Slovenija je skriveni dragulj Evrope. To je istina, a evo i deset razloga da dođete u Sloveniju i upoznate se sa lepotama i uživancijom koju pruža ova alpska zemlja.

Pristupačnost

Slovenija je u srcu Evrope i dostupna je lako sa svih strana sveta. Možete leteti avionom, lako doći vozom ili kolima. Ljubljana jeste, kao i svaki glavni grad, skuplja od okoline, ali čim izađete iz nje – cene su veoma povoljne. Ipak, čak i u Ljubljani cene nisu astronomske. Pivo u kafiću je oko dva evra, kafa je i manje (ako ne sednete na nekom fensi mestu). Ručak je, u zavisnosti od kvaliteta, od pet do 20 evra, a brza hrana nije više od tri evra. Hosteli mogu da se nađu od 19 evra pa naviše.

6166941364 ed2a8bdbf9 z Deset razloga zašto posetiti Sloveniju

Skriveni dragulj Evrope

Raznolikost

Slovenija ima Alpe, izlaz na Mediteran i Panonsku niziju. Spremite kamere, jer spektar prizora koje možete ugledati uvek traži da škljocnete još jednom. Prednost je i u tome što je sve blizu, pa za sat ili dva možete promeniti nekoliko pejzaža. Jednog trenutka ste na moru, već sledećeg na vrhu planine.

Ako dolazite u Ljubljanu, obavezno posetite Metelkovu (neverovatno mesto), klub “K4” (dobre žurke), “Cirkus” (klub sa tematskim večerima).

Bohinj 1 Deset razloga zašto posetiti Sloveniju

Jednog trenutka ste na moru, već sledećeg na vrhu planine

Aktivan odmor

Toliko toga možete da radite u Sloveniji. Ponajpre, da se bavite zimskim sportovima. Dobro su poznati centri: Kranjska Gora, Rogla, Mariborsko Pohorje, Krvavec, gde možete da se skijate, sankate, vozite snoubord. Kad nije zima možete da planinarite, pešačite, bavite se splavarenjem, vozite kajak ili kanu, plivate, skijate se na vodi, ronite, jedrite, letite, šta god poželite, jer za svaki sport postoji razvijen turizam. E da, tu su još i jahanje (veoma zabavno), biciklizam, golf…

Pećine i jame

Slovenija je prepuna divnih jama i pećina. Procenjuje se da ih ima preko 8,000. Najpoznatija je svakako Postojnska jama, mreža preko 20 kilometara prolaza, galerija, dvorana. To je najveća otvorena jama tzv. klasičnog karsta u Evropi. Lepe su i Škocjanske jame koje su pod zaštitom UNESCO-a, kao i Križna jama sa podzemnim jezerima.

Nacionalni parkovi i prirodne lepote

Slovenija ima preko 7,000 kilometara obeleženih pešačkih staza i preko 300 vodopada. Ponajpre predlažemo da posetite dva divna jezera – Bledsko i Bohinjsko. Teško je reći koje je lepše. Bledsko ima divno ostrvo, zamak, tople izvore i divnu klimu, dok je Bohinjsko najveće glečersko jezero i kruna nacionalnog parka Triglav. Planina Triglav je lepota po sebi, visoka 2,864 metra, pa se vidi gotovo iz svih krajeva zemlje. Od brojnih vodopada ističu se izvor Savice, te Peričnik, kao i Blejski Vintgar. Ako se zaljubite u Sloveniju, obavezno se popnite na vrh Triglava, dobićete titulu počasnog Slovenca.

bledsko ostrvo Deset razloga zašto posetiti Sloveniju

Bledsko ostrvo

Spoj kultura

U zemlji u kojoj se istorijski sreću razne kulture možete naći najrazličitiju hranu. Najslađa je autentična slovenačka kuhinja. Tu su štruklji, pa prekomurska gibanica, kremna rezina, potica, jota. Uvek možete naći i poznatu klopu – burek, ćevapčiće, kao i zapadnu fjužn hranu u vidu falafela i drugih svetskih poslastica.

Vinogradi

Ko voli dobro vino, neka svrati u Sloveniju. Specifična klima i teren čine slovenačka vina sjajnim izborom. Premda su i crna vina dobra, sa zanimljivom bogatom aromom, Slovenija prvenstveno proizvodi odlična bela vina. Čak tri vinske oblasti – Podravlje, Posavlje i Karst donose veoma zanimljive sorte, koje se ističu kvalitetom. Ako obedujete tamo gde nude domaće vino, obavezno naručite – jer je sjajno, a jeftinije je od uvoznih sorti.

Banjski turizam

Slovenija se diči sa čak 15 toplih izvora i klimatskih banja gde možete da se opustite, izlečite. Tu su potpuno opremljeni centri, solarijumi, saune, banje i sve vrste masaže.

Zamkovi

Ah, zamak. Ništa lepše nego u netaknutoj prirodi posetiti romantičnu tvrđavicu, zamak ili konak. Najlepši i najpoznatiji nalaze se u Ptuju, Podsredi, Ljubljani, Bledu, Celju, Velenju i Brežici.

Slovenia Deset razloga zašto posetiti Sloveniju

Dakle, pakujte kofere i tutanj za Sloveniju


Maja Rotovnik voli sve stvari koje čine život lepši. Svoju strast deli na svom blogu Mikstejp, i više ste nego dobrodošli da zavirite na njega i bolje upoznate njegovu autorku. Voli da provodi vreme sa prijateljima, uživa u dobroj knjizi i filmu.

Prevod sa engleskog Ranko Trifković

Editors choice