Anketa: Zašto volim Srbiju?

Anketa: Zašto volim Srbiju?

Srbija se vekovima probija sa svojim lošim i dobrim stranama. Neko jedva čeka da ode odavde, neko nikada ne bi menjao Srbiju, različiti smo, kao i naši stavovi. Pročitajte šta neki ljudi kažu o tome koji su razlozi ljubavi prema Srbiji.

Zato što je moja, kakva god da je, zato što mi nedostaje i zato što je nezamenljiv onaj osećaj kad počnem lakše da dišem pošto pređem granicu na putu ka kući. (Marina, 26)

Volim je zato što se u njoj osećam kao Alisa u zemlji čuda. (Ivan, 22)

Pored zaista divne prirode i prelepih mesta koje treba posetiti tu je, naravno, i srpski humor, opuštenost, domaća hrana “na kašiku”, mentalitet – možda ne tako dobar, ali mi ga razumemo. Evo, ja sam rešila da ovo leto, kad se vratim kući, ne idem na more već se posvetim obilaženju Srbije. Uhvatila me gastarbajterska nostalgija, pa to ti je. (Milica, 27)

Zlatibor by bozidarbb Anketa: Zašto volim Srbiju?

Srbija je puna prelepih predela, koliko po selima i planinama, tako i po gradovima

Zato što možeš da sedneš u taksi bilo gde i bilo kad, zato što možeš da klopaš gde hoćeš i u tri ujutru, zato što je najbolji provod usred nedelje, zato što imaš trafiku na svakom ćošku – sve ono što ti u ostalim evropskim zemljama zatreba u trenutku, a baš tada nigde nema. (Sonja, 30)

Zato što samo ovde mogu slobodno da dišem i, jednostavno, to je neobjašnjivo, odgovor je u srcu i duši. (Mladen, 32)

Srbiju volim zato što je zemlja u kojoj sam se rodila i u kojoj su se rodili maltene svi meni dragi ljudi. Zbog njenih predivnih planina i neprocenjive kulture. Zbog osmeha i velikog srca, zbog prelepih gradova i sela… (Jelena, 28)

Zato što je ovde cela moja familija, moj rodni grad i sve moje bitno i nebitno. To je ljubav posebne vrste. (Marina, 24)

I love Serbia cause it’s crazy, cause it’s different, cause there is L with a big L. I love Serbia cause Serbia loves me. (Paul, 32)

Srbiju volim zato što bih mogla da odem i da se ne vratim. A mogla bih i da ostanem. I baš zato što je volim, ne znam šta ću da uradim. (Jovana, 34)

Nisam neki rodoljub, priznajem, ali zbog manastira, kuhinje (duvan čvaraka, sarmi i gibanice), krsnih slava, kafana sa muzikom na uvce, gostoprimstva i štekanja u GSP-u, zemlja Srbija zauzima posebno mesto u mom srcu. (Tamara, 21)

Srbiju volim jer ima Wannabe! (Jovan, 20)

Obišao sam mnoge evropske zemlje i zaista mogu da kažem da je Srbija jedinstvena. Imamo bogatu istoriju, lep jezik i divne predele kojima se ne posvećuje dovoljno pažnje, a vredni su svakog divljenja. Ne umemo da cenimo, to jeste, tuđe nam je uvek bolje, ali pored svih negativnih stvari, postoji toliko razloga da volimo našu zemlju. Tuđe sunce ne greje isto. (Marko, 21)

Srbiju volim zato što je moja, najlepša i najbolja na celom svetu! Volim je zato što se bezbedno krećem gradom i u 12 sati noću, zato što nismo zahvaćeni nekim nebuloznim zakonima. Obožavam mentalitet naših ljudi, prijateljsku nastrojenost, ljubaznost, zdrava razmišljanja. Volim nas jer smo nekako pozitivno ludi, na najlepši mogući način. (Katarina, 19)


Nevena Martinović je student prava, večiti borac za pravdu, veliki sanjar i još veća svađalica. Sebi svaki dan obećava da od sutra ide na dijetu. Voli Novi Sad, njegove ulice i tamo ide kada beži od sveta. Gijom Muso joj razvija vijuge, rimsko pravo ubija maštu. “Trebalo bi uvek da živimo kao da ćemo sutra umreti. Nas u stvari ubija vreme za koje mislimo da imamo.” Elsa Triole