Filmove isključivo gledam tako što čujem za neku preporuku ili pak sasvim slučajno naletim na dobru priču. Filmski trendovi ne mogu u potpunosti da zadovolje ukus nas koji tražimo više od romantične komedije ili plitke priče. Film koji danas čini našu filmsku preporuku jeste onaj koji nosi naziv “Kradljivica knjiga” ili u originalu “The Book Thief”.

Narator u priči je smrt. Sasvim dovoljno da vam već u prvim kadroviuma kupi pažnju i zaintrigira maštu.

Priča prati život devetogodišnje Lizel Meminger, jevrejske devojčice, čiji su roditelji odvedeni u koncentracioni logor. Njena starateljska porodica živi u ulici koja nosi naziv Himel. Godine su ratne, oslikavaju jedan težak i previše mučan period ljudske istorije koji se ni danas ne može zaboraviti. Lizel ne ume da čita, ali kada nauči, uploviće u svet reči i sticajem okolnosti počeće da krade knjige. Ovo je priča o rečima, ljubavi, ratu, knjigama, prijateljstvu i najiskrenijim željama. Film će vas podsestiti zašto je i koliko život lep.

the book thief poster Film koji morate pogledati: Kradljivica knjiga

Film je rađen po istoimenoj knjizi čiji je autor australijski pisac Markus Zusak. Režiju potpisuje britanski reditelj Brajan Persival, koji je i osvojio BAFTA nagradu za najbolji kratki film. Devojčicu Lizel igra francusko-kanadska glumica Sofi Nelis. U filmu su fantastični i Emili Votson i Džefri Raš.

Ovaj film obavezno moraju pogledati osobe koje:

1. Vole knjige.

2. Shvataju važnost i smisao reči.

3. Veruju da nas reči određuju i kroje.

Ukoliko se odlučite da ga pogledate. Javite nam utiske!


Jovana Katić 

Editors choice