Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Herceg Novi, grade od skalina

Herceg Novi, grade od skalina

Kada neko pomene Herceg Novi meni se u glavi ređaju sjećanja, jedno za drugim. Za ovaj grad me vežu uspomene, prvi koraci, prva škola, prve ljubavi, prvi prijatelji, a sve što je prvo najduže se pamti, zar ne?

Postoje mnogo stariji i ljepši gradovi od Herceg Novog, ali meni je najljepši. Možda je to samo zato što sam previše vezana za njega. Kada bi me neko pitao šta je najljepše u njemu, sigurno ne bih mogla da izdvojim nešto posebno, meni je ovdje sve lijepo. Čak i one depresivne zime sa kojima sam se toliko borila – i one su lijepe. Lijep je i onaj prljavi propali park Boke, lijepe su i raskopane ulice usred ljetnje sezone, lijep je Škver i šetalište Pet Danica. Sve je to meni lijepo, ali znam da se posjetiocima Herceg Novog nimalo ne dopada kad vide u korov zaraslu tvrđavu koju više niko ne posjećuje.

Andrić je negdje zapisao: “Herceg Novi. Celu bogovetnu noć brojim, u snu, stepenice, i nikad da ih izbrojim. A u svitanje, kad se probudim, preda mnom grad pun strmih izukrštanih stepenica kojima se zaista valja penjati i spuštati.” I jeste tako, potrebna je prilično dobra kondicija da bi se izdržale sve stepenice ovog grada. Gdje god da krenem kao da mi duša na nos izlazi: stepenice ovdje, stepenice tamo, stepenice onamo, ali sve ja to volim.

Studenti kažu da im nedostaje kad odu, a dosadi kad su tu, turisti govore da mu se uvijek vraćaju. Ono što građani Herceg Novog posebno vole jeste šetnja pored obale u proljeće. Zamislite samo sebe kako sjedite u jednom od kafića pored mora, ispijate kafu u malo toplijoj odjeći, dok vas obasjava aprilsko sunce. Naravno, to možete u bilo kom drugom gradu, ali vas pozivam da osjetite dušu Herceg Novog.

Karakteristično za ovaj grad je praznik Mimoze koji se održava uvijek prve subote u februaru. Praznik je najpoznatija manifestacija fešte od mimoze, ribe i vina. Zagarantovan dobar provod uz mažoretke, muziku i šetnju duž obale Herceg Novog. Manifestacija uključuje i brojne maskenbale za sve uzraste.

Dušan Kostić je rekao: “Ko god je prilazio Herceg Novome odlazio je zaslijepljene duše. Pjesnicima je bio nadahnuće, a drugima nezaboravni susret. Jedno je, zbilja, sigurno: Što se češće budeš sretao sa Herceg Novim, sve prisnije ćeš ga i dublje osjećati.” Meni ne ostaje ništa drugo osim da se složim, a vi ukoliko želite da se sami uvjerite u čari jednog od najljepših gradova Crne Gore, uvijek ste dobrodošli. Mi ćemo vas dočekati raširenih ruku i vrlo rado vam pokazati sve ljepote koje ovaj grad krije. Ne ustručavajte se, vrata su vam uvijek otvorena!


Iva Urdešić je prije svega veliki sanjar. Voli osmijehe, snijeg, kafu, ironiju i jutra, a obožava Ninu Simone i Janis Joplin. Žuri, a uvijek kasni. Beskrajno je tvrdoglava i zaljubljena u prirodu. Živi za danas i čvrsto vjeruje u sutra.

Editors choice