Nedeljni horoskop: 10. mart- 16. mart

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Makeup trendovi za 2017. koje definitivno treba da probaš

Čvrsta žena: Marguerite “Peggy” Guggenheim

Čvrsta žena: Marguerite “Peggy” Guggenheim

Starleta. Riječ je s kojom se danas često susrećemo. Čak i prečesto, rekla bih. Starlete izazivaju sveopće zgražanje javnosti i nitko ih ne shvaća preveć ozbiljno. Krase ih bogatstvo i, na neki način, naglo stečena slava. Naravno, nemaju nikakvog talenta. Ali, kako je to bilo u prošlosti?

Jedna je žena prkosila svima svojim bogatstvom i dotjeranošću, mijenjajući ljubavnike i priređivajući orgije, posjećujući skupe hotele i vozeći najbolje automobile, okružena, naravno, svojim psima kojima je pribavila plemićke titule.

Margerit “Pegi” Gugenhajm (Marguerite “Peggy” Guggenheim) rođena je 26. kolovoza 1898. godine u Njujorku. Umrla je 23. prosinca 1979. u Veneciji. Amerikanki, rođenoj u obitelji milijunaša, od malena nije ništa nedostajalo. Njen joj je otac, kada je poginuo u brodolomu “Titanika”, ostavio golemo bogatstvo i nešto što je Margerit “Pegi” Gugenhajm označilo cijeli život – ljubav prema slikarstvu.

S prvim danima punoljetnosti, otisnula se na put oko svijeta. Kako to i priliči, zaustavila se u Parizu, gdje se i udala. Čovjeku za kojeg se udala rodila je dvoje djece, ali je, nažalost, rano ostala udovica.

Premda se tako mnogima činilo, ona nije bila samo hirovita bogatašica, koja se zbog dosade i mode druži s umjetnicima. Ona je o umjetnosti znala mnogo više nego što su joj mnogi htjeli priznati.

Slavna kolekcionarka je od svojih najranijih početaka bila iznimno hrabra – znala je čemu teži i što želi, te je uspostavljala poznanstva s radikalnim i zanimljivim umjetnicima njenog doba.

Na nagovor Semjuela Beketa (Samuel Beckett), 1938. godine otvorila je svoju prvu galeriju u Londonu. Prve izložbe galerije “Guggenheim” izazvale su skandal za skandalom. Posjetitelji su se redovito tukli i palili (njima) odvratne kataloge. Naravno, moderni umjetnici, pretežito nadrealisti, tim su skandalima bili oduševljeni. “Mission accomplished”, rekli bismo.

Kolaž1 Čvrsta žena: Marguerite “Peggy” Guggenheim

Sva lica Margerit “Pegi” Gugenhajm

Izvor fotografija: theredlist.fr


Ela Vujanić – “La vie est belle.” Jasno, kratko… Prikladno. 

Editors choice