Dvorci Vojvodine

Dvorci Vojvodine

Dvorci i letnjikovci u Vojvodini nastali su tokom XVIII, XIX i početkom XX veka. Postoje 72 dvorca, od kojih je samo 48 proglašeno za kulturno dobro i pod zaštitom je države, koja je odavno zaboravila na njih i ne ulaže nikakva sredstva u njihovo održavanje ili obnavljanje, iako oni predstavljaju izuzetan potencijal za turizam, koji bi donosio odličnu zaradu.

Stilovi građenja drugačiji su za svaki objekat i pripadaju prelaznom periodu od baroka do klasicizma. Oni predstavljaju kulturni identitet naroda koji su živeli na našim prostorima i ostavili veliki trag na istoriju, kulturu i tradiciju Vojvodine.

I dok sve zemlje Evrope pridaju veliki značaj svojim dvorcima, čuvaju ih i održavaju, mi se time ne možemo pohvaliti. Naprotiv, mnogi od njih su ruinirani, ostavljeni na milost i nemilost vremenu, koje polako ali sigurno dovodi do njihovog propadanja. Pored toga što pojedini objekti ne izgledaju lepo, oni i ugrožavaju ljudsku bezbednost, jer se mogu urušiti na slučajne prolaznike, što se i dešavalo.

Svaki dvorac čuva u sebi priču o mističnim, usamljenim ili bajkovitim životima nekih od veleposednika, vojnih, trgovačkih i zanatskih porodica tadašnje Austrougarske monarhije.

Za svaki od ovih prelepih dvoraca vezana je poneka legenda, koja govori o životu plemićkih porodica, a ovo su samo neke od njih.

Dvorac Kapetanovo nalazi se na putu Zrenjanin-Vršac, blizu mesta Stari Leč. Sagradio ga je župan Bela Botka. Pripada stilu srednjovekovnog zamka.

Priča kaže da je vlasnik zamka Botka bankrotirao 1938. godine i bio primoran da proda zamak. Kada je to saopštio svojoj ženi, ona ga je samo poljubila i otišla na gornju terasu, polila se benzinom i zapalila. Izgorela je brzo i od nje je ostao samo pramen plave kose.

Meštani kažu da se svakog drugog avgusta, na Svetog Iliju, noću pojavljuje duh žene u beloj haljini sa dugom plavom kosom.

Dvorac je te 1938. kupio Milan Kapetanov, po kome danas dvorac nosi ime. Bio je u njegovom vlasništu sve do kraja Drugog svetskog rata, kada je nacionalizovan. Dvorac je tokom godina bio uništen, kompletan nameštaj pokraden, a šuma oko dvorca posečena.

Ipak, Kapetanovo je jedan od retkih dvoraca koji su imali sreće, pa ga je pre nekoliko godina kupila imućna gospođa, koja ga je renovirala. Predviđa se da će uskoro biti pretvoren u hotel.

slika 1 kapetanovo Dvorci Vojvodine

Dvorac Fantast nalazi se u Bečeju, a ime je dobio po konju. Sagradio ga je poznati veleposednik Bogdan Dunđerski. Bio je veliki boem i sagradio je  dvorac iz sopstvene mašte. Jedina njegova nesreća ogledala se u tome što nije imao ženu koja bi krasila taj velelepni dvor. Nikada se nije ženio, a imao je tri velike ljubavi: žene, konje i vino.

Više od polovine imanja zauzimala je ergela, koja je brojala više od 1400 konja.

Dunđerski je odlučio da na svom imanju podigne Kapelu Svetog Đorđa, jer je saznao da se na tom mestu nekada nalazila crkva. Kapelu je oslikao Uroš Predić. Na tom mestu Dunđerski je i sahranjen 1943. godine.

Posle Drugog svetskog rata dvorac je pao u ruke države i iz njega su ukradeni bogati tepisi, kristalni lusteri, srebrnina, nameštaj, a u dvor su namerno puštene ovce. Tako su pod i deo zidova bili uništeni. Crkva je zatvorena, a konji su prodati Italijanima po klaničnoj ceni.

Danas je dvorac renoviran, ima bogatu turističku ponudu i posećuju ga kako domaći, tako i strani turisti. Kapela je ponovo osveštana i u njoj se održavaju mnogobrojna krštenja i venčanja.

slika 2 fantast Dvorci Vojvodine

Dvorac Špicer nalazi se u Beočinu, a sagradio ga je Ede Špicer, vlasnik Beočinske fabrike cementa, 1892. godine. Ovaj zamak predstavlja jedinstven primer eklektične arhitekture na našim prostorima, a poseduje i stilove romanike, gotike, renesanse i baroka.

Nažalost, posle Drugog svetskog rata on je nacionalizovan i prepušten zubu vremena.  Korišćen je kao biblioteka, radio, dom za vojne invalide, restoran, i naposletku je napušten. Svi su doprineli da se dvorac uništi. Sada ovaj zamak nazivaju “Kuća duhova”, a u njemu se može naći samo otpad i poneki špric.

Legenda kaže da je u ohlađenom pepelu gipsane peći pronađen pergament na kome je bilo zapisano da je ukrase na zamku, zmajolike i zmijolike glave, napravio graditelj koji je imao po sedam prstiju na obe šake. Činilo se da je zao i rđav čovek, koji ne voli nikoga; tako je poslednjeg dana na svom poslu golubicu koja mu je sletela u ruku zgnječio i krvavu grudvu bacio. Te noći ga je stigla kletva, golubi su ga prekrili svojim izmetom, a i sam se pretvorio u golubiji izmet.

Posluga koja je radila u dvorcu navodno je napustila imanje zato što se nije osećala dobro gledajući figure na fasadi.

slika 3 Spicer Dvorci Vojvodine

Vila Danijel nalazi se u Zrenjaninu, a sagradio ju je Leon Štajgervald 1894. godine. Vila u nekadašnjem Bečkereku sagrađena je u eklektičnom stilu, sa odlikama gotike i romantizma. Posle dve godine Štajgervald je vilu prodao Ferencu Danijelu, po kome danas i nosi ime. Posle njega vila je promenila mnogo vlasnika, da bi na kraju bila napuštena i postepeno propala.

U centralnom delu kuće nalazila se raskošna zelena peć. U holu je smešteno drveno stepenište sa prvorazrednom galerijom, čiji je drveni svod i danas očuvan. Iza prizemnog hola nalazi se još jedno stepenište sa očuvanom ogradom od kovanog gvožđa. Vila obiluje zanimljivim detaljima, a raskošni prozori, čiji se okviri protežu od poda do tavanice, još uvek odolevaju vremenu, iako su stakla odavno razbijena.

Prelepi dvorac Danijel, kao i mnogi drugi, čeka neka bolja i lepša vremena, kada će dobiti novo izdanje, kakvo i zaslužuje.

slika 4 danijelova vila Dvorci Vojvodine

Ovi dvorci dokazuju da i mi imamo blago kojim treba da se ponosimo, iako baš i ne vodimo računa o njemu. Stoga, kada poželite da otputujete na neko romantično mesto i vidite nešto novo, ne morate otići u drugu zemlju; obiđite neki od ovih dvoraca i doživećete neverovatno iskustvo, koje ćete uvek pamtiti.


Anja Križan je studentkinja novinarstva, večni sanjar, romantik i hedonista, zarobljena u sopstvenoj bajci. Njena izražena intuicija i želja da svet bude bolji i lepši vodi njene reči po papiru. Voli iskrenost, dobrotu, neiskvarenost. Ne voli laž, diskriminaciju i agresivnu glupost.