Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Anbb – muzika koja živi sa nama

Anbb – muzika koja živi sa nama

Anbb je muzički projekat koji su 2007. godine udruženih snaga pokrenuli Alva Noto (Alva Noto), kompozitor elektronske muzike i vizuelni umetnik, i Bligza Bargeld (Blixa Bargeld), kompozitor i vokalni performer. Bligza se proslavio kao lider i pevač Einsturzende Neubauten, mitske berlinske industrial-rock grupe, godinama je bio gitarista uz Nika Kejva (Nick Cave) i jedan od osnivača benda Nick Cave and the Bad Seeds. Karsten Nikolaj (Carsten Nicolai) poznatiji pod umetničkim imenom Alva Noto je kompozitor nove elektronske muzike, član muzičkih grupa Signal i Cyclo, i autor mnogih remiksa, uključujući i numeru “Innocence”, islandske pevačice Bjork (Björk).

slika 144 Anbb – muzika koja živi sa nama

Bligza Bargeld i Karsten Nikolaj

Njihova muzika predstavlja sudar dve generacije, i spajanje organskog i digitalnog. Spoj ova dva umetnika je potpuno iznenađujuć, s obzirom na njihove potpuno različite pravce. Sam Karsten je izjavio da nije verovao da će njegova muzika ikada imati i vokalni deo, ali da je Bligza bio pravi izbor. Neobično dobro funkcionišu kao tim, iako su se obojica na početku saradnje našli u neuobičajenoj situaciji. Bligza je bio naviknut na rad sa čitavim bendom, dok je za Karstena rad sa akustičnim instrumentima bio novina. Kažu da njihova saradnja izgleda kao dijalog – svaki u studio donosi svoju kreativnost i ideje, a krajnji ishod je muzika koja nosi autentičnost oba umetnika. Rezultat je projekat koji ima živu, fizičku dimenziju rok muzike, i eleganciju i čistotu elektronike.

Na pitanje kako izgleda stvaralački proces, Bligza kaže da stvara tako što je prestao da sluša muziku, i tvrdi kako u poslednjih 10 godina ne postoji ništa što je vredno pažnje. Njegov karakterističan pogled na muziku se ogleda u tvrdnji da zvuk nema kvalitet, i da nijedan zvuk nije kvalitetniji od nekog drugog zvuka. Važnost i lepotu zvucima dajemo mi, i to je suština. To je muzika.

Svaki njihov nastup je jedinstven i drugačiji, a poseban akcenat je na performansima koji predstavljaju prave spektakle. Njihovi jednoipočasovni nastupi zasnivaju se na dva izdanja iz 2010. godine – EP “Red Maruk Handshake” i LP “Mimikry”. Beograđani su imali prilike da ih čuju na Resonate festivalu, gde su izazvali opšte oduševljenje. Svojom autentičnošću i umetničkim kvalitetom ovaj muzički projekat se definitivno izdvaja iz mora komercijalne muzike, i svakako zavređuje pažnju.


Aleksandra Skorupan je ekonomista na papiru a u duši umetnik. Najlakše se izražava kroz fotografiju i pisanu reč, i veruje da imaju podjednaku moć. U slobodno vreme vodi modni blog Microcosmos.

Editors choice