Eurobasket 2011 – bitka za London

Eurobasket 2011 – bitka za London

Reprezentacija Srbije Custom Eurobasket 2011   bitka za London

Jedva smo dočekali kraj osmog meseca tekuće godine i odlazak naše košarkaške reprezentacije na Baltik, tačnije u Litvaniju. Ustvari, bar sam ja jedva dočekao. Tamo se od 31. avgusta do 18. septembra održava 37. kontinentalno prvenstvo. Titulu brani Španija, koja je u finalu 2009. godine u Poljskoj pobedila upravo Srbiju, ali ove godine naši su znatno iskusniji, a dešavanja u Turskoj prošle godine daju gotovo bezgraničan motiv da ponovo dokažemo ko smo i šta smo u svetu narandžaste lopte. Mada, ni drugi neće lako prodati kožu jer prve dve ekipe idu direktno na olimpijske igre, koje su zakazane za narednu godinu u Londonu.

Posle dužeg vremena smo na neko takmičenje otišli bez ijednog NBA igrača. Lično me taj podatak nimalo ne zabrinjava već me čini veoma ponosnim, jer je razlika između američke i evropske košarke neznatna, a naši igrači igraju za najveće klubove starog kontinenta. Inače, na celom turniru zvanično ima 28 igrača iz NBA, od čega najviše u Španiji – šest, zatim Francuskoj – pet, Turskoj – četiri, Italiji – tri, itd. Najveće zvezde svakako su član vladajućeg NBA šampiona Dalasa, Nemac Dirk Novicki (Dirk Nowitzki), Pau Gasol iz Španije, Francuz Toni Parker, stvarno ima dosta takozvanih ”zvučnih” imena, ali ni za šta ne bih menjao Nenada Krstića, Miloša Teodosića, Milenka Tepića, Marka Kešelja i ostale ”momke iz Evrope” koji će predstavljati Srbiju. Naravno, i druge ekipe imaju svoje zvezde koje su ime gradile ili grade ”s ove strane bare”, poput nama dobro poznatog Lester Bo MekKejleba, Amerikanca sa makedonskim pasošem, Litvanca Šarunasa Jasikevičijusa, Izraelca Jotama Halperina, Mirze Teletovića iz reprezentacije BiH, hrvatskog reprezentativca Bojana Bogdanovića, Grka Antoniosa Focisa (Antonios Fotsis), i mnogih drugih.

Kao što sam već pomenuo ovo je 37. izdanje Evropskog prvenstva. Prvi put je održаno 1935. godine u Švаjcаrskoj, uz trijumf Letonije. Od tаdа se igrа svаke druge godine, а zbog Drugog svetskog rаtа nije održаno 1939, 1941, 1943. i 1945, аli ondа se igrаlo dve uzаstopne godine, 1946. i 1947. Najuspešnija ekipa do sada je Rusija, računajući i titule koje je osvojio bivši Sovjetski Savez, sa 15 zlatnih medalja, a sa 21 medaljom ukupno. Na drugom mestu je naša reprezentacija, koja je kroz sve državne zajednice do sada osvojila osam zlatnih odličja, ukupno 18 medalja.

Za mesto u Londonu boriće se 24 reprezentacije, podeljene u četiri grupe. U grupi A su aktuelan šampion Španija, kao i domaćin Litvanija, zatim Turska, Poljska, Velika Britanija i Portugal. B grupu pored naše reprezentacije čine i Italija, Nemačka, Turska, Izrael i Letonija. Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Finska su u grupi C, dok se u grupi D nalaze Rusija, Slovenija, Bugarska, Ukrajina, Gruzija i Belgija. Po tri tima idu dalje iz svake grupe i formiraju dve nove, iz kojih se po četiri ekipe plasiraju u četvrtfinale.

Utakmice grupne faze će se igrati u Alitusu, Šiauliaiju, gde igraju naši momci, Panevezisu i Klaipedi. Mečevi završnice biće odigrani u Viljnusu i Kaunasu, koji će 18. septembra od 20 časova biti domaćin finala. Za one koje to interesuje, maskota prvenstva naziva se ”Amberis”, a ime je dobila po ćilibaru, za koji većina Litvanaca veruje da je glavno obeležje njihove zemlje, a inače je priznat kao najfiniji na svetu. Prirodni ćilibar, tehnički nije dragi kamen ili mineral, to je fosilna smola sa praistorijskog drveća koje je raslo pre 50 miliona godina, pre svega u Skandinaviji i oko Baltičkog mora.

Ljubitelji košarke će skoro tri nedelje uživati u čarima majstora ”kraljice igara”, navijati za svoje reprezentacije, ali nadam se da ćemo se na kraju, ipak mi radovati. Samo da naši momci odigraju kako znaju, uz malo sreće, srpskog inata i poštenog suđenja – Srbija će slaviti. Orlovi, srećno!

SRBIJA NA EUROBASKET-u 2011

4 Miloš Teodosić
5 Milenko Tepić
6 Aleksandar Rašić
7 Ivan Paunić
8 Nemanja Bjelica
9 Stefan Marković
10 Duško Savanović
11 Marko Kešelj
12 Nenad Krstić (kapiten)
13 Kosta Perović
14 Boban Marjanović
15 Milan Mačvan

trener Dušan Ivković
pomoćnik Aleksandar Kesar

RASPORED UTAKMICA REPREZENTACIJE SRBIJE

Grupa C

31. avgust, 14:15 SRBIJA – Italija
1. septembar, 14:15 Letonija – SRBIJA
2. septembar, 14:15 SRBIJA – Izrael
4. septembar, 20:00 Nemačka – SRBIJA
5. septembar, 20:00 SRBIJA – Francuska

RASPORED ZAVRŠNICE PRVENSTVA

Utakmice druge runde
Grupa E – 7, 9, i 11. septembra
Grupa F – 8, 10, i 12. septembra

Četvrtfinale
14. i 15. septembar

Polufinale
16. septembar

Finale i utakmica za treće mesto
18. septembar

Pau Gasol and Dirk Nowitzki Custom Eurobasket 2011   bitka za London
Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš, obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju… Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže ”nikada ga ne drži mesto”, čovek je ”od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega jer mu pruža sve što mu treba.