Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

BloGradsko mastilo: Svaki dan je Dan zaljubljenih

BloGradsko mastilo: Svaki dan je Dan zaljubljenih

Prethodne tekstove iz serijala BloGradsko mastilo možete da pronađete ovde.

Sve je počelo 13. februara 270. godine kada je Valentin, lepi biskup iz Ternija, poslao devojci koju voli pismo u kome joj otkriva svoja osećanja i zahvaljuje na ljubavi koju mu je pružila. Ta devojka je bila slepa ćerka uglednog plemića koja je, nakon što je čula sadržaj pisma, čudom progledala. Narednog dana, 14. februara, Valentina je pogubio Klaudio Gotika, otac devojke, kome je smetala narodna vera u ljubav i čuda koju je Valentin budio svojim molitvama i delima.

Zanimljiva činjenica je da su paganski Rimljani vekovima pre Hrista slavili 15. februar, dok se 14. februara održavao razbludni festival u čast Luperkusa, lovca na vukove (događaj se nazivao i Luperkalija). Razmenjivanje ljubavnih pisama u čast herojskog lovca bilo je u to vreme u vezi sa paganskom praksom među mladima da nasumice sklapaju veze u kojima je često dolazilo do seksualnih bahanalija.

U pravoslavnom kalendaru, na ovaj dan slavi se Sveti Trifun, zaštitnik vina. Međutim, dosta pravoslavaca ovom prazniku dodaju i Svetog Valentina, što na neki način može biti i povezano, jer ljubav i vino idu zajedno. Ova praksa je naročito moderna u poslednje vreme.

Da, uoči Dana zaljubljenih dešava se rekordna posećenost sajtovima na kojima se nalaze najlepše ljubavne poruke, rezervišu se mesta u nekim romantičnim restoranima, ide se na tematske žurke, pokušava se prodor u muški um i uključivanje neke lampice koja označava romantiku za njih, kupuju se srca i čokolade. Rekordno se čita online literatura o tome kojih je to 1,425 sitnica koje će učiniti da baš ovaj Dan zaljubljenih bude najbolji ikad, top lista kako smuvati nekog frajera u nekoliko koraka ili šta uraditi ako primetite da smuvan frajer i nije više tako smuvan, šta obući i ostale veoma važne ljubavne teme.

Tih dana možete naći i ključne savete muškom polu kako da “prežive” ovaj dan. Prežive?! Ne mogu da ne primetim i to da smo svi isti tada, upakovani u isti paket sa istom roze mašnicom i, najgore od svega, svi misle da je to OK. Takođe ne mogu da ne pitam: šta se desilo sa onim da je lepota u različitosti? I šta bi se desilo da nam se ukine ovaj “praznik” koji, čini mi se, iz godine u godinu ubija svaku originalnost koja i ovako nije na zavidnom nivou i koja motiviše parove da budu zadovoljni ako im voljena osoba pokloni nešto ili kaže nešto lepo jednom godišnje. A takvih primera je, nažalost, mnogo. Koji dan biste onda izabrali da pokažete osećanja bliskim ljudima? Možda svaki? Mislite o tome.


Ivana Vuković je student ekonomije zaljubljen u pisanje i voli da njeni tekstovi kažu nešto o njoj umesto nje same. Veruje da se psi i mačke mogu pomiriti rečima.

Editors choice