Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Intervju: Tamara Ratković, autorka knjige “Fit u trudnoći s pilatesom”

Intervju: Tamara Ratković, autorka knjige “Fit u trudnoći s pilatesom”

1/3

Tamara Ratković je profesor kineziologije sporta, licencirani predavač MK pilates metode (Michael King, osnivač Pilates Institute) i aerobik i fitnes menadžer kluba “Star”. Povodom predstavljanja knjige “Fit u trudnoći s pilatesom”, sa ovom mladom i uspešnom ženom razgovarali smo na koji način pilates pomaže trudnicama, zašto se fizička aktivnost mora naći u svakodnevnoj rutini žena koje su u drugom stanju, kao i o drugim tajnama zdrave i lepe trudnoće.

WANNABE MAGAZINE: Nedavno je održana promocija vaše knjige “Fit u trudnoći s pilatesom” u kojoj su predstavljene vežbe koje se praktikuju tokom trudnoće. Zašto baš pilates? Na koji način ove vežbe pomažu trudnicama?

TAMARA RATKOVIĆ: Ovim sistemom vežbanja trudnice imaju zdravu i lepu trudnoću, a dobrobiti se ogledaju u popravljanju mišićnog balansa tela što im olakšava celokupnu trudnoću i smanjuje opterećenje na kičmu i zglobove, popravlja držanje, poboljšava cirkulaciju, a samim tim smanjuje se mogućnost oticanja ekstremiteta, poboljšava se i reguliše probava. Trudnice uz redovno vežbanje pilatesa osećaju i psihičke benefite koji se ogledaju u emocionalnoj stabilnosti, povezuju se sa svojom bebom, lakše prihvataju promene koje im se dešavaju svakodnevno i nemaju probleme sa spavanjem.

Knjiga Fit u trudnoći s pilatesom Intervju: Tamara Ratković, autorka knjige Fit u trudnoći s pilatesom

Žene se često ulenje tokom trudnoće, rado preuzimaju epitet “razmažena trudnica” i ne obraćaju toliko pažnje na ishranu i fizičku aktivnost. Može li im se oprostiti ovakvo ponašanje ili je ipak pametnije da čak i u tom periodu budu fizički aktivne?

Naravno da su shvatanja trudnoće različita. Ono što je bitno i oko čega smo svi saglasni jeste da je definitivno trudnoća drugo, promenjeno stanje kroz koje žena prolazi. Samim tim njene navike treba svakako da se prilagode brojnim promenama. Vežbanje je izuzetno zdravno i poželjno za svaku osobu. Sa kretnjom telo je funkcionalno i zdravo, a bez njega postaje neupotrebljivo. Preporuke Svetske zdravstvene organizacije su da je vežbanje u trudnoći stvar higijensko zdravstvenih navika koje treba usvojiti. To nije samo trend, to je potreba, jer se i beba od samog začeća u majčinoj utrobi kreće. Ona ne miruje!

I ishrana treba biti zdrava, balansirana i umerena. Ne treba da jedemo za dvoje, jer to nije garancija kvalitetnog razvoja ploda. Isto tako treba voditi računa šta nanosimo na svoju kožu, odnosno kako je negujemo, jer za nekoliko sekundi to ulazi u naš krvotok. Tako je bilo i u mom slučaju. Koristila sam tokom trudnoće dr. Hauschka organske i zdrave preparate. Moj savet svim trudnicama jeste da povedu računa o svakom potezu koji naprave tokom trudnoće, jer se mnogo toga prenosi na plod i zato savetujem fizičku aktivnost, balansiranu ishranu i adekvatnu negu.

Tamara Ratković autorka knjige Fit u trunoći sa pilatesom Intervju: Tamara Ratković, autorka knjige Fit u trudnoći s pilatesom

Editors choice