Internet sleng: Popularne skraćenice

Internet sleng: Popularne skraćenice

Izlišno je ponavljati kako živimo u digitalnom dobu, eri interneta, vremenu društvenih mreža i četovanja, ali je s druge strane neminovan povratak na ovu temu. Da biste bili deo ovog virtuelnog sveta, nije dovoljno samo ovladati veštinom kucanja i osnovnim računarskim funkcijama, već ste prinuđeni da upoznate jezik korisnika društvenih mreža, kako ne biste ostali uskraćeni za mnogobrojne odgovore.

Nedostatak vremena, ušteda energije i savremen način života, stvorili su niz skraćenica koje se koriste u svakodnevnoj internet komunikaciji. Većini mladih ovi izrazi su dobro poznati i redovni pomagači u četovanju, ipak, za one koji su se kasnije priključili društvenim mrežama ili nisu dobro pazili na času, predstavljamo nekoliko skraćenica koje se najčešće upotrebljavaju u onlajn komunikaciji i koje važe za osnovne termine novonastalog veb jezika.

Gigantski akronim OMG od papira Internet sleng: Popularne skraćenice

OMG – akronim za iskazivanje neverice i iznenađenja

- OMG Oh my God (O, moj bože)

- LOL –  Laughing Out Loud (Smejem se glasno)

- BTW By The Way (Uzgred, budi rečeno)

- FYIFor Your Information (Za tvoju informaciju)

- BFFBest Friends Forever (Najbolji prijatelji zauvek)

- TMIToo Much Information (Previše informacija)

- AFKAway From Keyboard (Udaljen od tastature)

- ASAP As Soon As Posible (Što pre moguće)

- ASLAge, Sex, Location (Godište, pol, mesto)

- B/C Because (Zato)

- BAKBack At Keyboard (Ponovo za tastaturom)

- BFBoyfriend (Momak)

- BRB Be Right Back (Odmah se vraćam)

- CU See You (Vidimo se)

- F2FFace To Face (Lice u lice)

- FCFingers Crossed (Prekršteni prsti)

- ILUI Love You (Volim te)

- N/MNever Mind (Nije važno)

- ROFLRolling On The Floor Laughing (Valjam se po podu od smeha)

- THNXThanks (Hvala)

Smisao ovih skraćenica je da iskažu što više informacija uz pomoć minimalnog broja karaktera. S jedne strane to je odlično, jer nema potrebe za kilometarskim esejima, detaljima i obrazloženjima da bismo, na primer, nekom rekli da nam je dosadan i da nam se spava, već je dovoljno samo napisati ZZZ. Međutim, kada govorimo o svom životu, složenim osećanjima i mislima, nemoguće ih je upakovati u jedan akronim.

Zato je važno napraviti meru. Skraćenice su idealno rešenje za iskazivanje pojedinih situacija, ali kada je reč o stvarnim problemima, dubokim emocijama i idejama, zaboravite i na skraćenice i na internet, napustite virtuelne sobe i negde u ličnom kutku porazgovarajte sa svojim prijateljima. Tada internet jezik ne važi, skraćenice se ne koriste, emotikoni se ne stavljaju, nema sajber prijateljstva i nema skrivanja pogleda iza monitora računara. Susret “oči u oči”, zagrljaj, razgovor i prijateljstvo postaju deo realnog okruženja u kojem se ljubav, tuga ili radost ne mogu objasniti pomoću tastature – jer iako je u pitanju staromodan način komunikacije, iskrena reč nikada ne može da bude prevaziđena.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.