Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Style inspo: Kako da izdominiraš noseći athleisure trend

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

BloGradsko mastilo: Dan žena, al’ zamalo

BloGradsko mastilo: Dan žena, al’ zamalo

Prethodne tekstove iz ovog serijala možete da pronađete ovde.

Na zid je pao prvi zrak Sunca, sa tog mesta se provukla nit paučine koja vodi do stola, na stolu vaza sa sveže ubranim buketom maslačaka, čaša vode i lepo zapakovana bombonjera. Otvaraju se oči žene i već, kao po navici, pogled preleće preko sobe, i zaustavlja se na providnom celofanu sa mašnicom. Ali, iznenađenje izostaje, iako je već prošao praznik kojem svake godine, čini se, žene pridaju sve veći značaj, možda zato što za baš taj dan dobijaju više pažnje nego inače, a i postanu bogatije za jedan ili više poklončića. Ali ne i Ona. Nju taj dan podseća na vreme kada je učiteljicama, a kasnije nastavnicima kupovala cveće, pravila čestitku za mamu, i to je to. I nikada nije razumela to očekivanje nekog znaka pažnje i to samo na zapisane dane u kalendaru. Nikako između njih. Uzima prvu čokoladnu bombonu. “I muškarcima odgovara Dan žena”, setila se reči prijatelja: “Možemo na brzinu da sredimo problem koji smo napravili nekoliko dana ranije”. A žene, žene se trude da vide drugi Dan zaljubljenih u ovom prazniku (o Svetom Trifunu – Valentinu – već je bilo reči). Zaista, šteta što se Osmi mart ne iskoristi, ne za “hleba i igara”, već za posmatranje problema kao što su nasilje, porodično pravo, zapošljavanje ili neka druga tema koja bi bila protresena od strane učenih ljudi. Ali, čak i ako se neki članak na tu temu objavi, biva, nažalost, već sutradan nepovratno bačen u zaborav. Ona ne pripada ni onima koji “hejtuju” ovaj dan, jer ipak podržava zalaganja za ekonomska, društvena i politička prava pripadnica “lepšeg” pola. Razmišljanje je prekinula poznata muzika i svetleći displej:

“Halo.”

“Znaš, onaj magarac mi nije ni čestitao, a kamoli kupio nešta za Osmi mart! Sad ću da mu… E, zovem te kasnije”, bilo je sve što je rekla vidno besna prijateljica.

Ostala je zatečena nekoliko sekundi i uzela drugu bombonicu. Ili treću? Nije ni važno. Ostaje zatečena, ne zbog ove već viđene, odnosno čute izjave, već zbog toga što se setila te iste prijateljice pre određenog vremena kada je šutnula nekog dečka jer se usudio da joj čestita Dan žena i na taj način je uvredi. Očigledno se neki ljudi više menjaju nego što sebi žele da priznaju. A, nažalost, žene su često ta promenljiva kategorija. Na sreću, onim pravim primercima ne treba obeležavanje ni Osmog marta, ni Dana zaljubljenih jer, kao što je već rečeno, oni su – svaki dan.


Ivana Vuković je student ekonomije zaljubljen u pisanje i voli da njeni tekstovi kažu nešto o njoj umesto nje same. Veruje da se psi i mačke mogu pomiriti rečima.

Editors choice