Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Blancpain obeležio dolazak Kineske godine Zmaja specijalnim satom – Blancpain Caruso “Chinese Dragon”

Blancpain obeležio dolazak Kineske godine Zmaja specijalnim satom – Blancpain Caruso “Chinese Dragon”

Prošle nedelje, tačnije u ponedeljak 23. januara, počela je kineska Nova godina. Po lunarnom kalendaru, Nova 4709. godina biće u znaku Zmaja što prema drevnom kineskom verovanju znači da će biti uspešna i bogata. Kako bi obeležili najvažniji tradicionalni praznik u Kini, brojni proizvođači satova lansirali su specijalna izdanja sa motivima Zmaja. Jedan od glavnih razloga zašto sam baš odabrao da Vam predstavim model švajcarskog proizvođača Blancpain-a jeste originalnost koja se, pre svega, ogleda u dizajnu njihovog sata.

blancpain caruso chinese dragon limited edition watch Blancpain obeležio dolazak Kineske godine Zmaja specijalnim satom   Blancpain Caruso Chinese Dragon

Ovaj sat je proizveden u svega 50 primeraka

Sat nazvan Blancpain Caruso “Chinese Dragon” razlikuje se od svih ostalih modela koji su posvećeni godini Zmaja po tome što se motiv Zmaja ne nalazi s prednje strane (što je već viđeno bezbroj puta) već je ugraviran na pozadini kućišta.

Ovaj sat je proizveden u svega 50 primeraka i pretpostavljam da su do sada već svi prodati bez obzira na njegovu cenu koja, ni manje ni više, iznosi 219,682 američkih dolara (otprilike 166,000 evra).

Ovaj luksuzni sat ima kućište koje je napravljeno od 18-karatnog roze zlata. Kako i dolikuje jednom luksuznom satu, kućište je brušeno i polirano i poseduje sve one lepe i elegantne linije koje ste već navikli da viđate na satovima iz Blancpain-ove Caruso linije.

 Blancpain obeležio dolazak Kineske godine Zmaja specijalnim satom   Blancpain Caruso Chinese Dragon

Kućište ima dijametar od 43.5 mm što je potpuno u skladu sa trendom koji već godinama (ako ne i decenijama) nameće nošenje većih satova

Satni mehanizam koji se nalazi unutar elegantnog kućišta je kalibar 225 automatski Caruso mehanizam. Ovaj besprekorno precizan i pouzdan mehanizam ima čak 262 dela i omogućava rezervu snage od neverovatnih 100 sati.

Ispod prednjeg safirnog stakla leži beli brojčanik sa zlatnim rimskim brojevima i kazaljkama koje podsećaju na neka stara vremena kada je sve bilo mnogo jednostavnije. Na retro brojčaniku nalaze se i dva indikatora: indikator koji pokazuje preostalu rezervu snage i datum indikator.

blancpain caruso chinese dragon limited edition watch 1 Blancpain obeležio dolazak Kineske godine Zmaja specijalnim satom   Blancpain Caruso Chinese Dragon

Sat poseduje i tourbillon komplikaciju u kojoj možete uživati kroz otvor u gornjem delu brojčanika

Interesantno je i to što se švajcarski proizvođač satova odlučio baš za Caruso kada je rešio da napravi sat posvećen godini Zmaja, posebno ako imamo u vidu da je originalni Caruso od pre tri godine, jedini savremeni sat koji se nalazi u Kineskom nacionalnom muzeju u Pekingu. Čini mi se da je kompanija Blancpain shvatila ko trenutno ima najveće rezerve novca na svetu i da je u skladu s tim usmerila svoju politiku poslovanja ka najmnogoljudnijoj zemlji.

Dekoracija kao i završna obrada mehanizma izvedeni su besprekorno i apsolutno su u skladu sa luksuznim imidžom Blancpain-a. Mehanizam je delimično moguće videti kroz safirno staklo na poklopcu kućišta. Ipak, najinteresantniji motiv sa zadnje strane kućišta jeste motiv Zmaja napravljen od 18-karatnog zlata. Na obodu zadnjeg dela je ugraviran i jedinstven broj sata koji će svoje buduće vlasnike uvek podsećati na to da svega 50 najvećih (ili najbogatijih) srećnika ima priliku da nosi na svojoj ruci sat posvećen godini Zmaja. Sve mi se čini da bi ovaj zanimljiv model bolje bilo nositi naopako.

Blacpain je deo švajcarske Swatch grupacije i poznat je po tome da proizvodi mali broj satova. Da budem precizniji, godišnje iz ove kompanije izađe manje od 10,000 primeraka. Poređenja radi, čak i Rolex proizvede 2,000 satova i to za samo jedan dan.


Bojan Pavlović je diplomirani politikolog i nediplomirani doktor za satove koji redovno piše za watch magazine. Pored satova voli i filmove (evropske i alternativne), sport (fudbal i tenis) i još mnogo toga. Iako nije rob brendova, omiljeni parfem mu je Armani Code. Iako najveći deo dana provodi ispred kompjutera, obožava prirodu. Životni san mu je da emigrira u toplije krajeve.

Editors choice