Beograd je grad koji zaista vredi posetiti. Kontrastom klasičnog i modernog stila, iznenadiće vas svojom neverovatnom lepotom kao i kulturnom i umetničkom živošću koja dominira celim gradom, čineći da se nekada potpuno izbrišu teške godine koje su prethodile. Kafići bruje energijom koju posećuju mladi umetnici, svežina i novi život su udahnuti određenim delovima grada posebno oko reka zahvaljujući neiscrpnoj energiji mladih kreativaca, umetnika i dizajnera. Beograd je poseban po splavovima koji funkcionišu s jedne strane kao restorani, gde možete uživati u romantičnoj večeri, a s druge u zaista živahnom noćnom životu, koga su u nekoliko navrata The Times i CNN proglašavali najživljim u Evropi. Sve ovo se nudi po veoma pristupačnim cenama kada se poredi sa drugim gradovima starog kontinenta. I na kraju, ono u čemu ćete zaista uživati su domaća hrana, vino i rakije vrhunskog kvaliteta!

Pokrenut pre nekoliko godina, projekat koji pokušava da obnovi stari tržni centar Čumić u centru Beograda i stvori novu kreativnu tačku se proširuje. Choomich Design District je deo istog tržnog centra gde su male radnje sada prerađene i adaptirane u umetničke ateljee i u isto vreme prodavnice, gde je moguće kupiti unikatne komade različitih odevnih predmeta, aksesoara ili kućnih predmeta koje potpisuju lokalni dizajneri. Stari Čumić je zapravo bio prvi umetnički i zanatski centar u Beogradu, osnovan početkom 20. veka. Sada mladi dizajneri i stvaraoci rade na tome da ožive stari duh, budući da je tržni centar prošao kroz niz različitih transformacija tokom svog postojanja, od najposećenijeg tokom devedesetih do potpunog pustošenja u najskorije vreme. Nezavisni projekat Choomich Design District je omogućen saradnjom različitih dizajnera pod istim problemom, potrebom za jednim mestom, četvrti dizajna/design disctrict, gde bi radovi najrazličitijih kreatora mogli da budu predstavljeni. Ovo mesto je obavezno za bilo koga ko traži unikatne i kvalitetne predmete, lokalnih kreativnih stvaraoca.

Choomich Design Hit The East: Šta ne smete da propustite u Beogradu?

Svratite u Čumićevo sokače ako volite modu

Na lokaciji jedne bivše i dobro poznate samoposluge u Beogradu se otvorio moderni dizajnerski concept store. Kao takva, radnja je pre svega posvećena savremenom dizajnu i arhitekturi, što se i ogleda kroz enterijer, možda najjačem utisku koju radnja ostavlja. Enterijer je tako uređen da je ostavljen veći deo originalnog prostora, rustični ogoljeni beton i vidljiva ventilacija koja podseća posetioca na nekadašnju funkciju radnje. Prostor je organizovan tako što je podeljen na manje tematske celine – restoran, kafić, knjižara, vinarija i najveći deo zauzima prostor posvećen izložbi i prodaji dizajniranih predmeta od kućnih sitnica i krupnijih komada, nameštaja, sve do modnih predmeta. Pažnju privlači raznoliki izbor autora, koji seže od svetski poznatih do manjih domaćih brendova, time praveći veliki izbor u rasponu cena, koji odgovara svačijem budžetu. U Supermarket je zanimljivo doći samo da bi se video enterijer, koji se vrlo često obnavlja iadaptira novim idejama, uvek čineći prostor svežim. Na kraju, izdvojila bih stvarno odlične smoothies bezbrojnih kombinacija.

supermarket Hit The East: Šta ne smete da propustite u Beogradu?

Supermarket je oaza za dušu

Kulturni Centar GRAD je od svog otvaranja 2008. godine već prepoznatljiv po tome što uvek stvara bogat i kvalitetan kulturni program, od manjih do većih koncerata domaćih i stranih muzičara, izložbi, festivala, predavanja, seminara, prezentacija, projekcija, kuvanja ili bilo kakvih drugih zanimljivih kulturnih aktivnosti! Moji omiljeni događaji su svakako bili Jazz Future Sessions, žive džez svirke svake srede. Tu su se mogli čuti najinteresantniji novi domaći džez bendovi. Neki su prve svirke imali baš u KC Gradu a potom postali dobro poznati. Svaki put je drugi bend nastupao i ushićenje pred novim zvukom i bendom je bio nezamenljiv. Tu je i pored džeza bilo mesta i za eksperimentalnu muziku i za različite ukrštene muzičke žanrove. Pored donjeg prostora rezervisanog za prijatni kafić preko dana i noćni prostor, na spratu se nalazi prostrana galerija koja isto služi za različite događaje, kao npr. već poznata Moda za Poneti, sajam gde se mogu naći unikatni, ručno rađeni predmeti koji sami autori prodaju. Kad god izaberete da dođete, bilo preko dana na kafu ili uveče na provod, KC Grad je opušteno i alternativno mesto gde se nešto zanimljivo uvek dešava.

kc grad Hit The East: Šta ne smete da propustite u Beogradu?

KC Grad morate posetiti bar jednom

Jedan od najzanimljivijih ponuda Beograda je svakako noćni život. Grad je poslednjih godina nekoliko puta bio proglašen za prestonicu noćnog života, gde se intenzitet provoda i ponude godinama ne smanjuje, čak naprotiv. Svaki deo grada je ispunjen velikim brojem kafića i noćnih klubova, gde se svake godine novi otvore, doprinoseći celokupnoj živosti i dinamici kulture noćnog života. Možda su najzanimljivija mesta za izlaske ploveći klubovi, splavovi na obalama reka Save i Dunava. Splavovi su prvobitno pravljeni kao alternativna mesta za stanovanje ili vikendice i uglavnom su se nalazili na ostrvu Ada Ciganlija na Savi. Tokom devedesetih, obale su se sve više popunjavale klubovima koji su postali poznati po nastanku turbo folka i cele kulture koja je pratila ovu muziku. U poslednje vreme se otvorio veliki broj klubova koji nude najraznovrsniju muziku, i uopšte doživljaj, odgovarajući najrazličitijim ukusima. Tokom leta, ne postoji bolje mesto za izlazak nego na reku, gde rashlađena voda predstavlja dobar beg od skoro ključalog gradskog asfalta. Splavova ima raznih, od sređenih teretnih barži, malih ili većih brodova do posebno konstruisanih plovila. Bez obzira na dan u nedelji, splavovi su uvek otvoreni i ostaju otvoreni do ranih jutarnjih časova, čineći provod na njima nezaboravnim iskustvom.

izlasci u Beogradu Hit The East: Šta ne smete da propustite u Beogradu?

Najbolji noćni izlasci su u Beogradu

Da biste otkrili više o tim divnim gradovima istočne Evrope, svratite na zvanični sajt brenda Terranova i uđite u odeljak “Hit The East”.

Autor teksta: Isidora Krstić

Editors choice