Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Devojke, oprez! Frajer iz kesice!

Devojke, oprez! Frajer iz kesice!

Danima si pričala svima o njemu, radila uporedni horoskop i zamišljala koji auto bi najbolje išao uz vas, sitnu decu i zlatnog retrivera. Izvlačio ti je stolicu, oblačio kaput, upoznao sa kolegama, razgovarali ste o mnogim zanimljivim temama, u restoranu poručivao isključivo oradu ili cezar salatu, a prvi seks je trajao celu noć. Međutim, sada ne znaš gde se izgubio taj fantastični momak, postao je druga osoba, ni nalik onoj koju si upoznala pre određenog vremena. Pitaš se šta ga je udaljilo i gde si pogrešila. Samo loša procena i tvoja brzopletost, sis.

Tabula rasa, 40% nasleđe – 60% socijalno okruženje, biheviorizam… Zaboravimo na trenutak psihološke teorije, pošto svake decenije važe nove tvrdnje. Jedno je izvesno: neko ima “gen” za neke stvari, uočljiv još u detinjstvu, neko ne. Upita me skoro neko za mog druga Acu, kako mu uspeva da ga ribe opsedaju, uprkos tome što izgleda kao da ga boli uvo za sve osim za Crvenu Zvezdu. Sećam se Ace dok je bio klinac, i oduvek je bio tako nehajan, a cure su ga jurile. “Upravo tako”, odgovorih, “što se ne trudi. Takav je. Oduvek.” To se ne uči niti vežba.

Poslednja dekada svakako je posvećena luzerima. Bez obzira imate li 150 kilograma, mucate, znojite, ne prihvata vas okolina i ne smete da priđete osobi suprotnog pola, rešenje postoji, u šta nas uveravaju kojekakve selfhelp knjižurine i likovi koji su svojevremeno bili autsajderi, a danas im sve polazi za rukom, od fabuloznih mišića do odvajanja najbolje ribe u klubu. Izdavači su profitirali na nesrećnim ljudima koji su instant samopouzdanje stekli na osnovu ponavljanja mantri za uspeh. Međutim, tu postoji jedna bitna klopka: svi ti “preporođeni” nasmejani ljudi zapravo nisu zaboravili i prevazišli ko su zapravo. Oni samo glume lik koji bi želeli da budu i treba ih na vreme prepoznati. No, krenimo redom.

Šmeker

Šmeker je neko ko je u osnovnoj školi silno želeo da bude faca dok su ostali dečaci pikali fudbal i odvajali devojčice, a on ih autistčno posmatrao sa svojim vokmenom. Prepoznaćeš ga po tome što je silno opterećen svojim društvom, trudeći se da bude glavni. Grdne pare ostavlja po kafanama, prosipa fazone koje je čuo od Ivana Ivanovića, devojke bocka dvosmislenim pošalicama. Obavezno navodi ko mu je dužan kintu, koja cura ga opseda, i kako su ga mnogi ortaci razočarali jer nisu uspeli da podnesu njegovu superiornost. Momenat za razotkrivanje: susret sa nekim ko ga zna od pre dosta vremena i obrati mu se sa: “Gde si, Buljo!'”. Čitao je: “The Secret”, “Ko je pojeo moj sir”, “Knjiga viceva” Zorana Kesića…

Wellness

Fake Wellness frajera poznaćeš po tome što ima tek napupele mišiće uprkos tome što po njegovoj priči ne izlazi iz teretane, ili u suprotnom slučaju, po golemim tricepsima u odnosu na nerazvijene noge. Verovatno će ti nabrojati koliko kalorija ima u pohovanom kačkavalju, skrenuti pažnju na cigarete, i ubeđivati kako zdrav način ishrane menja čitavu koncepciju života. Vrlo je moguće da radi u nekoj teretani kao instruktor, a ti ćeš se osećati kao krava dok ti on pravi šejk od surutke u prahu i živih jaja dok maštaš o bureku, i razmišljaš sa kakvim se sve prezgodnim curama druži. Momenat za razotkrivanje: kad tad će ti otkriti da je bio astmatični klinac kjoji je živeo po banjama, a moguće da ćeš ga u 5 izjutra uhvatiti kako izjeda sadržaj frižidera. Čitao je: “Živeti bez bolesti”, “Zdravi i vitki”, “Surutka kao afrodizijak”…

Švaler

Napokon neko siguran posle toliko tunjavaca! Prišao je tvojoj drugarici i upitao da li će zameriti da ti se obrati, pošto sebi ne bi oprostio da te više nikad ne sretne. I gle čuda, takav frajer je već dugo sam! Izašao je pre nekog vremena iz duge veze, i dok ne sretne pravu (već razmišljaš o zajedničkom psu) bira da bude kvalitetno sam. Gomilu kondoma u kaseti automobila pripisuje mlađem bratu brucošu, i vrlo uskoro te premeće po krevetu ko Sunđer Bob palačinku. Ubrzo saznaješ da nema mlađeg brata, a sve ređe javljanje objašnjava time da je i dalje emotivno razoren i da mu treba vremena. Momenat za razotkrivanje: posle jebanja nema kajanja. Sledeći put kad ti neko preterano samouveren priđe u gradu pitaj ga koliko dugo je vežbao tekst pred ogledalom. Čitao je: “Moć podsvesti”, “Kaluđer koji je prodao svoj ferari”, “Do horizontale za 5 minuta”…

Japi

Posle slepca kome si plaćala piće, ili skromnog studenta, svaki tip u radnom odnosu je premija. Čuvaj se, Fake Japiji spadaju među prefriganije vrste.  Ako ne vozi auto s natpisom, svakako će njegova firma predstavljati okosnicu vaše veze. Slušaćeš o svim bitnim zverkama koje je upoznao i šta je im je završio, dok se budete igrali “opa-cupa” gledaćeš u uramljenu sliku njega i Čede Jovanovića, a ako budeš bila dobra obećaće ti posao ili kontak sa nekim bitnim iz tvoje profesije. U restoranu regularno stavlja lap-top na sto, kad priča na engleskom obavezno povisuje ton, i vrlo često mu se dešava da “zaboravi” da izvadi bluetooth iz uha, čak i dok gleda fudbal. Momenat za razotkrivanje: dva sakoa, tri košulje (od toga bar jedna sa belom kragnom), jedne cipele. Ili ga upitaj: “Ovo ti je prvi ozbiljan posao, zar ne?”. Čitao je: “7 strategija za bogastvo i sreću”, “Bogat otac, siromašan otac”, magistarski rad Radovana Jelašića…

Šaman

Najzajebanija vrsta, sublimacija svih gore navedenih, ili nekih od njih. U početku će ti tvoj život delovati potpuno promašeno u odnosu na njegove cool prijatelje, uspešnu karijeru, blistav lifestyle. Neretko će isticati koliko je srećan a smiren, i nikada iz njega nećeš uspeti da izvučeš neku afektnu reakciju (čak i dok svršava ima Mič Bjukenon izraz lica). Stvari će početi da pucaju kad budeš shvatila da imaš posla sa osobom koju zapravo uopšte ne poznaješ, na pitanje: “Šta ne štima kod nas?” odgovoriće ti: “Gde ćemo na večeru?” Nasuprot navedenim vrstama Fake tipova, ovaj nema samo jedan defekt u smislu slabog pouzdanja, malog stojka ili oca agresora. Njemu je svaki aspekt svoje ličnosti i bivstvovanja  duboko razmontiran, i održavanjem superiorne slike sprečava da se samouruši. Momenat za razotkrivanje: kad kažeš sebi, opčinjena “Mora da mu nešto fali”. Beži glavom sa obzirom i ne pokušavaj da saznaš šta. To ne zna ni on, čim se toliko trudi da mu svaki aspekt bude prenabudžen. Čitao je: sve navedene knjige, verovatno radi kao coach ili je NLP praktikant.

Ako ovo čita neki frajer: naravno da ne pokušavam da osujetim svaki muški napor ka evoluciji ili adaptaciji. Ali, seti se svih onih riba koje glume fatalne zavodnice i kučke (iako bi troduplo slađe bile kao devojke iz kraja) a realno nemaju šta da ponude nit’ neku preteranu pamet da prodaju. Ne glumi ono što nisi. Možda nemaš neko telo ali si jako zabavan. Možda ne zarađuješ boga oca ali ćeš je svakako oboriti ako joj na posao pošalješ cveće i ogroman milkshake. Možda nisi duhovit, ali si zato uvek tu kad treba, da učiniš i izađeš u susret. Prihvati svoje nedostake i počni da nadgrađuješ ono dobro u sebi.

E tada ćeš biti seksi šmekerski japi sa šamanskim moćima.


Sonja Martić je ekspert za profilisanje gradskih faca i vodič kroz ljudske klišee, flegmatična kučka sa ogromnim srcem, koja u sebi nosi neverovatan spoj patrijarhalnog i proevropskog.

Editors choice