Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Idemo na izložbu: Dani alžirske kulture

Idemo na izložbu: Dani alžirske kulture

Tokom Dana alžirske kulture u Srbiji, održanih od 29. maja do 24. juna 2013. godine, Etnografski muzej u Beogradu je bio domaćin Nacionalnom muzeju narodne umetnosti i običaja grada Alžira koji se našoj publici predstavio izložbom Svakodnevni život u gradu Alžiru.

192 Idemo na izložbu: Dani alžirske kulture

Etnografski muzej u Beogradu sada uzvraća posetu i alžirskoj publici će se u Palati kulture grada Alžira, od 18. maja do 18 juna 2014, predstaviti izložbom Svadbe u Srbiji krajem XIX i početkom XX veka, autorki Vilme Niškanović i Tijane Čolak-Antić.
Cilj izložbe je da predstavi model srpske svadbe pre 100 godina, ali ujedno i da pokaže bogatstvo i regionalni diverzitet srpskog kulturnog nasleđa, naročito narodnih nošnji sačuvanih u zbirkama Etnografskog muzeja u Beogradu. Zbog toga je svaka faza svadbenog obreda predstavljena drugom oblašću Srbije: prosidba devojke u istočnoj Srbiji, izlazak mlade iz njene roditeljske kuće u južnoj Srbiji, venčanje u centralnoj Srbiji, ulazak u mladoženjinu kuću u gradu i rođenje deteta u severnoj Srbiji.

271 Idemo na izložbu: Dani alžirske kulture
Da bi se pokazala univerzalnost srpskih svadbenih obreda, prikazana je svadba na primeru perioda s kraja XIX i početka XX veka. To je doba kad u srpskom društvu evropeizacija i urbanizacija još nisu uzele maha. Naime, tokom XIX veka Srbija se nalazila na prekretnici. Oslobodivši se viševekovne turske vladavine ponovo je postala samostalna država, kao što je bila u srednjem veku. Srbija je, u želji da se dostigne napredak susedne Srednje Evrope, krajem XIX veka bila spremna na velike i brze promene.

 

 

Editors choice