BoraBora39 Bora Bora: raj je ipak na Zemlji

Francuska Polinezija je francuska “prekomorska zemlja” u južnom Pacifiku. Sastoji se od nekoliko grupa polinežanskih ostrva od kojih su najpoznatiji Tahiti na Društvenim ostrvima, i najnastanjeniji od svih, te se na njima nalazi glavni grad teritorije, Papet. Francuska Polinezija je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na svetu. To je grupa neverovatno lepih ostrva (njih 118), okruženih koralima i naizmenično azurnom i tamnoplavom bojom, tačnije bojom južnog Tihog okeana površine evropskog kontinenta.

Bora bora Nui Resort 96 Bora Bora: raj je ipak na Zemlji

O odmoru na ostrvima Tahiti, Morea i Raiatea maštaju ljudi širom naše planete. Međutim, turističku slavu ovih veličanstvenih kopnenih oaza u nepreglednim vodama Pacifika sve više potiskuje jedno maleno ostrvo na obodu Francuske Polinezije, Bora Bora.

Bora Bora je ostrvo iz grupe Ostrva Zavetrine koja spada u Društvena ostrva Francuske Polinezije. Legenda kaže da se ono prvo pojavilo na površini mora, kada su bogovi pravili posebno lepa mesta za svoju najodaniju decu.

BoraBora2 Bora Bora: raj je ipak na Zemlji

Ostrvo se nalazi na 260 kilometara od glavnog grada Papetea. Bora Bora je okruženo lagunom i koralnim grebenom. U sredini ostrva se nalaze ostaci nekadašnjeg vulkana u obliku dva vrha – Paia i Otemanu koji dosežu visinu od 727 metara. Između koralnih grebena i obale su magične lagune sa neverovatnom prozirnom i mirnom vodom. Ta blagodet je iskorišćena za podizanje čitavog niza sojenica i bungalova na stubovima. Kućice su od trske i drveta, tako po spoljašnosti niko ne bi rekao da unutra postoji sve što je neophodno savremenom turisti, osim televizora i telefona. Gosti danima ne moraju da napuštaju svoju sojenicu, jer će im sve što požele doneti posluga hotela na polinežanskom kanuu i to u tačno dogovoreno vreme. Svoje prisustvo u blizini sojenice najaviće tihim duvanjem u školjku i strpljivo će sačekati da se gost pojavi i preuzme.

bora bora island tahiti french polynesia Bora Bora: raj je ipak na Zemlji

2000. godine broj stanovnika je iznosio oko 4.000 ljudi. Glavno naselje, Vaitape, je na zapadnom delu ostrva.
Ime Bora Bora je nastalo iz tahićanskog jezika i znači prvo rođenje. Ime se izvorno izgovara “Pora Pora”.

Ishrana na ostrvu je ograničena na morska i kokosova jela.

Danas ostrvo uglavnom zavisi od turizma. Najčešće ga posećuju američki i japanski turisti koji se uvek vraćaju na ovo ostrvo, oduševljeni prelepom prirodom i predivnim plažama. Slobodno se može reći da je Bora Bora jedan ogroman hotel, isključivo namenjen uživanju, opuštanju i odmoru u veoma atraktivnom prirodnom okruženju.

Matira Point Bora Bora French Polynesia Bora Bora: raj je ipak na Zemlji

Hoteli na ostrvu su više nego ekstravagantni i luksuzni, a broj zvezdica ne označava stepen kvaliteta, već samo razliku između većeg i manjeg preterivanja.

Air Tahiti dnevno organizuje pet do šest letova ka Papeteu. Službeni jezik Francuske Polinezije, pa tako i Bora Bore, je francuski, ali je engleski više u upotrebi, naročito među mlađim generacijama. Javni prevoz je slabijeg intenziteta. Saobraćaju uglavnom autobusi na otprilike svakih sat vremena. Preporučljivo prevozno sredstvo za turiste je bicikl ukoliko hotel ne organizuje prevoz. Mogu se i iznajmiti električni automobili u Vitapeu.

Bora Bora French Polynesia Bora Bora: raj je ipak na Zemlji

Bora Bora je poznata po ronjenju u koralnom grebenu. Razne vrste ajkula se mogu videti u vodi. Postoje dva ronilačka operatora: Bora Bora Dive centar i Top Dive. Mnogi instruktori organizuju ekskurzije hranjenja ajkula.

bora bora 22 Bora Bora: raj je ipak na Zemlji
Anastasija Milojević je diplomirani ekonomista koji obožava fotografiju, modu i muziku (bez koje je dan nepotpun). Retko, ali rado slika, a sada najčešće bloguje na Butterfly Dreamer. U potpunosti se slaže sa Marilyn Monroe: “Dajte devojci prave cipele i osvojiće svet!”

Editors choice