Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Beogradski slatki brend Moskva šnit slavi 40. rođendan!

Beogradski slatki brend Moskva šnit slavi 40. rođendan!

Ove, 2014. godine receptura Moskva šnit  proslavlja čak 40. jubilarni rođendan! U svečanoj atmosferiklavirske zvuke za hotel „Moskva“ prepoznatljive  i uz ovu neodoljivu poslasticu od nežnog  šamponez krema, reski  višnji  i ananasa , raskošnog  badema…    No, verujemo da je ovaj ukus svima dobro poznat.  A da li znate  kako je sve počelo ?

Slavljenicki Moskva snit123 Beogradski slatki brend Moskva šnit slavi 40. rođendan!

Kako je nastao Moskva šnit?

Renovirani hotel „Moskva“ je te 1974 godine je u svoju poslastičarsku ponudu želeo da uvrsti nešto drugačije. Krempite, šampite, baklave i uobičajeni slatkiši tog vremena nekako nisu zadovoljavali stroge kriterijume tadašnjeg direktora. Tako je šefica poslastičarnice, Anica Džepinate davne 1974. dobila težak zadatak : da napravi sasvim nov kolač!

„Noćima nisam spavala, dugo sam razmišljala dok nisam smislila tortu sa korom od oraha i badema, sa višnjama i šamponez kremom. Dala sam joj ime “Moskva šnit”“.

Moskva 2 Beogradski slatki brend Moskva šnit slavi 40. rođendan!

Anica Džepina, autorka ove poznate torte,  sada je u penziji.  Ali često nam svrati. Često i prekori poslastičare ako joj se učini da kolači nisu izloženi kako treba ili ako ružice od šećera nisu baš savršene, a sve se uvek završi smehom i evociranjem uspomena iz nekih davnih dana, sa sadašnjom Šeficom poslastičarnice Dobrilom Stanković.

Moskva 1 Beogradski slatki brend Moskva šnit slavi 40. rođendan! Moskva 4 Beogradski slatki brend Moskva šnit slavi 40. rođendan!

Ručno rađene šećerne ružice

Ubrzo je ova torta postala pravo malo parče luksuza, često je poručivana za rođendane , svadbe, velika slavlja… Autentična dekoracija od ručno rađenih šećernih ružica i danas se starinskom metodom još samo ovde izrađuje.Od vrele šećerne mase, veštim prstima – do cvetnih dekoracija. I to jestivih.

Fil od slatke pavlake, ljuspice pečenog badema, uz jednu-dve šećerne ružice – i  Moskva šnit  je autentično  dekorisan!

Moskva šnit – zvezda regiona

Varijacije recepta začas su se raširile tadašnjom Jugoslavijom, a Moskva šnit počeo da se priprema u domaćinstvima i poslastičarnicama širom regiona. Ipak, jedan je original. A dragocena receptura čuva se i priprema  u hotelskoj poslastičarnici.

Parče Beograda

Moskva šnit danas je ne samo slatki brend hotela „Moskva“, već i brend Beograda. Kako je neko jednom lepo rekao, on je „parče Beograda“.  Ono što je Sacher torta za Beč, Moskva šnit je za naš glavni grad. Zanimljiv je podatak da iz poslastičarnice hotela „Moskva“ godišnje izađe i više od tone ove čuvene poslastice!

Moskva 3 Beogradski slatki brend Moskva šnit slavi 40. rođendan! Moskva 5 Beogradski slatki brend Moskva šnit slavi 40. rođendan!

 

Editors choice