iz doba zlatnog Holivuda. Marinu Abramović. Leto. Miris šume posle letnjeg pljuska. Naočare brenda Ray Ban. Glam Punk modu. Štikle. Nitne. Narukvice. Pozorišta & bioskope. Citat Žan Kokto: “U sebi osećam anđela koga neprestano šokiram!”

Editors choice