Čovek se uči dok je živ, kaže narodna poslovica. Premda danas može da deluje kao nešto što bi izgovorile bake i deke, današnji poslovni svet i te kako ume da ceni ovu mudrost.

Naime, u svetu u kome je informacija valuta, u kome je najdragocenija roba – znanje, stav poslodavaca odavno se promenio u pogledu zahteva spram razvijanja i samorazvijanja zaposlenih. Doslovno, što više znaš, više vrediš. Čitave države danas u svetu zasnivaju privredu, bilo na izvozu znanja ili kao veliki školski centri.

Deo trenda sve šire emancipacije jeste i sve labavija stega etabliranih društvenih institucija kao jedinih izvora znanja. Još od pedesetih godina prošlog veka naovamo, samoobrazovanje, samousavršavanje postaje sve poželjniji vid unapređivanja i izgradnje ličnosti. Kursevi više nisu ograničeni na sticanje praktičnih veština iz sfere hobija, a koncept radionica i drugih brzinskih vidova proširivanja vidika toliko se uvrežila da se uvukla i u akademske strukture.

U prevodu.

Sticanje znanja na radionicama, seminarima, kursevima i školama koje nisu fakulteti postaje način na koji se stiču praktične i teorijske veštine, stiču profesionalna iskustva koja se primenjuju u neposrednom radu. Nekad su poslodavci želeli da znaju koje ste sve kurseve pohađali, a danas vam kao preduslov za prijem na radno mesto nude obuku. Kursevi, radionice i drugi oblici samoobrazovanja u mnogim kompanijama deo su beneficija koje idu uz radno mesto. Po uzoru na savremene zapadne kretnje i kod nas postoje firme u kojima se jedan dan u nedelji odvaja za svačije pojedinačno samoobrazovanje. Pročitati knjigu iz stručne literature. Pohađati predavanja putem interneta. Savladati novu veštinu, novu tehnologiju, novi zanat, postalo je veoma važno poslodavcima, ali i svakom pojedincu za privatan život.

COLOURBOX3404638 Čovek se uči dok je živ

Kursevi, radionice i drugi oblici samoobrazovanja u mnogim kompanijama deo su beneficija koje idu uz radno mesto

Kursevi su postali i deo prosvećene zabave. Na primer, škole kuvanja, radionice enologije i somelijerske veštine (procenjivanje vina), hedonističke radionice raznih vrsta (učenje o plemenitim sirevima, cigarama i duvanu), kursevi jedrenja, ronjenja, plesa, odavno su mesto za druženje, upoznavanje isto koliko i prostor za oplemenjivanje ličnosti.

Umetnost je odavno izišla iz krutih struktura. Osim kurseva slikanja, solo pevanja, gitare i drugih instrumenata, pozorište je razvilo veoma jaku mrežu radionica i seminara kao redovnog načina obučavanja i razvijanja glumaca, a književni kružok kao oblik udruživanja otrgnut od zaborava našao je novi život kroz kurseve kreativnog pisanja.

Stoga ne čudi što naša vodeća internetska kompanija Infostud.com koja vodi i najveću mrežu sajtova (MojTim.com, PolovniAutomobili.com, Putovanja.info, Poslovi.infostud.com, Prijemni.infostud.com, NajStudent.com) u ponudi ima i portal za samoobrazovanje – Kursevi.com.

Posredi je savremeni portal u prepoznatljivom stilu Infostuda, koji povezuje organizatore kurseva i sve one koji žele da usavrše znanja, savladaju stručne i druge veštine ili se naprosto zabave kroz učenje.

U tom smislu Kursevi.com nudi veliki broj poslovnih seminara – a pazite sad ovo – među kojima se ističe kategorija “lična efikasnost i razvoj” (toliko o značaju samoobrazovanja za današnji poslovni svet). Tu su kursevi jezika, stručni i početni kursevi iz oblasti računara (tu spada i veb dizajn, video produkcija kao i programiranje).

Da je posredi ozbiljan i ozbiljno akreditovan portal, svedoči i mogućnost da se putem portala dođe do MBA studija, za najbolje i do stipendija, a partneri u ovom projektu su Cotrugli Business School, CITY College, English School of Business, European Center for Peace and Developement i drugi.

Za one koj moraju da se brzo snađu na tržištu rada koje iznenada otvori priliku za one koji su hitri da se prekvalifikuju, Kursevi.com pomaže tako što nudi mnoštvo zanatskih škola u koje spadaju i razne novinarske škole (za voditelje, kamermane, urednike, tonce).

Kao višnjica na torti tu su hobi-kursevi, škole fotografije, glume, joge, slikanja, pevanja, muzike, plesa, izrade nakita, kaligrafije, ikonopisanja, dekupaža…

Ako vam ovo sve nije dovoljan motiv da se prijavite na kurs, posetite neki od blogova i članaka na sajtu Kursevi.com koji rečito govore o tome zašto (i što je još važnije – KAKO) je neophodno unapređivati se. Svakoga dana. U svakom pogledu.

Editors choice