1/4

Isej Mijaki, jedan od prvih japanskih kreatora, svoju modnu priču počinje početkom osamdesetih godina, predstavljajući se na evropskim modnim pistama. Njegova moda je posebna, spoj ludosti i originalnosti. Iako nije imao nikakvu formalnu obuku u modnom dizajnu, Isej Mijaki prkosi svojim talentom. Krasi ga prepoznatljiv dizajn, stil fuzije između Istoka i Zapada.

Rođen je u Hirošimi, u Japanu 1938. godine. Studirao je grafički dizajn na Tama Art univerzitetu u Tokiju, a diplomirao je 1965. godine. Po završetku studija, odlazi u Pariz i počinje da radi za Gaja Loroša i Huberta de Živanšija.  Nakon toga, vraća se u Tokio i 1970. osniva sopstvenu kompaniju, “Miyake Design Studio”.

issey miyake Isej Mijaki: Ludilo je moj potpis

Veliki uticaj na njegov rad imali su Laroš i Živanši,  od kojih je poprimio izrazito pariski osećaj za strukturu i kroj. Međutim, Mijakijeve  samostalne kolekcije bile su nešto sasvim novo. Eksperimentisao je sa neobičnim materijalima, kao što su plastika, papir, konopac, pletene trave i sa tim razvio nove metode drapiranja i nabora, koje su nosiocu njegovih kreacija omogućile fleksibilnost pokreta.

issey miyake21 Isej Mijaki: Ludilo je moj potpis

Isi Mijaki “Minaret” haljina

Editors choice