Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Makeup trendovi za 2017. koje definitivno treba da probaš

Instagram: Photoshop u vašem džepu

Instagram: Photoshop u vašem džepu

Derbi uveliko traje. Dečko je zagledan u zeleni ekran, a ja, za divno čudo, po prvi put ne histerišem zbog toga. Imam novu igračku, virtuelnu. Zove se Instagram. Kad god nemam šta da radim, ja uključim ovu aplikaciju i igram se do mile volje. Preuređujem fotke, ulepšavam ih, a potom objavljujem na svim društvenim mrežama.

Slika120 Instagram: Photoshop u vašem džepu

Kada sam napravila prvu fotku u Instagramu, pomislila sam: “Nagrabusili smo kada ga hipsteri provale!”

Priznajem da sam prilično nova na ovoj mreži. Čudno, jer postoji još od oktobra 2010. godine. Za Instagram sam čula tek kada je Facebook objavio da ga kupuje za milijardu dolara. Ako je čelnike najveće društvene mreže uspeo da zainteresuje, zašto ne bi i mene?!

Instagram je veoma popularna aplikacija za editovanje i razmenu fotografija namenjena “pametnim” telefonima i drugim mobilnim uređajima. Za skoro dve godine postojanja, osvojila je preko 30 miliona korisnika. Koriste ga i holivudske zvezde i svetski poznati umetnici. Jednostavno je zabavan.

U čemu je fora? Činjenica je da svi volimo da slikamo telefonom zanimljive situacije i kačimo na društvene mreže. Međutim, uz Instagram svaka fotka može postati malo umetničko delo uz pomoć filtera i dodataka. Ranije si morao da prebaciš fotku na računar, a zatim da je provučeš kroz neki od programa koji retko ko ima živaca da nauči ili dobru mašinu da ih otvori.

Vaše je da fotkate pravi momenat, a zatim da se prepustite igri – dodate fotografiji okvir, posvetlite je ili joj dodate razne efekte. Tako od sasvim prosečne fotke pravite crno-belu ili joj dodajete efekat filma iz sedamdesetih ili joj intenzivirate boje. Ništa ne bi bilo toliko interesantno da prerađene fotke nisu pristojnog kvaliteta. Instagram daje svakoj posebnu notu, naravno, ako se upotrebi adekvatan filter. I to je cela filozofija.

Slika217 Instagram: Photoshop u vašem džepu

Nekoliko klikova najobičnijoj slici daje umetnički izraz

Najsočniji deo priče jeste deljenje minulog rada putem Facebooka, emaila ili Twittera… Vođeni onom “šta nije online, nije se ni desilo”, korisnici “džepnog Photoshopa” rado dele svoje upravo okinute i editovane fotkice i uzbuđeno čekaju reakcije svojih prijatelja.

Najpre je ovo bila aplikacija namenjena samo vlasnicima iPhonea, a metež je nastao kada se pojavila i za Android telefone. Prvi korisnici, prilično elitistički nastrojeni, smatraju da Androidi ne mogu da postignu taj kvalitet fotografije i da je za njih Instagram gubljenje vremena.

Kako bilo, popularnost ove aplikacije sve je veća, a zidovi na Facebooku sve puniji šarenih fotografija. Ako ništa drugo, eto razbibrige za dosadno nedeljno popodne, derbi ili cupkanje u čekaonicama.


Martina Anđelković pola dana živi stvaran život, a pola provodi na društvenim mrežama. Autorka i voditeljka fiktivnog kulinarskog show-a, fejk plavuša i deda Pajina unuka.

Editors choice