Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Deset intrigantnih biografija koje bismo želeli da gledamo na televiziji

Deset intrigantnih biografija koje bismo želeli da gledamo na televiziji

U poslednje vreme na malim ekranima vlada prava pomama za istorijskim serijalima. Srčanost, herojstvo i izvanredne sposobnosti pojedince su učinili važnim figurama za čitavo čovečanstvo. Sledi lista deset najuticajnijih istorijskih ličnosti koje zaslužuju sopstveni serijal.

1. Džingis-kan (Genghis Khan)

Džingis-kan je u istoriji ostao zapamćen kao veličanstveni osvajač i tvorac najveće kopnene imperije. Njegove vojne i liderske veštine načinile su ga jednim od najizuzetnijih ratnika svih vremena. Ako uzmemo u obzir njegov potresni život, od maloletnog naslednika mongolskog carstva, preko pohoda na Kinu, Aziju, Tangute, pa sve do misteriozne smrti, zaključićemo kako biografija Džingis-kana zaslužuje da bude dokumentovana u vidu TV serije.

Dzingis kan Deset intrigantnih biografija koje bismo želeli da gledamo na televiziji

Džingis-kan – osnivač mongolske države

2. Katarina Velika (Catherine the Great)

Prema mišljenju mnogih, u današnjoj filmskoj i TV industriji previše pažnje se posvećuje britanskoj kraljevskoj dinastiji, dok su predstavnici nekih drugih monarhija nepravedno zanemareni. Među njima je i Katarina Velika, ruska carica koja je vladala u periodu od 1762. do 1796. godine. Najpoznatija je po širenju obrazovanja i važnim odlukama na polju medicine i poljoprivrede. Iako se zalagala za prosvetiteljstvo, bila je i vrsni strateg i ratnik. Mini serijal o liku i delu ove vladarke sigurno bi bio veoma gledan, jer pored aktivnog političkog života, Katarina Velika je imala i veoma intrigantan ljubavni život.

Katarina Velika pred ogledalom Deset intrigantnih biografija koje bismo želeli da gledamo na televiziji

Mnogi su je smatrali prosvećenim monarhom

3. D. B. Kuper (D. B. Cooper)

Legenda o D. B. Kuperu živi uprkos istorijskim faktima. Spektakularna otmica aviona na relaciji Portland-Sijetl, iznuda od 200,000 dolara i skok padobranom sa visine od 3,000 metara doneli su mu titulu najsenzacionalnijeg kriminalaca na svetu.

Dve slike Kupera Deset intrigantnih biografija koje bismo želeli da gledamo na televiziji

Ova filmska pljačka je do danas ostala nerešena

4. Mata Hari (Mata Hari)

Život najpoznatije špijunke na svetu neosporno je dobar predložak za istorijski mini serijal. U njenoj biografiji piše kako je bila kurtizana i egzotična plesačica, a kada je optužena za dvostruku špijunažu i streljana u Prvom svetskom ratu, postala je sinonim za zagonetnu ženu. Čuveni film sa Gretom Garbom (Greta Garbo) odlično opisuje njen život, ali se čini kako je potrebno neko sveže i “dokumentarnije” ostvarenje.

Mata Hari u odeci plesacice Deset intrigantnih biografija koje bismo želeli da gledamo na televiziji

Zanosna i opasna Mata Hari

5. Bajard Rastin (Bayard Rustin)

Ime ovog čoveka povezano je sa dva velikana – Martin Luter Kingom (Martin Luther King) i Gandijem (Mohandas Gandhi). Čuven po aktivizmu i borbi za ljudska prava, Rastin je postao jedna od najznačajnijih političkih figura 20. veka. Pacifista, vizionar i borac za ljudska prava, a najpoznatiji po borbi za prava homoseksualaca, zaslužio je da mu se posveti jedan verodostojni serijal.

Rastin sa naocarima Deset intrigantnih biografija koje bismo želeli da gledamo na televiziji

Borio se za ravnopravnost među ljudima

6. Džordž Orvel (George Orwell)

Ovaj kultni pisac je bio neposredni svedok političkih dešavanja u 20. veku. Izveštavao je o Španskom građanskom ratu, bio je član civilne zaštite u Drugom svetskom ratu, zastupao je interese Indije, kritikovao staljinizam, a svaki od ovih istorijskih zbivanja pretočio je u književno remek-delo. Orvelov aktivan politički život i oštra kritika vladajuće strukture razlog su zbog kojeg bi trebalo da postoji serija posvećena njemu i njegovoj borbi.

Orvel za pisacom masinom Deset intrigantnih biografija koje bismo želeli da gledamo na televiziji

Umetnik koji je bio i politički aktivista

7. Porodica Mediči (The Medicis)

Serija o slavnoj firentinskoj lozi bila bi pun pogodak, jer oko sebe okuplja najveća imena renesansne umetnosti. Ova bogata porodica upisala se u istoriju, zahvaljući mecenstvu i finansiranju čuvenih umetnika poput Mikelanđela (Michelangelo) i Rafaela (Raffaello). Takođe, još jedan slavan potomak ove loze je Katarina Mediči (Catherine de’ Medici) koja je udajom za francuskog kralja Anrija II (Henry II) postala kraljica Francuske.

Medici Deset intrigantnih biografija koje bismo želeli da gledamo na televiziji

Zahvaljući njihovom pokroviteljstvu održao se duhovni život tog doba

8. Elza Skjapareli (Elsa Schiaparelli)

Bogata aristokratkinja koja je zbog ljubavi prema modi ostavila sve i otišla u kosmopolitski Njujork, a potom i u Pariz. Negovala je avangardni stil, a njena kreativnost i lucidnost najbolje su se videli u detaljima – obožavala je dugmad, cibzare, dezene. Mnogi je znaju kao rivalku neprikosnovene modne ikone Koko Šanel (Coco Chanel), a koliko je njen rad intrigantan, potvrđuje podatak da je sarađivala i sa slavnim Salvadorom Dalijem (Salvador Dalí). Ova dizajnerka, poslovna žena i nadasve umetnica dostojna je da se priča o njenom liku i delu nađe na malim ekranima.

Elza naslonjena na sofu Deset intrigantnih biografija koje bismo želeli da gledamo na televiziji

Ekscentrična i blistava modna dizajnerka

9. Vlad Cepeš (Vlad the Impaler)

Pomama za vampirima, vukodlacima i drugim fantastičnim stvorenjima ne jenjava. I dok se bioskopske sale pune na pomen ove tematike, neko kao da je zaboravio na slavnog grofa Drakulu. Vlaški knez iz 15. veka poslužio je kao inspiracija za lik Drakule. Mnogi ga smatraju izuzetnim zbog njegove nemilosrdne borbe protiv Turaka i surovosti u ratovanju, o čemu svedoči i njegovo ime “Zmajev sin”.

Portret Vlada Deset intrigantnih biografija koje bismo želeli da gledamo na televiziji

Vladar zaslužan za lik Drakule kojeg danas znamo

10. Saigo Takamori (Saigo Takamori)

U istoriji Japana njegovo ime se spominje u kontekstu herojstva i časti. U celom svetu poznat je i kao poslednji samuraj. Njegova biografija predstavlja pravu riznicu hrabrih i odvažnih činova, pa verujemo da zaslužuje da se njegov život objektivno predstavi na malim ekranima.

Takamori Deset intrigantnih biografija koje bismo želeli da gledamo na televiziji

Samo samuraji su imali prezime i oružje


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Editors choice