Depresija i anksioznost: Pobedite ih na 5 načina

Depresija i anksioznost: Pobedite ih na 5 načina

Danas živimo u izuzetno turbulentnom vremenu gde nas okružuju kako srećni i lepi trenuci, tako i oni stresni i problematični. Da li umete dovoljno dobro da se nosite sa svim problemima? Da li umete uopšte?

Nažalost, najučestalije savremene bolesti jesu upravo bolesti psihe – poput depresije i anksioznosti.

Najpre ćemo napraviti razliku između depresije i anksioznosti.

Depresija je vrsta problematičnog raspoloženja kod kojeg se osoba koja pati od depresije povlači u sebe, oseća se beznadežno i potišteno, izuzetno je pesimistična, usporen joj je misaoni tok, oseća se bespomoćno, a na sve to gubi apetit a i san (javlja se nesanica).
Kada je reč o anksioznosti, radi se o predimenzioniranim emocijama – izuzetnoj brizi o svakodnevnim životnim događajima bez realnih razloga za brigu. Ljudi koji pate od anksioznosti stalno su napeti, očekuju neku nevolju na svakom koraku. Svi mi stalno brinemo o zdravlju, novcu, porodici, školi, poslu i ostalim važnim životnim pitanjima, ali osobe sa anksioznim poremećajem neprestano misle na to, oni su na neki način mentalni robovi jer njihovim svakodnevnim životom dominira strah i strepnja. Anksioznost može da dovede i do ozbiljnijih psihičkih povreda i na taj način negativno utiče na svakodnevno funkcionisanje osobe koja pati od ovog poremećaja.

01 DNIK psiha depresija anksioznost Depresija i anksioznost: Pobedite ih na 5 načina

Glavna razlika između depresije i anksioznosti jeste faktor vremena. Depresija je najčešće okrenuta ka sadašnjosti i nezadovoljstvu stanjem kakvo je trenutno, gde dominira tuga i potištenost, dok je anksioznost okrenuta ka budućnosti gde dominira strah od neizvesnosti budućih događaja. Isto tako, depresiju karakteriše tuga i usporenost motoričkih veština, dok anksioznost karakteriše strah i hiperaktivnost.

Mnogim ljudima se određeni problemi čine nerešivim te stoga zapadaju u veoma problematična psihička stanja. Preduslovi za depresiju i anksioznost mogu biti sa jedne strane čisto psihičke prirode i zavise od jačine i “istreniranosti” psihe, a sa druge strane mogu biti genetski predodređeni.
Kada govorimo o genetski predodređenim uslovima za nastanak depresije i anksioznosti, moramo da spomenemo amigdalu – veoma važan deo mozga koji može da ima uticaj na negativna psihička stanja.

Amigdala je sklop jezgara koji se nalazi u dorzomedijalnom delu vrha slepoočnog režnja. Isto tako, ona je glavna ganglija limbičkog sistema. U amigdali dolazi do udruživanja informacija za osećaj kojima se pridaje određen kontekst, kao i važnost. U zavisnosti od toga koja su jezgra nadražena, električna stimulacija rezultira doživljajima pozitivnih ili negativnih emocija.

02 DNIK psiha depresija anksioznost Depresija i anksioznost: Pobedite ih na 5 načina

Crvena oznaka na slici predstavlja amigdalu

Ono što povezuje amigdalu sa razvojem anksioznih poremećaja jeste činjenica da se skladište sećanja vezanih uz strah nalazi upravo u ovom delu mozga. Ukoliko dođe do poremećaja amigdale i njenog funkcionisanja, tada prag okidanja anksiozne reakcije postaje izuzetno nizak, a ako se sve to poveže i sa nekim oblikom kognitivnog uslovljavanja i ukoliko se pojave greške u procenjivanju zastrašujućih situacija, sve to može da rezultira hiperkativnim anksioznim stanjem.

Dakle, moguće je da anskiozna osoba ima problem genetske prirode gde se javlja preterana osetljivost amigdale što dovodi do niza jačih ili slabijih anksizonih poremećaja. U takvim slučajevima, konsultacija sa lekarom i terapeutom je neizbežna kako bi se dobile prave informacije o lečenju ove vrste poremećaja. Ipak, u slučajevima kada depresija ili anksioznost bivaju izazvani isključivo psihičkom slabošću osobe koja pati od ovakvih poremećaja, tada nastupaju sledeći saveti tj. koraci ka ozdravljenju:

Pravilno disanje

Kada vas uhvati napad panike i straha, najpre udahnite a zatim i izdahnite duboko. Poradite na učenju tehnike pravilnog disanja. To će vas za početak smiriti.

Realno sagledavanje problema

Koji god da vas problem muči, saberite se i razmislite koliko je on zaista ozbiljan i pokušajte da nađete rešenje za isti, jer ne zaboravite – svaki problem je rešiv!

Realna slika sebe u društvu

Ukoliko je osoba depresivna, u 90% slučaja se radi o nezadovoljstvu samim sobom. Istina je da treba da težimo perfekciji i da se trudimo da budemo što bolji na svim poljima u životu. Nikada nemojte odustati od toga, ali jedno je sigurno – preveliko opterećenje samim sobom i dostizanjem cilja ne vodi nigde. Budite realni sami pred sobom, ne treba da budete umišljeni i da mislite da ste savršeni ali svakako ne treba ni toliko da se opteretite činjenicom da želite da postanete bolji toliko da vas ista zaslepi i da učini da nikada ne budete zadovoljni samim sobom.

Ne idite iz krajnosti u krajnost

Nemojte sve da prepuštate slučaju, nego se potrudite da ostvarite svoje ciljeve. Ipak, nemojte biti ni toliko opterećeni postizanjem određenog cilja da vas to izludi i da strahujete od neostvarenja cilja. Nađite zlatnu sredinu, trudite se, borite se ali znajte da na neke stvari ne možete lično vi da utičete, te se stoga delimično i prepustite. Nemojte da gubite energiju na stvari koje ne možete da kontrolišete.

Ne sažaljevajte se

Mislite pozitivno i ne dozvolite da vas neki mali psihički poremećaj toliko izvede iz takta da ne možete normalno da funkcionišete, a što je najvažnije nemojte sami sebe da sažaljevate jer takvo razmišljanje može samo da vas odvede na dno.

03 DNIK psiha depresija anksioznost Depresija i anksioznost: Pobedite ih na 5 načina

Iako smo vam dali ove savete, znamo da prevazilaženje depresije i anksioznosti nije ni malo lak proces ali svakako vas ohrabrujemo da nastavite svoj put ka izlečenju. Ovaj proces nije ni brz ni lak, te stoga imajte strpljenja. Budite pozitivni i nasmejani! Sve će biti u redu na kraju, jer ako nije u redu – nije ni kraj!

Aleksandra Grujić