Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Cigla u glavi: Miladojka, mila majko!

Cigla u glavi: Miladojka, mila majko!

Prethodne tekstove iz serijala “Cigla u glavi” pročitajte ovde.

Aaaa, koliko me ovo loži! I posle, hmmm, dvadesetak godinica Miladojka Youneed me ispaljuje pravo u nebo. A tamo eksplodiram kao vatromet – neki od onih Gandalfovih – i svaka iskra vri dok ne ispari. Ludilo! Nikad nije nestalo. Samo zato što ta muzika ima ritam moje najveće ljubavi, najluđe strasti, najekskluzivnije vožnje na jednom od onih najužasnijih tobogana postavljenih u središtu pakla. Kad toliko izgorite, ili postanete neupotrebljivi, ili se načisto navučete na izgaranje, pa prosto niste srećni dok tenzija nije skoro bolna, nervi skoro ogoljeni, osećanja na granici vidovitosti, a telesni doživljaj vas – paradoksalno – oslobađa tela. I to je sve što ima da se kaže o stvarnoj ljubavi (obratite pažnju, nisam rekla pravoj, nego stvarnoj), osim ovoga što kaže Miladojka:

Ljubav u paklu vas suočava sa realnošću na krajnje zabavan način. To jest, vrlo brzo postanete vrlo svesni koliko se demoni dobro zabavljaju na vaš račun. Najsmešnije je kad se puni ljubavi, ludačke snage i uverenja zaletite da srušite zid koji vas deli od potpunog spajanja sa vašom srodnom dušom. Demoni navijaju za vas, podbadaju vas i drukaju adrenalinom, a vi mislite da je to Božija volja dok vam zid razvaljuje teme, a tribine urlaju od oduševljenja. Loži ih krv. To je toliko zabavno, da vam ne pada na pamet da odustanete, dok potpuno ne posustanete. Ni tada ne odustajete, samo više ne možete, jer umirete. U tom trenutku demoni gube interesovanje, jer njih zaista ne zanima da vam pojedu dušu. Njih zanima živo, pulsirajuće srce koje se puši.

Oni vole samo žive duše u plamenu. To je takođe momenat kad shvatite da ste napušteni čak i kao predmet zabave. Kad srcojedci dignu ruke od vas, imate još dva minuta fore da zbrišete u neku manje vatrenu realnost, koja će vas isto koštati života i zdravlja, ali malo kasnije. Takođe shvatate da se vaš izbor tiče samo vas i da je i đavolu i bogu svejedno šta ćete uraditi. Ali ako slušate Miladojku dok vam se mozak krčka u đavoljem kotlu, a srce vam eksplodira svakih pet minuta, onda sve dobija smisao i sami postajete svoj predmet (đavolske) zabave. Fire the sky, bejbe!

Savršena zajebancija koju Miladojka ima sa svim materijalom za demonske zabave, u savršeno sirovom ritmu uz nabijačku tenziju, nešto je najbolje što mi se dogodilo dok sam birala svoj put – kojim se ređe ide, a češće tetura. I dok je vožnja trajala, uspela sam da doživim i jedan njihov koncert. Čudno prilagođena svirka u Sava centru, sa publikom koja sedi. Potpuni zajeb. Nebeski nalož na njih nekako je obuzdao moje razočaranje. Jer to je, prosto, bilo drugačije. Omiljene pesme sam jedva prepoznala, a pevač je stalno nešto istrčavao i ponašao se kao da ne može da veruje da u Beogradu, u to neko vreme rasplamsavanja nacionalizma i ostalih sranja, ima toliku publiku.

Nekako istovremeno je i moja luda ljubav više postala ludo preživljavanje, uprkos ljubavi. Ritam se promenio. Tenzija opala. Ljubav na samrti. Znate to? Kad se pitate šta još imate da date, a odgovor je – još samo goli život. I taman kad ste hteli ritualno da se dokrajčite na oltaru srodnih duša, osetite da ne umirete vi, nego vaša najveća ljubav. I to je toliko strašno, da se jedva preživi. Deo vas naprosto nestane i ostane rupa. A onda prođe mnogo godina tokom kojih ste mnogo puta sebe pitali da li ste ispravno odabrali i svaki put pronašli tužno istinit odgovor – o, da.

Znate koja je nagrada? Sećanja živa, kao najživlji san. Potpuni doživljaj, onog momenta kad pritisnem pravo dugme. Ono koje pušta muziku. Sve tužno je izgubilo snagu, a istina je i dalje jednako jaka. I opet sam puna ljubavi, ludačke snage i uverenja. Samo što nema zidova da me zloupotrebe. Samo slobodan horizont. Samo pulsiranje srca koje raste, veće od neba. I gleda odozgo u malu mene, raširenih ruku sa blesavim kezom i sjajnim očima. Zahvalnu i srećnu.


Aleksina Đorđević, matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Editors choice