Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Fenomen plavuše: Kriza plavušiteta

Fenomen plavuše: Kriza plavušiteta

Ne radi se o tome da boja kose ženi dosadi. Nego o tome da, kad osećamo da se nešto menja u nama, mi imamo nezadrživu potrebu da promenu ozvaničimo najtransparentnije moguće – bojom kose i frizurom. Kosa je karakter i tačka. Nema sposobne, svestrane, energične, vredne, zabavne, lepe i privlačne žene koja ima neku bezveze kosu. Bilo da je ošišana kratko i praktično, moderno i razbarušeno, bilo da ima dugu ili poludugu, ravnu i tanku ili loknastu i bujnu kosu, to je lepa i čista kosa, u bilo kojoj boji. Mada uopšte nije svejedno koja je boja u pitanju. Naročito nije svejedno ako si plavuša. Još je nesvejednije ako si rešila da postaneš plavuša.

A skroz je neverovatno ako hoćeš da prestaneš da budeš plavuša.

Šta se dešava s tobom? Kriza plavušiteta? Tek sad si saznala da muškarcima plava kosa šalje porno poruke, čak i ako nema nekih sisa da to i dokažu? Ne želiš više da zavaravaš neprijatelja? Nisi zadovoljna učinkom? Seksualni život ti nije postao raznovrsniji i bogatiji, a isto se može reći i za muškarce koji se vrzmaju oko tebe? Plava farba nije prodrla dovoljno duboko i lobotomirala te onako kako si priželjkivala, pa te višak mozga i dalje opterećuje? Nikad se nisi stvarno ni osećala kao plavuša? Smorila te količina plavušastosti oko tebe, pa hoćeš da se razlikuješ? Sve zajedno? I još ponešto?

Ako si bila plavuša, pa si se prefarbala, ljudima koji te znaju trebaće godine da prestanu da govore ona plava kad nekome objašnjavaju ko ste. Slici koju šalješ o sebi u etar, treba vremena da izbledi i bude zamenjena novom slikom. Zato bivše plavuše obično promene i boju kose i frizuru. Skrate kosu drastično. Ošišaju se moderno i razbarušeno.

plavusa Fenomen plavuše: Kriza plavušiteta

Kriza plavušiteta karakteristična je za pozne tridesete. U tim godinama žene postaju plavuše, ili rešavaju da im je bilo dosta i da neka druga boja i oblik kose bolje odgovaraju onome kako se osećaju.

Seksualni identitet vrlo je povezan sa plavušitetom. Ako se više ne osećate kao žena koja treba da skrene pažnju muškarcima, poželećete da makar ublažite nijansu plave. Da sa platinaste pređete na zlatastu, bež ili svetloplavu. Da skratite kosu tako da ne morate da je vezujete i podižete kad vam je vrućina. Manje koketna, plavuša u nekim godinama želi da postane više izuzetna. Tojest, da prikaže svoj integritet. U godinama koje dolaze, sve je više tog integriteta, a sve manje plavušiteta. Plava boja postaje prosto najzgodnija da se pokriju sede, ako ne želite da se farbate svakih deset dana. Starije dame izgledaju više damski ako su plave. Tamna kosa i oštro šišanje ističu bore i uglove koje s godinama stiče i najlutkastije lice. A kad potpuno posedite i skontate da je ta srebrna kosa lepa i adekvatna, sa plave ćete lakše napraviti prelaz u prirodno belo.

Ali, dotle ima vremena. Da bar još nekoliko puta osetite unutrašnju transformaciju, koju želite da iskažete bojom kose. Suptilna unutrašnja umirenja i pomirenja, o kojima svedoči nijansa plavušastosti.

Aleksina Đorđević 

Editors choice