Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Debela štikla u očima posmatrača

Debela štikla u očima posmatrača

Visoke potpetice su danas jedna od glavnih stavki u garderoberu svake žene, a još u davnim vremenima bile su sredstvo isticanja društvenog statusa, luksuza i prefinjenosti. Najstariji prikazi obuće sa potpeticama nalaze se na zidnim slikama antičkog Egipta i pretpostavlja se da su nošene u ceremonijalnim prilikama.

Formalno uvođenje visokih potpetica u modu pripisuje se Katarini de Mediči (Catherine de Medici). Ona je 1533. godine tražila od obućara da joj za dan venčanja sa Henrijem Drugim (Henry II) napravi par cipela sa potpeticom, kako bi bila viša nego što zaista jeste. Njena visina je iznosila manje od 150 centimetara, a nije se mogla dičiti ni naročitom lepotom, pa je, kako bi zadivila Francuze, naručila cipele sa potpeticama od pet centimetara, što joj je dalo visinu i zavodljivo njihanje po podu.

I nakon toliko vremena, ljubav i potreba za visokom štiklom ne iščezava. Kupujemo ih sa toliko ljubavi, mazimo, pazimo… Pa čak i kada shvatimo da su to još jedne cipelice-ubice, možda ih ređe nosimo, ali sa divljenjem posmatramo kako stoje u garderoberu. I neka samo stoje, ali znamo da su u našem vlasništvu i da možemo da ih obujemo kada god poželimo, makar i samo šetale po kući.

Iako popularnost visoke i tanke potpetice ne jenjava, debela štikla postaje obavezan trend ove sezone, a to povlači za sobom i podelu ženskog roda na pristalice i protivnice ovog oblika štikli.

Neke dame smatraju da nema ničeg lepšeg od izrazito tanke i visoke potpetice – koja figuru čini vitkijom. Pored toga, noge im učini dužim i njihovi kukovi se zanosno njišu dok koračaju ulicom; dok im debela štikla ne izgleda ženstveno, već kabasto i primerenije gospođama u sedmoj deceniji. I zaista, većina cipela sa tankim štiklama izgleda elegantnije, prefinjeno i zavodljivo.

Crna cipela Debela štikla u očima posmatrača

Debela štikla za sve varijante

Međutim, s tim se pristalice debele štikle ne slažu. One misle da je izrazito tanka i visoka štikla pre svega pogubna za zdravlje kičme, zatim da ne izgleda pristojno, da dama koja drži do sebe to neće obuti – jer takva štikla isuviše ističe seksualnost, takoreći poziva na seks.

E sada, ko šta voli nek’ izvoli. Ali jedno je sigurno, kao što sve na ovom svetu ima vreme i mesto, tako se i štikla bira u zavisnosti od prilike i situacije. Debela štikla je primerenija za posao, poslovna, roditeljska i porodična okupljanja, za dnevnu kafu u gradu, i što da ne – i za večernje izlaske. Dok se cipela sa izrazito tankom i visokom potpeticom uglavnom preporučuje za svečane događaje, noćne izlaske, žurke i njegove oči.

Roze cipela Debela štikla u očima posmatrača

Nežne i zavodljive - u isto vreme

Debela štikla se ipak ove sezone vraća u modu na velika vrata. Trendovi se menjaju i žene ih ponekad slepo prate, a dobra vest ovog trenda je što će vam nošenje štikli lakše pasti. Peta je šira, oslonac stabilniji i hod sigurniji. Pravo zadovoljstvo za nošenje. Zato trk po svoj novi par debelih štikli.

Četiri cipele Debela štikla u očima posmatrača

Udobne, zanimljive i stilski - cipele Manolo ostavljaju bez daha

Crna sandala sa nitnama Debela štikla u očima posmatrača

Gucci diktira trendove

Leopard sandala Debela štikla u očima posmatrača

Animal print i nitne kao nezaobilazni detalji

Izvori fotografija: tumblr.com, globalfashionreport.com, gucci.com, globalcustomer.com


Zorana Cvetković – brbljiva devojčica u duši satkanoj od suprotnosti- rođena u minut do dvanaest poslednjeg dana u godini a užasava je stav „završiću to kasnije“. Plaši se visine a neostvarena želja joj je skok padobranom. Zimsko dete koje obožava sunce i vrelinu. Ne želi da odraste. Slatkiši, lepo pisana reč, ljubav i moda- tako malo za sreću treba.

Editors choice