Beograd iz drugačije perspektive

Beograd iz drugačije perspektive

Beograd je stalno na meti ružnih komentara. Prljav je, previše ljudi cirkuliše njegovim ulicama, mnogo nepristojnih ljudi, bez budućnosti, bez napretka, itd… Ali hajde da ga pogledamo u nekom lepšem svetlu i povedemo se činjenicom da možda ipak nije tako.

Naišli smo na mladog fotografa Luku Funduka koji se ovim bavi čisto iz zabave već tri godine. Po uzoru na Milovana Kneževića nastale su ove fotografije.

Predstavljamo vam panorame Beograda, koje nastaju spajanjem minimum tri slike koje se preklapaju fizički, a zatim u PhotoShop-u slažu linije u panoramu. Pa da pogledamo.

Divimo se fontanama u drugim gradovima. Slikamo ih, stajemo ispred njih i gledamo ih dok nam izmamljuju uzdahe. A šta fali našim fontanama? U Knez Mihailovoj, pa kod Doma Sindikata, a tek ona kod Hrama Svetog Save sa mnoštvom boja? Dopustite da vam i one ukradu bar jedan pogled, uzadah ili jednu misao

slika 162 Beograd iz drugačije perspektive

I naše fontane su divne

Možda nam je vlast loša, možda ne rešavaju naše probleme, ali ono što se nalazi ispred  Skupštine jeste divan plato pun šarenolikog cveća. Pomišljamo da će nam takva i država biti, šarena, vesela, uredna i lepa.

slika 248 Beograd iz drugačije perspektive

Moj Beograde...

Mesto gde se susreću pogledi zaljubljenih, ili onih koji će to tek postati, gde deke igraju šah i deca šetkaju sa kiflom u ruci. Uživajući u poljupcima, prelepom pogledu i tišini provodimo dane šarajući po ćoškovima Kalemegdana.

slika 340 Beograd iz drugačije perspektive

Omiljeno mesto parova, naš Kališ

Posle škole, fakulteta, posla, na piće ili ležaljku sa knjigom, decom ili pićem u ruci idemo pravac na Adu Ciganliju. Tople dane hladimo brčkajući se, dok one hladnije grejemo šetnjom, ili u klubu. Upravo ovim stazama mršavimo, stičemo nova poznanstva i pamtimo sate odmora i dobre zabave.

slika 436 Beograd iz drugačije perspektive

Naše jezerce

I dalje smo tu. Udišemo njegov vazduh, borimo se sa njegovim problemima, hodamo njegovim pločnicima, učimo njegovu istoriju, plašimo se njegovih ulica, ljudi, pogleda i dešavanja. Ne znamo šta nas čeka sutra, i plašimo se šta će biti sa našom budućnošću. Ali on nam dozvoljava da sanjamo, maštamo, i živimo snažno u njemu. Da se borimo, da imamo volju i da ga volimo takav kakav je.

I što bi rekli momci iz VIP grupe: “Prođi sve ulice i pročit’o si sve knjige”.

Fotografije: Luka Funduk


Sonja Savović za sebe kaže da se ne utapa u masu. Voli New York, žurke, momke i teretanu. Mrzi neuspehe, ali kaže da su oni samo jedna stepenica do uspeha. Ne sudite jој na prvi pogled, jer je to iskrivljena slika.