Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Filmonedeljak: Keanu Reeves

Filmonedeljak: Keanu Reeves

Kijanu Rivs (Keanu Reeves) je skup protivrečnosti. Od kalifornijskog surfera i ortaka poreklom iz Toronta, preko savršenog sagovornika prilikom davanja intervjua, pa sve do predmeta mnogobrojnih viceva i šala koje obično poslednji shvati. Kako bilo, Kijanu je omiljeni kako kod starije, tako i kod mlađe publike. Zavodnik i srcelomac tužnog osmeha očarao nas je u svim filmovima u kojima smo imali prilike da ga vidimo. Najpoznatiji je po ulozi u “Matriks trilogiji” (Matrix Trilogy), a mnogi su ga zavoleli u nekom od ostvarenja sa navodno sadašnjom devojkom Sandrom Bulok (Sandra Bullock). Neki ga vole i poštuju njegov rad, dok drugi misle da je netalentovano derište. Kako god, uspeo je da uđe u grupu glumaca sa najvećom platom u Holivudu i da postigne veoma uspešnu karijeru. Zbog toga mu skidamo kapu.

“Brzina” (Speed; 1994)

Za sve ljubitelje akcionih filmova, “Brzina” definitivno pruža mnogo. Tu su senzacionalne nesreće, gromoglasne eksplozije, zlokobne sekvence borbe prsa u prsa, hrabri manevri u vožnji autobusa, na krovu voza, u otvoru za lift… napetost ne jenjava. Napetost ispunjena hrabrim podvizima u borbi protiv negativaca. Kijanu igra odlučnog policajca koji treba da spreči katastrofu. Naime, u gradski autobus pun putnika postavljena je bomba, ukoliko brzina padne ispod 50km/h, autobus će eksplodirati. Tu na scenu stupa Kijanu, koji mora da pronađe način da autobus uvek ide određenom brzinom. U tome mu svesrdno pomaže putnica En Poter, koju igra Sandra Bulok, a koja u jednom trenutku postaje i vozač ovog nesrećnog autobusa.

Speed Filmonedeljak: Keanu Reeves

Tandem snova - Kijanu i Sandra

“Matriks” (Matrix; 1999)

Pretpostavljamo da su drugi i treći deo ove trilogije ostavili loš utisak na vas, ali pozivamo vas da se vratite prvom delu i uživate. On će vas podsetiti zašto ste bili toliko oduševljeni ovim ostvarenjem. “Matriks” čini ono što veoma malo filmova može: stvara čitav svet, fascinantno carstvo realnosti u ogledalu. Deluje kao da sadrži beskrajne mogućnosti, sa provokativnim filozofskim pitanjima, a začinjena sa mnogo eksplozije i topovske paljbe kako bi bila pitkija. Uz sve to, postoji onaj trenutak kada se na platnu pojavi Kijanu. On glumi Nea koji istražuje istinu o matriksu, iako o tome zna samo iz priča. Poznato mu je da je to nešto nepoznato, misteriozno, nešto što kontroliše njegov život. Sam Kijanu je za film izjavio: “Film je prepun akcije, preokreta. Likovi su izuzetno zanimljivi, karakterni. Neo je u potrazi za nečim, za šta misli da će odrediti smisao njegovog života”.

citizenxxx 2274723 Filmonedeljak: Keanu Reeves

Kijanu kao Neo

“Đavolji advokat” (The Devil’s Advocate; 1992)

U ovom ostvarenju Rivs je imao prilike da se nađe u koži jednog uspešnog advokata, Kevina Lomaksa, srećno oženjenog, nastanjenog na Floridi, a inače poznatog po tome što nikada nijedan slučaj nije izgubio. Posle još jednog dobro obavljenog posla, Kevin dobija odličnu ponudu iz Njujorka. Uprkos protivljenju njegove majke da se preseli u “đavolji grad” Njujork, sa svojom ženom Meri En, koju igra Šarliz Teron (Charlize Theron), napušta sunčanu Floridu i odlazi u Veliku jabuku. Tamo upoznaje svog harizmatičnog poslodavca, koga igra Al Paćino (Al Pacino), i koji mu nudi sve blagodeti života na visokoj nozi. Prvi utisak i zanos koji ih je obuzeo gubi se kada Meri En zapada u depresiju… Ovo je definitivno jedan od najzvučnijih filmova svetske kinematografije.

devilsadvocate050211 Filmonedeljak: Keanu Reeves

Sjajno se snašao u ulozi đavoljeg advokata

“Kuća na jezeru” (The Lake House; 2006)

Glavno pitanje koje se postavlja u ovom ostvarenju jeste: Kako biti s nekim koga nikada niste sreli? Ovaj film istražuje veoma zanimljiv koncept komunikacije kroz vreme. U centru zbivanja su frustrirani arhitekta Aleks, koga glumi Rivs, i usamljena lekarka Kejt, koju je odigrala njegova večita partnerka Sandra Bulok. Aleks i Kejt počinju sasvim neobičnu vezu dopisujući se preko poštanskog sandučeta kuće na jezeru u kojoj su oboje živeli, ali u različito vreme. Kako vreme odmiče, otvaraju se jedno drugom, poveravaju najintimnije i najskrivenije tajne, a sudbinu izazivaju kada odluče da se nađu, uprkos vremenski odvojenim svetovima. Pomalo fantazije nije naodmet, a još kada u tu priču ubacite i šermantnog Rivsa, ne preostaje vam ništa drugo nego da se prepustite i uživate.

2006 the lake house 001 Filmonedeljak: Keanu Reeves

Par godina stariji, ali i dalje savršen par na filmskom platnu

“Konstantin” (Constantine; 2005)

Uzbudljiva i inteligentna priča o antiheroju i njegovom učinku, ovaj film je adaptacija stripa istoimenog naziva. Džon Konstantin je prešao put od pakla i nazad. Rođen je sa neželjenim darom da prepozna demone i poluanđele koji hodaju zemljom u ljudskom obliku. Konstantin, koga tumači Kijanu, uložio je sopstveni život da se ne bi ostvarile mračne vizije koje je imao, ali nije uspeo. Protiv svoje volje je vaskrsnut i vraćen na zemlju, ali trajno obeležen kao samoubica bez mogućnosti da ponovo preuzme svoj život. Kreće se između raja i pakla i pokušava da demonske sluge vrati u dubine pakla. Konstantin će započeti borbu za svoju dušu i neće očekivati ničije divljenje, zahvalnost, a kamoli sažaljenje.

picture of keanu reeves in constantine large picture Filmonedeljak: Keanu Reeves

Pakao ga želi. Raj ga neće. Zemlji je potreban

Izvori fotografija: philonfilm.net, flixya.com, sallyaberg.blogspot.com, allmoviephoto.com

Prethodne tekstove iz serijala “Filmonedeljak” možete pročitati ovde.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Editors choice