Iako snimljen pre više od dve decenije, ovaj film se i dalje kotira kao jedan od najpoznatijih u smislu saradnje mode i filma. Svi smo ga gledali, a zbog čega nam je toliko interesantan, pročitaćete ovde.

“Flešdens” (Flashdance), 1983

“Flešdens” datira iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, kada su sjajni afroamerički džez virtuozi – braća Nikolas, braća Beri i sastav For Step – savladali tehnikalije i dodali akrobatske pokrete svojim izvedbama. Ovaj ples je zaustavljao dah. Zapravo, može se povući paralela između flešdensa iz tridesetih i opasnih pokreta i obrta hiphopa i brejkdensa u sedamdesetim. “Flešdens” je ozario lice jedne žene, i to ne bilo koje žene, već prelepe Dženifer Bils (Jennifer Beals), čiji je otac takođe afroameričkog porekla, što je dodalo lepu notu istorijskoj uverljivosti. Film je obeležio prvu saradnju Dona Simpsona (Don Simpson) i Džerija Brukhajmera (Jerry Bruckheimer), a filmski kritičari su ga prezreli. Međutim, publika je zavolela priču o Aleks, osamnaestogodišnjoj devojci koja je radila kao varilac preko dana i plesala tokom noći. Uživali su u erotičnim, akrobatskim plesovima (koji su zapravo bili MTV spotovi dodatno uneti u film) i obožavali su način na koji se Bils činila polovično obučena, čas u jednoj, čas u drugoj odeći, kao da je u stalnom procesu preoblačenja. Muške potkošulje i prevelike jakne. Štrikani grejači za noge koji poskakuju kao gusenice. Najzapaženija je postala ležerna, iscepana trenerka koju Aleks nosi – a liči na tkanenu čauru iz koje će izaći leptir.

slika flešdens Film i moda: Flashdance

Ceneći po garderobi, videćete da se može povući paralela između flešdensa iz tridesetih i opasnih pokreta i obrta hiphopa i brejkdensa u sedamdesetim


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Editors choice