Mozaik – umetnost utisnuta u zidove i podove. Radi se spajanjem kamenčića raznih boja, dimenzija i materijala, kao što su staklo, keramika ili kamen.

Mozaik je korišćen još u antičko doba, a procvat je doživeo u Vizantiji. Danas mozaici krase najveći broj zgrada i kuća u Saudijskoj Arabiji i Rusiji.

Prostorije uređene mozaikom karakteriše prepoznatljivi spoj orijentalnog i tradicionalnog stila. Dinamika i jarke boje doprinose posebnom ugođaju i atmosferi prostorije. Kada se upotrebljavaju za velike površine, definitivno mora postojati mera, jer mogu delovati isuviše napadno i biti izraz kiča.

Njihova prvenstvena uloga jeste da deluju elegantno i glamurozno. Savršeno se uklapaju u svaku prostoriju, i koji god kutak odlučite da ukrasite mozaikom, nećete pogrešiti. Podjednako fascinantan utisak ostavljaju bilo da pokrivaju sve zidove ili samo male površine. Najveću primenu imaju u dekorisanju kupatila.

Izdvojili smo nekoliko najupečatljivijih primeraka dizajnerske kuće “Sicis”.

slika 19 Enterijer ispunjen mozaicima

Jarke boje savršeno se uklapaju sa belim podom

slika 27 Enterijer ispunjen mozaicima

Neobično-obična spavaća soba

slika 36 Enterijer ispunjen mozaicima

Fantastičan pogled u svet pomoću mozaika

slika 48 Enterijer ispunjen mozaicima

Kupatilo koje bi svaka žena poželela

slika 57 Enterijer ispunjen mozaicima

Orijentalni stil

slika 64 Enterijer ispunjen mozaicima

Prefinjena kombinacija sive i bele boje


Anja Križan je studentkinja novinarstva, večni sanjar, romantik i hedonista, zarobljena u sopstvenoj bajci. Njena izražena intuicija i želja da svet bude bolji i lepši vodi njene reči po papiru. Voli iskrenost, dobrotu, neiskvarenost. Ne voli laž, diskriminaciju i agresivnu glupost.

Editors choice