Najveći park u Sofiji je baš tu, pored grada – putevi planine Vitosha su pristupačni, i nalaze se samo na 20-30 minuta kolima ili autobusom sa polaskom iz centra, a za lica koja više vole pešačenje – nedeljom je savršeno za ovako nešto. Dobro mesto za početak ili završetak vašeg puta je svakako “Tsarevets” koji se nalazi u selu Vladaya. Uđite unutra i odjednom se nalazite nekoliko decenija u prošlosti – enterijer je urađen ranih četrdesetih godina i od tada se nije mnogo promenio. Priča iz svega ovoga je prilično interesantna: pab se otvorio 1941. godine i tokom Drugog svetskog rata je postao vrsta skloništa za ljude iz Sofije od bombi – ipak je bilo bolje provoditi dane uz pivo i roštilj umesto u skloništu. Godine 1947, kada je došlo do nacionalizacije svih poslova od strane Nove komunističke vlade, restoran je postao vlasništvo države, a njen originalni vlasnik je zaposlen kao njihov menadžer. Oko 50 godina kasnije, kada je imao 85 godina, konačno je dobio svoje vlasništvo nazad i sada njegov unuk održava porodični posao.

sss1 Hit the East: Tsarevets, Sofija

Hrana je jednostavna i pristojno pripremljena, pa nakon dobrog pešačenja možete da uživate u hrani i kojoj čaši domaćeg vina

Muzika uživo se često može čuti u toku popodneva – vesele grupe starijih turista često zastanu da proslave kraj svog puta uz pesmu i gitaru.

Da biste otkrili više o tim divnim gradovima istočne Evrope, svratite na zvanični sajt brenda Terranova i uđite u odeljak “Hit The East”.

Editors choice