Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Film nedelje: “Frida”

Film nedelje: “Frida”

“Šta će mi noge kad imam krila da letim?”

Frida Kalo (Frida Kahlo), umetnica koja je slikala svoju realnost, nimalo srećnu, ali iz njenog ugla vrlo optimističnu, iako ne uvek i ohrabrujuću, jeste ličnost od koje se može mnogo toga naučiti. Film hronološki prati njen život, uspehe, ali i mnogobrojne padove. Međutim, za nju je i pad bio let. Slomljenog krila, ali ne i duha, doživela je kao vrlo mlada saobraćajnu nesreću koja će je jedno vreme paralizovati, mada će se iz te nesreće izroditi novi život za Fridu, slikarski život. “Slikam autoportrete zato što sam često usamljena i zato što sebe najbolje poznajem.”

slika 1 fk Film nedelje: “Frida”

Selma kao Frida

“U životu su mi se desile dve velike nesreće. Jedna je bila trolejbus, a druga je bila Dijego. Dijego je bio daleko gora.”

Dijego Rivera (Diego Rivera), takođe umetnik i slikar, tada poznatiji i cenjeniji nego Frida, bio je neko ko je prepoznao Fridin talenat. U njenim slikama on je video njenu bol, njenu realnost, a ne snove. Videvši njene slike, video je i nju i kroz nju. Od tada, Frida i Dijego postaju prijatelji, i to prijateljstvo će biti krunisano ljubavlju, a zatim i brakom.

“Najinteresantnija stvar oko takozvanih Dijegovih laži je ta, da pre ili kasnije neko se naljuti, ne zbog laži, već zbog istine koja je u tim lažima, koja je uvek primarna.”

Premda ju je Dijego varao, ona je od njega samo tražila da joj bude lojalan. Ali on to nije uvek i uspevao i zato su se razilazili više puta. U filmu se nalaze scene u kojima ona prevaru trpi, ali ne pati zbog toga, jer je znala da je to sastavni deo osobe koju je zavolela. Dijego i Frida su takođe imali i zajedničke ljubavnice. Odnos između njih, koji je bio i prijateljski i poslovni, nikada nije bio supružnički, kako je ona tvrdila. Njih dvoje se rastaju nakon što je Dijego bio sa njenom sestrom. Raskid sa Dijegom joj je teško pao, međutim, tužna i sama ne ostaje dugo. U njenoj kući boravi filozof Lav Trocki (Лев Троцкий), sa kojim će imati aferu i koja će je još više udaljiti od Dijega.

Selma Hajek (Salma Hayek), koja igra Fridu, i koju gledaoci u potpunosti poistovećuju sa samom Fridom, zbog sjajne glume prikazala je slikarku kao vrlo ranjivu, ali spremnu da se sa tom ranjivošću čitav život bori. Borila se sa sobom, Dijegom, nemogućnošću da ostane trudna i da ima dete, sa svojom porodicom, kritičarima i sa svojom bolešću – najvećim neprijateljem.

“Pijem, jer želim da utopim svoju tugu, međutim, sada su te proklete stvari naučile kako da plivaju u njoj.”

Posle mnogobrojnih svađa sa Dijegom, njih dvoje ipak pronalaze zajedničku sreću na kraju. Ona je tada već bila veoma bolesna i živela je u kući svoga oca, danas poznatoj kao “Plava kuća”.

Pred sam kraj života, imala je prvu i jedinu samostalnu izložbu u Meksiku, kome se, gde god išla, uvek vraćala.

Ličnost koja je ostavila veliki trag u srcima pojedinaca, ali i na umetničkom polju, bila je i ostala žena sa osobinama izrazite hrabrosti i izdržljivosti. Dočaravanju lika i dela Fride Kalo, pored Selme Hajek, pomogao je i Alfred Molina (Alfred Molina) u ulozi Dijega Rivere.

slika 2 fk Film nedelje: “Frida”

Nadam se da je odlazak radostan i da se više nikada neću vratiti

 Izvor fotografija: IMDB.com


Sofija Balja nema želju ni da prikaže, ni da zapanji, ni da ubedi. Tekstovi će to učiniti.

Editors choice