Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Ciganin hvali svoga konja, pa tako i ja

Ciganin hvali svoga konja, pa tako i ja

Ako “ciganin ne hvali svoga konja”, ko će koga?

Ako se vratimo u prošlost, setićemo se kako nas je kultura učila skromnosti i da uvek treba biti svestan svojih mana, koliko i vrlina. Samokritičnost je jako preovladala nama, pa smo često postavljeni prema sebi oštrije no što je potrebno.

Često se koristimo metaforom kako bismo izbegli samopohvalu, a laskanje na svoj račun skoro nikada nije samoinicirano.

Ipak, u drugim kulturama je druga priča, a glavna stavka ličnog uspeha je samopohvala. To je implicitan način da se čovek pokaže i prikaže. A i kako bi se inače izdvojio iz mase?

U današnjem svetu, pod uticajem globalizacije i online tehnika, samopromocija je olakšana preko društvenih mreža, a neke osobe toliko deluju, prostim slengom rečeno “nafurane” da pomislimo da imaju veoma visoko mišljenje o sebi, dok je realnost sasvim drugačija.

Slika online je jedno, a slika uživo nešto sasvim drugo.

No, da biste sebe promovisali morate to da zaslužite i da imate opravdanje u vidu svog rada i kvaliteta.

1127 Ciganin hvali svoga konja, pa tako i ja

Slika koju ostavite o sebi kreira mišljenje drugih o vama

Ukoliko ste odlučili da se predstavite kao moćna i autoritativna osoba, imajte u vidu da će svi misliti kako nemate emocija i kako vam se svi potčinjavaju. Onda kada je vama teško niko neće biti tu da vas sasluša i uteši.

Obrnuta situacija je ako se predstavite kao nežna i krhka osoba. Onda će vas ljudi potceniti i misliće da ništa ne možete da uradite sami. To je dobro, jer možete da iskoristite ovu prednost i pokažete se u pravom svetlu.

Zaključujemo da ne treba fingirati stvarnost već se predstaviti onakvim kakvi jeste. Život nije pozorište u kući i ne treba glumiti, a kada postoji opravdani razlog za samopohvalu, navalite i hvalite se do mile volje.

296 Ciganin hvali svoga konja, pa tako i ja

Razradite umeće samopromocije

Neka samopromocija bude suptilna i odmerena. Ne igrajte na kartu ulizivanja, jer to je ono “dno dna” stanje i nikako ne gazite preko mrtvih da bi ostvarili svoj cilj.

Cilj i te kako treba da bira sredstva, samo ne dozvolite da sredstva upravljaju vama. Iskrenost je najpoželjnija i pokušajte da je primenite na sebi. Osim što treba biti iskren prema drugima, treba pre svega biti iskren i prema sebi. A najteže je prihvatiti tužnu istinu i činjenicu da je malo stvari koje zaista zaslužuju da budu pohvaljene.

365 Ciganin hvali svoga konja, pa tako i ja

Samopouzdanjem do samopromocije

Samopouzdanje je najvažnija osobina koju neko može posedovati. Ono govori iz vas i nije potrebno ni da progovorite, stavićete govorom tela i pojavom ljudima do znanja da vredite.

Na kraju moramo vam reći da ako ste razvili utisak o sebi kao umerenoj i osobi koja vredi, takav ćete utisak i preneti na druge. Ne prezajte da sami sebe pohvalite, ali imajte na umu istinu i samo istinu!

Izvor fotografija: svet.rs


Violeta Stojanović

Editors choice