Božanstvena Opatija: Tako blizu, a tako daleko

Božanstvena Opatija: Tako blizu, a tako daleko

Nalazi se u samom srcu Kvarnerskog zaliva, sagrađena na prelazu 19. u 20. vek za austrijsku aristokratiju. Iako blizu, Opatija je zbog svoje visoke reputacije, sjajne raskošnosti i velikog luksuza, mnogima nedostižna. Parkovi, osvetljeno obalno šetalište, plaže, fontane, opatijske vile i hoteli, razlozi su zbog kojih njena lepota i danas živi i oduševljava sve one koji za njom čeznu, a još više one koje je posete.

Dobila je ime po Benediktinskom samostanu, opatiji smeštenoj uz more. Uživa u blagoj mediteranskoj klimi, bogatoj vegetaciji, zbog koje u svojoj blizini nema konkurenciju. Deluje umirujuće i okrepljujuće, što je čini idealnom oazom mira i odmora. Kontrasti kristalno plavog mora i zelenih parkova (čak i zimi!), starih građevina i savremenog komfora i prestiža, bučnih manifestacija i tihih izletišta čine Opatiju privlačnom u svako godišnje doba. Kako kažu: “Svako godišnje doba obuče bajnoj Opatiji novo odelo, ali badava bi gospođi Prirodi bio sav trud, da gospođica Opatija nije vrhunska manekenka. Ona, umesto modnim pistama, šeta mnogim sećanjima, zauzima bar delić svake duše koja je u nju ikad nogom kročila. A kročile su i zaplesale u njoj mnoge, mnoge joj se uvek vraćale, a mnoge je, nakon prvog dolaska više nisu napuštale.”

slika 122 Božanstvena Opatija: Tako blizu, a tako daleko

Pogled koji umiruje i okrepljuje

Topli boravak u Opatiji grejaće vas čak i kada je napustite, jer nezaboravni trenuci u njoj zauvek ostaju u sećanju. Budi vas šapat zlatastog sunca koji poziva da se što pre prepustite lepotama i užicima Opatije. Šetate prostranim šetalištem “Lungomare” nadahnuto gledajući u more i hraneći predivne umiljate galebove. Često zastajete diveći se građevinama koje odaju utisak da se nalazite daleko od naših prostora. Sedite u nekom od brojnih negovanih parkova opijajući se mirisima kamelije, lovora, egzotičnog bilja i lekovitog morskog vazduha, ili pijete kafu u bajkovitim kafićima.

slika 215 Božanstvena Opatija: Tako blizu, a tako daleko

Sunce i zelenilo u bilo koje doba godine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Ukoliko boravite u nekom od luksuznih hotela, okusićete čari savremenih wellness centara, bazena sa morskom vodom, sauna, kristalnih kupki, masaža i svega ostalog što wellness centri nude. Hranite se u vrhunskim restoranima koji nude širok izbor jela ili uživate u švedskom stolu nekog od brojnih prestižnih hotela. Ukoliko ste dubljeg džepa, priuštićete sebi dobar komad italijanske bunde, cipela, parfema ili ćete oprobati sreću u glamurozno modernoj kockarnici “Admiral”. Ako su vam te cene nepristupačne, tu je grad Rijeka, nedaleko od Opatije, puna šoping centara, butika, diskoteka i prodavnica. Veče u Opatiji miriše na čaj u jednom od raskošnih kafea koji pružaju intimnu i tihu atmosferu uz tihu francusku numeru “Je t’aime… Moi non plus”, koju izvodi neodoljivi Serž Gensburg (Serge Gainsbourg) sa Džejn Birkin (Jane Birkin), i koja odiše prošlošću šezdesetih i sedamdesetih godina.

slika 315 Božanstvena Opatija: Tako blizu, a tako daleko

Mirno veče u hrvatskom Monte Karlu uz miris čaja koji se uvlači pod kožu

Krajem 2005. godine Opatija je dobila “Hrvatsku ulicu slavnih” u kojoj se nalaze zvezde onih koji su svojim sportskim, naučnim, kulturnim ili umetničkim radom doprineli promociji Hrvatske u svetu. Tako su svoju zvezdu zasluženo dobili: Miroslav Krleža, Oliver Dragojević, Rade Šerbedžija, Boris Dvornik, Ivo Robić, Đorđe Novković i mnogi drugi.

slika 415 Božanstvena Opatija: Tako blizu, a tako daleko

Jedna od zvezda pripala je i najpoznatijem, kako našem, tako i svetskom naučniku, Nikoli Tesli

Opatija je poznata kao “omiljeno mesto koje posećuju istaknuti ljudi”. U njoj su boravile mnoge važne ličnosti prošlosti i današnjice. Njene čari prepoznali su Franc Jozef (Franz Joseph), Isidora Dankan (Isadora Duncan), Albert Ajnštajn (Albert Einstein), Robert de Niro (Robert de Niro), Vladimir Iljič Lenjin (Владимир Ильич Ленин), Anton Pavlovič Čehov (Антон Павлович Чехов), Josip Broz Tito… A danas je rado posećuje Zdravko Čolić, Đorđe Balašević, Boris Tadić, Žuži Jelinek, Nataša Jeremić, Marija Šabić, Dino Merlin, Toni Cetinski, Gibonni i mnogi drugi koji je posećuju, kako zbog posla, tako i zbog želje za odmorom.

slika 515 Božanstvena Opatija: Tako blizu, a tako daleko

Predivni pejzaž pored crkve svetog Jakova u Opatiji

slika 614 Božanstvena Opatija: Tako blizu, a tako daleko

Građevine su se vremenom modernizovale, ali pritom nisu izgubile svoju unikatnost i jedinstvenost u kojima se ogleda njihova tradicija

Svake godine u Opatiji se održavaju najznačajnije manifestacije i događaji poput “Dore”, izbor za hrvatskog predstavnika na Evroviziji, i “Izbora za Miss”. Tokom godine održavaju se karnevali, popularne “maškare”, izložbe, koncerti, što i te kako privlači pažnju turista, posetilaca i slavnih ličnosti koji hrle u Opatiju.

Ukoliko vam vreme i prihodi dopuštaju, što pre omogućite sebi boravak u Opatiji. Ako ne može deset ili sedam dana, nagradite sebe makar jednim savršenim vikendom. Posetite je i osećajte se kao prava ugledna dama ili uglađen gospodin finih manira. Odlepršajte u neka druga vremena, osetite živi raj, sanjajte budni san, budite deo stvarne bajke i dopustite ovoj “Staroj dami” da vam ćuteći pokaže i kaže hiljadu reči.


Tara Đukić obožava Beograd, Lejdi Gagu, modu, osmehe svojih najboljih drugarica, kao i one kratke, a velike trenutke u životu kada shvati koliko je srećna. Veruje u ljubav jer ume da voli. Živi za dan kada će ostvariti svoje snove i biti uspešna, ispunjena žena. Svoje doživljaje i misli svakog dana deli sa svojim modnim blogovima I’m not a part of your cliche. I’m born this way. i Belgrade Fashion Love. Za sebe voli da kaže je glavna i odgovorna urednica svog tananog srca, rastrojenog uma i jedinstvenog života.