Hrana za dušu: Dobrodošli u Srbiju!

Hrana za dušu: Dobrodošli u Srbiju!

“Najbolji način da upoznamo Srbiju, jeste kroz hranu.” Tom rečenicom počinje dokumentarni film koji je producirala organizacija Supernatural u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije.

Ideja je bila da se određeni predeli prikažu svojom autohtonom hranom  i načinom na koji se ona proizvodi. Spoj srpske tradicionalne kuhinje i prelepih srpskih pejzaža čine ovaj video marketinškim pogotkom. Nakon poslednje neuspešne kampanje “Srbija. Moja zemlja. Moje putovanje.”, koja se nije susrela sa najboljom ocenom publike, ovo je prvi pozitivno prihvaćen reklamni spot, kojim zaista ponosno možemo da se predstavimo svetu.

“Soulfood” je u kratkom roku preplavio Internet, a samo čitajući komentare ispod videa možemo suditi o uspehu projekta. “Ponosan sam što sam Srbin!” i “Napokon imam šta da pokažem prijateljima iz inostranstva”  zaista je lepo pročitati od strane – u praksi – veoma kritične publike.

Doslovan prevod je više nego adekvatan da dočara specijalitete koji su, kako hrana za dušu, tako i hrana za oči; te se nadamo da će, kao i žena do muškarčevog srca, preko stomaka dospeti do mnogih.

Naravno, uvek će se naći neki nezadovoljni. Pored pohvala možemo među komentarima čitati kritike: “A gde su duvan-čvarci iz Valjeva?” i “A ćevapi i pljeskavice!?”; ima i onih koji smatraju da hrana nije ni u najmanju ruku adekvatan proizvod kojim ćemo ikoga zainteresovati. Možda i nije. Sigurno je da je ovo najbolji pokušaj do sada i radujemo se entuzijastima koji će ga prevazići. Sve u svrhu promocije i samoprevazilaženja.

Ovim kratkim filmom pozivamo sve, da gladni novih iskustava i poznanstava pohrle u zemlju gde se hrana oplemenjuje najukusnijim začinom od svih – gostoprimstvom srdačnih domaćina.

na kraju Hrana za dušu: Dobrodošli u Srbiju!

A to se teško može prikazati snimkom, to se mora osetiti.


Mina Smiljanić juri za životom koji nju ne uspeva da stigne. Preambiciozni kolekcionar iskustava i uspomena. Piše brodski dnevnik da bi sprečila zaborav. Plaši se dokolice, beži od monotonije, kipi iz kalupa. Uvek svuda. Veruje da može sve i da sve zavisi od nje. Smatra da je previše jednostavna i previše komplikovana za jednu ženu. Akcijaš. Skitnica. Fu.