Nedeljni horoskop: 10. mart- 16. mart

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Makeup trendovi za 2017. koje definitivno treba da probaš

Bidermajeri i cveće

Bidermajeri i cveće

Bidermajer je nezaobilazan detalj na svakom venčanju. Ovaj običaj nošenja buketa datira iz četvrtog veka, kada se verovalo da nošenje venčića od cveća i lekovitih trava tera zle duhove. Postoje tvrdnje da nošenje bidermajera potiče iz arapske kulture. U Evropi se pojavljuju u 15. veku, dok sredinom 19. veka bidermajeri dobijaju novu formu – cvetovi ruže i pomorandže se slažu u koncentrične krugove.

Danas su dostupni i tradicionalni i moderni. Beli, crveni ili šareni – sve zavisi od vašeg ukusa i stila.

0573W0116 Bidermajeri i cveće WLJ Lisa 135 Bidermajeri i cveće OlsonSMP084 Bidermajeri i cveće Jasmine Star Wedding 5 Bidermajeri i cveće alexjimmy02219 Bidermajeri i cveće

Svaki cvet je priča za sebe. Naš kratak vodič kroz simboliku cveća Vam može pomoći da sami dizajnirate svoj bidermajer ali i cvetnu dekoraciju na venčanju. A kako se cveće često poklanja, ova priča Vam može poslužiti da, već pri samom izboru cveta i posvete, određenoj osobi pošaljete ne tako skrivene poruke.

Crvene ruže simbolišu ljubav i strast, ali mogu označavati i zahvalnost i zadovoljstvo. Bele označavaju nevinost i iskrenost. Žute ruže tradicionalno predstavljaju izraz ljubomore, a današnjica ih smatra simbolom sreće. Narandžaste su simbol žudnje, a ljubičaste ljubavi na prvi pogled. Plave ruže su simbol nemogućeg, čemu u prilog govori sam način njihovog nastanka.

Narcis može označavati samoljublje, ali može biti i simbol rođenja, novog početka. Cvet koji simboliše želju za uspehom i posebnost je orhideja. Ljubav, romansa, erotika i želja za intimnošću – sve su to sinonimi za ovaj cvet.

Ljiljan predstavlja simbol lepote, sreće i čistote, dok prema biblijskom predanju simbolizuje biranje voljenog bića.

AshleyWill MaraVillaGardens Mariannew 0041 Bidermajeri i cveće

Magnolija krije poruke o dostojanstvu i otmenosti. Ukoliko je njen cvet beo, onda je znak nevinosti. Ukoliko je cvet magnolije ružičast, onda označava stidljivost i najčešće se poklanja devojkama koje još nisu spoznale pravu ljubav.

Mimoza simbolizuje raskoš i moć, dok je iris simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Plavi iris podstiče maštu, a žuti strast. Simbol slave je i lala.

Suncokret simboliše snagu, ponos, divljenje i obožavanje, dok su ljubičice znak odanosti i vernosti. Visibabe su simbol nade, a đurđevak simbol rađanja života. Jasmin simbolizuje odanost i eleganciju, a bambus postojanost bračne zajednice.

Pored cveća ne zaboravite na satenske trake, svilu ili cirkone. Učinite svoj bidermajer jedinstvenim.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Editors choice