Šta misliš, koja je najvažnija prostorija u kući? Spavaća soba u kojoj možemo da odmorimo kosti i dobijemo energiju za još jedan novi dan? Dnevna soba u kojoj tokom zabavne večeri možemo okupiti prijatelje i porodicu? Ili možda tvoj omiljeni kutak za čitanje? Pa, ja mislim da svaka prostorija ima jednako mesto u našim životima, jer je svaka osmišljena da nam donese  toplinu i radost. Ipak, s obzirom da sam devojka, kuhinje imaju posebno mesto u mom srcu. Ne samo zato što tamo provodim puno vremena, već i zato što to mesto smatram svojim i mogu ga ukrasiti kako mi duša ište, jer ipak je mirna i vesela atmosfera tokom kuvanja ključni sastojak ukusnog obroka, zar ne? Opet, imam vrlo visoke kriterijume za kuhinju svojih snova:

1. Otvorene police. Mislim da je veoma vazdušasto i moderno imati otvorene police u kuhinji. Naravno da može biti izazovno održavati taj prostor savršeno organizovanim (ponekad svi volimo da krijemo stvari u kuhinjskom ormariću, zar ne?), ali osećaj kuhinjskih tegli smeštenih jedne pored drugih na polici iznad rerne je možda najkomfornija stvar.

kitchen1 Inspiracija za kuhinju

2. Veliki prozori s puno dnevne svetlosti. Niko ne voli kuhinju koja skoro i da ne vidi dnevnu svetlost! Da ne pominjem koliko ćeš biti kreativnija ako blagi sunčevi zraci i senke ceo dan plešu po tvojoj kuhinji – energetsko pojačanje je zagarantovano! Dobra ideja je da radni deo tvoje kuhinje gleda kroz prozor na lepu baštu – kuvanje će postati izvor sreće!

3. Bela boja. Moj lični favorit je kuhinja koja je dekorisana u beloj boji (prisetite se moje ljubavi prema beloj boji u prethodnom tekstu). Belo je neutralna boja koja se može upariti sa svim drugim bojama, čineći suptilnu, a savremenu vinjetu. Bela će takođe učiniti da tvoja kuhinja deluje svetlije, pa čak i veće. Da bi dobili efekat veće prostorije, nemojte se plašiti da postavite ogledalo u kuhinju. Znam da je ovo neobično, ali svi se trudimo da imamo fantastične kuhinje, kao nijedna druga! Savet: ne postavljajte ogledalo iznad rerne (ne želite da provodite dane čisteći ga), već umesto toga pronađite mesto, na primer, na zidu nasuprot odeljka za kuvanje.

4. Šareni detalji. Iako kuhinja mojih snova ima puno bele boje, volela bih da vidim tu i tamo akcente u boji da se malo razbije sterilan izgled. Nekoliko šarenih vaza, posudja ili interesantan abažur za lampu će to lako postići.

kitchen2 Inspiracija za kuhinju

5. Prirodna paleta boja. Ukoliko ne želite da vaša kuhinja bude bela, prirodna paleta je pravi izbor u dekoraciji: bež, mrka ili siva će je učiniti mirnim, urednim i tradicionalno toplim prostorom.

Ma koliko ja mogla da pišem o kuhinjama, na tebi je da dekorišeš svoju na svoj način. Možda ti voliš seoske kuhinje, kuhinje u francuskom stilu ili savremene i industrijske kuhinje, ali bez obzira na to, trebalo bi da bude dizajnirana u skladu sa tvojim stilom i ukusom. Gore navedene ideje su tu da ti daju malo inspiracije i ne bi trebalo da ih gledaš kao vodič. Kakva je kuhinja TVOJIH snova? Ima li nešto zajedničko sa mojom?

Srećno dekorisanje!


Ludmila Crigan je osnivač i urednik bloga creamylife, zadužena za donošenje mrvica inspiracije bez obzira da li je u pitanju dizajn enterijera, dekor, boje ili ideje koje vode kreativnom življenju. Njen stil se može definisati kao eklektični šarm sa dodirima modernog, ženskog i savremenog.

Editors choice