5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Sve što niste znali o srpskim imenima

Sve što niste znali o srpskim imenima

1/4

Duško Radović je jednom davno lepo rekao: “Birajte imena za svoju decu tako, kao što će se jednog dana po njima zvati ulica!” i to nije rekao slučajno. Naime, ime predstavlja najvažniji deo našeg identiteta, nešto po čemu smo prepoznatljivi, uprkos tome što se još neko može zvati kao mi. Poslednjih nekoliko godina je u Srbiji zavladao trend davanja stranih imena deci, naročito neobičnih imena, međutim, ni srpska imena nisu izostavljena. Stoga vam danas otkrivamo sve što možda niste znali o srpskim imenima.

Sva tradicionalna srpska imena su u osnovi hrišćanska i dele se u najmanje tri grupe. Iz grčkog, preko Vizantije, došla su nam imena kao Đorđe, Todor ili Teodor, Dimitrije, Stefan, Aleksandar, Petar, uz poneko žensko ime kao što su Jelena, Sofija ili Isidora.

srpska imena 1 Sve što niste znali o srpskim imenima

Drugu grupu čine biblijska imena hebrejskog porekla: Jovan ili Ivan, Gavrilo, Danilo, Mihailo, Lazar, Matej, Ilija, a među ženskim imenima Eva, Marija, Ana, Suzana, Jelisaveta.

U treću grupu spadaju slovenska imena, kao što su Miroslav, Branislav, Ljubomir, Vladimir, dok su ženska imena najčešće izvedene iz imenica ženskog roda – Vera, Nada, Ruža.

Editors choice