5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Empatija – dar i teret malobrojnih

Empatija – dar i teret malobrojnih

1/3

Empatija se može do izvesne mere uglačati, da ne ostane samo na sirovom prenosu emocija, može se naučiti rukovanje empatijom i njeno obuzdavanje, ali ne može se postati empata. To je dar, a kao i svi darovi, istovremeno je i teret. Kad si nečim obdaren, ne možeš to prosto da ignorišeš, da bi ti život bio lakši, nego moraš da koristiš svoj dar, hteo ne hteo. Život raspolaže ogromnim mehanizmom uzroka i posledica, koji te stisne i na ovaj ili onaj način prinudi da ili koristiš svoj dar svesno, ili da trpiš posledice izbegavanja i ignorisanja, a one su zamršene i bolne.

Dar nije čak ni Tamni vilajet (ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se), jer nema govora o uzimanju ili neuzimanju. Jedini izbor odnosi se na načine na koje ćeš uposliti svoj dar. Pa, ako spadaš u malobrojnu grupu preosetljivih, treba da radiš na sebi, da bi ti bilo lakše sa tom sposobnošću, ali treba I da edukuješ druge, koji često imaju predrasude o empatama.

Često se misli da su empate psihološki nestabilne ličnosti

Oni su biološki programirani da budu senzitivniji u odnosu na svoju okolinu, osećaju energiju, emocije i sav naboj koji dolazi od drugih ljudi i to utiče na njih. Ako često plaču, ili pokazuju druge znake „slabosti“ i „labilnosti“ to ne znači da oni sa tim ne mogu da se izbore. Njihova svakodnevica je intenzivnija i oni reaguju na svoj način.

empatija1 Empatija   dar i teret malobrojnih

Editors choice