Barselona, jedan od najlepših španskih gradova, kao i sveta  u mojim mislima i sećanjima zauzima posebno mesto, a verujem da bi se sa mnom složili i drugi svetski putnici koji su boravili u ovom gradu. Muzeji, pozorišta, galerije i noćni život zadovoljavaju impresivno visoke standarde. Ovaj umetnički i dizajnerski centar ima puno ponuda za sve svoje posetioce.

Barcelona1251 Hedonistički vodič kroz Barselonu

3371518900 7a02baef78 Hedonistički vodič kroz Barselonu

Ovaj veličanstveni grad osvaja na prvi pogled svoje posetioce. Razlog tome je nesumnjivo njegova izuzetna lepota i autentičnost, ali i poseban tretman koji svaki turista ima u njemu kako bi se što bolje susreo i upoznao sa ovom katalonskom lepoticom.

park guell 300x195 Hedonistički vodič kroz Barselonu

Mi ćemo naše uživanje početi opuštajućom šetnjom i usput razgledati radnje u najdužoj aveniji u Barseloni, a i samoj Španiji – La Rambli, pešačkoj zoni sa preko stotinu kafića i restorana. Dok odmaramo u jednom od kafića naručićemo španski specijalitet ćurose sa toplom čokoladom i uživati u blagom povetarcu i suncu, kao i u posmatranju  prolaznika i njihovom neobičnom i šarenom stilu. Duž same ulice nalazi se i bezbroj improvizovanih cvećara, knjižara i raznih štandova na kojima se prodaju ptice i male životinje kao i razni suveniri, ali tu su i žongleri, ulični pevači i drugi umetnici koji crtaju po pločniku, žive statue koje se pomeraju i idealne su za fotkanje neobičnih fotografija. Pošto smo odabrali svoj buket cveća, za mene ruže nežno roze boje i razglenice (njihovo sakupljanje je veoma lep hobi), uzećemo i voćni kup na Placa Real-u i nastaviti prema parku Guelj (Guell), koji je u svom prepoznatljivom art-nouveau stilu radio njihov čuveni arhitekta Antonio Gaudi. Park je zaista predivan i pravo je remek delo, a i vrhunsko uživanje je šetati njegovim neobičnim kamenim stazama po suncu i slušati špansku muziku. Klupe u parku su urađene kao mozaici od šarenih pločica i nijedna nije ista, a sa njih se pruža predivan pogleda na sam park i deo grada. Zauzmite mesto na svojoj.

pedrera 17 Hedonistički vodič kroz Barselonu

Barcelona New Camp Nou Hedonistički vodič kroz Barselonu

Našu šetnju ćemo nastaviti obilaskom gotske četvrti i svratićemo u omiljeno mesto Pabla Pikasa “Els Quatre Gats”, koje iako je renovirano i dalje ima svoj boemski šarm. Tu ćemo isprobati neki od njihovih tapasa (hladna predjela lepo se slažu sa voćnim vinom – sangrijom, koja je još jedan od španskih specijaliteta), a zatim ćemo produžiti na Barsenoletu , predivnu plažu blizu samog centra grada. Mogli bismo da ručamo u nekom paelja (najčešće za osnovu ima pirinač sa dodacima povrća ili morskih plodova ) restoranu na samoj plaži i da uživamo svim čulima, predivnog pogleda na more, sitan pesak i talase dok nas njihov šum umiruje i odvodi u sanjarenje. Nastavićemo u pravcu Olimpijskog sela gde možemo razgledati različite stilove španske arhitekture. A možemo se odlučiti i za posetu jednom od najvećih evropskih akvarijuma.

barcelona 1024x768 Hedonistički vodič kroz Barselonu

Pošto smo ljubitelji umetnosti posetićemo i muzeje čuvenih slikara Huan Miroa, Salvadora Dalija (u ovom muzeju posebnu pažnju treba obratiti na prelepi nakit koji je dizajnirao sam umetnik) i Pabla Pikasa koji čine sveto trojstvo katalonske umetnosti . Potom i dela već pomenutog arhitektonskog genija Gaudija, poput nedovršene crkve Sagrada Familija koja ostavlja svog posmatrača bez daha svojom neobičnošću i veličanstvenočšću. Na brdu Monžujik (Montjuic) uživaćemo u zalasku sunca iznad grada uz laganu muziku i užinu, onda pravac do podnožja gde nas čekaju Magične fontane posebna atrakcija ovog grada uz spektakl vode, muzike i svetla. I na kraju idemo u najbolji klub u gradu Razzmatazz . Mnogi poznati bendovi poput Chemical Brothers, Massive Attack, Coldplay, Blur i Oasis nastupali su ovde u svojim ranim danima.

Barcelona Playa Barceloneta Nocturno JMM 1024x682 Hedonistički vodič kroz Barselonu

img barcelona fountain 175423880634 Hedonistički vodič kroz Barselonu

ja2 Hedonistički vodič kroz Barselonu

Zapamtite: za Barselonu vam nikada nije dosta samo jedan dan  i kada se zaljubite u ovaj grad stalno ćete želeti da mu se vratite.


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a ”Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Editors choice