Nedeljni horoskop: 10. mart- 16. mart

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Makeup trendovi za 2017. koje definitivno treba da probaš

Filmski vremeplovac: “Osam i po”

Filmski vremeplovac: “Osam i po”

Film “Osam i po” (“Otto e Mezzo”), čuvenog italijanskog reditelja Federika Felinija (Federico Fellini), jedan je od najcenjenijih i svakako najuticajnijih filmova dvadesetog veka.

Početkom šezdesetih godina, Felini je već počeo da napušta neorealizam i umesto realističnih priča o italijanskoj radničkoj klasi, snima filmove o ličnoj potrazi za srećom, ujedno stvarajući svoj “Felliniesque” stil bogat fantazijama, snovima i vizelnom poezijom. Pored “Slatkog života” (“La Dolce Vita”), koji mu prethodi, “Osam i po” je prvi pravi Felliniesque film.

Na stvaranje “Felliniesque stila” uticao je delimično i Karl Jung (Carl Jung), čije je knjige Felini čitao kada je patio od depresije i tako počeo da se zabavlja svojom podsvešću.

“Osam i po” je priča o reditelju Gvidu (Guido) koji treba da otpočne snimanje filma, ali ima kreativnu blokadu i počinje da preispituje sebe, svoj život i žene koje voli, ali konstantno povređuje.

Otto e Mezzo3 Filmski vremeplovac: Osam i po

Be Italian: Marcello Mastroianni kao Guido

“Osam i po” skoro svi kritičari nazivaju filmom o Feliniju, kako je poznato da reditelj pred sam početak snimanja filma, unajmivši glumce i statiste, zapravo nije imao spremljen scenario ni zaplet. Međutim, dok glavnom junaku filma nedostaje inspiracija za snimanje, Feliniju ona ne manjka, pa je u svakom kadru očigledno koliko ljubavi prema filmu i  životu ima.

“Osam i po” je uticao na skoro svaki film koji se bavi poteškoćama u vezi sa filmskim stvaralaštvom. Inspirisao je filmove poput “Uspomene na zvezdanu prašinu” (“Stardust Memories”) Vudija Alena (Woody Allen), “Brazil” (“Brazil”) Terija Gilijama (Terry Gilliam), “Sav taj džez” (“All That Jazz”) Boba Fosija (Bob Fosse) i “Adaptaciju” (“Adaptation”) Spajka Džounsa (Spike Jonze).

Zanimljivo je da je ovaj film bio inspiracija za snimanje poznatog spota za pesmu “Everybody Hurts” grupe R.E.M.

Uspešni brodvejski mjuzikl “Devet” (“Nine”) zasnovan je na ovom filmu, a 2009. godine snimljen je i istoimeni film sa jakom glumačkom postavom, koju je predvodio Danijel Dej-Luis (Daniel Day-Lewis).

2 picnik11 Filmski vremeplovac: Osam i po

Eddra Gale kao Saragina u “Osam i po” , u “Nine” ju je igrala Fergie

Američki reditelj i glumac Orson Vels (Orson Welles) jednom prilikom nazvao je Felinija “umetnikom koji ima veoma malo da kaže”. Ipak, Felinijevi filmovi, a posebno “Osam i po”, kroz snolike sekvence, poetične kadrove i ekscentrične likove govore mnogo, ali između redova i njihovo značenje treba pažljivo tražiti.

Za one koji još uvek nisu pogledali nijedan film ovog reditelja, “Osam i po” je savršen izbor za prvo putovanje u njegovu filmsku zemlju, gde su žene ljute i senzualne, a muškarci izgledaju poput Marčela Mastrojanija (Marcello Mastroianni). Možda sve deluje konfuzno, ali rečenice poput ove zvuče odlično: “Prihvati me kakvog jesam, tek tada možemo otkriti jedno drugo.”

39 Filmski vremeplovac: Osam i po

Finalna scena - Gvido shvata da je za sreću samo dovoljno voleti ljude, a ne i razumeti ih


Nevena Ilić – pravnik i self-described nerd. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Editors choice