Vodič za kožu koja ne stari: Sve što treba da znaš kako bi uvek izgledala mladoliko

Nedeljni horoskop : 24. mart- 30. mart

5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ispuni mi tri želje

Ispuni mi tri želje

Iskoči vam duh iz lampe, ili zlatna ribica ili šta god iskače i ispunjava tri želje, a vi smislite brzo šta vam je najdragocenije, najpotrebnije ili makar, najpametnije.

Hoćete li poželeti nešto opštečovečanski ili sitnosopstvenički? Postoje li uopšte tri želje koje neka čarolija može da vam ispuni, a da vam se posle ne obiju o glavu?

Recimo, tresnete odmah onu manekensku, želim mir u svetu – ultramegagiga humanistički, a i ostaju vam još dve sitnosopstveničke.

I tras, želja vam je ispunjena. Samo, vas više nema. A vaša duša u deliću bleska ka večnim lovištima uočava predivan mir u celom svetu. Nigde ni jednog živog bića.

A ni ribice nigde. I ništa još dve želje. Totalni zajeb.

10 things you wish you had never learned1 800 800 0 Ispuni mi tri želje

Želje se ostvaruju kad se spoje sa onim što je suštinska potreba vašeg bića. Uzalud želite mir i stabilnost, ako ste neukrotivi avanturista

Dobro, budimo realni i gledajmo svoje dupe, to je uvek bilo najmudrije geslo. Dakle, želim dug život i dobro zdravlje.

Izvol’te. I tako vi živite i živite i nadživljavate i sahranjujete sve mile i drage i mimoilaze vas prirodne katastrofe, ratovi, razaranja, epidemije i sve ostale planetarne pošasti. Ne možete više to da gledate i molite Boga da vas uzme. A niste ni definisali koliko dug život želite, crni vi. Možda je nekoliko vekova dovoljno dugačko za pojmove zlatnih ribica i duhova iz lampi?

Da probamo ovako: Želim siguran posao i stalan prihod.

Opa, evo vas u blizini groblja, sa finom malom prodavnicom pogrebne opreme, po ceo dan nudite ucveljenima najkvalitetniju robu pod najpovoljnijim uslovima. Baš ono o čemu ste maštali. Smrt je jedini siguran posao, reče neki Topalović.

Ma mora da se može doakati tim željama. Možda treba da budu što bliže realnosti, onome što nastojimo da ostvarimo u životu, čime se bavimo i čemu težimo.

Hoću da postanem uspešan i cenjen pisac, koji dobro zarađuje pisanjem.

Ah, evo ga. To je to. Intervjui, gostovanja, promocije, autogrami. Pisac koji je osvojio srca svih čitalaca dokumentarnim štivom Poslednji sati, dnevnikom koji je vodio od trenutka kad je saznao da boluje od neizlečive, progresivne, galopirajuće bolesti. Niko nije ostao ravnodušan, a pisac u kolicima, na pragu smrti, potpuno priseban i miran, još uvek ima šta da kaže. Heroj! Večeras ima promociju na onkološkom odeljenju. Ako poživi do večeras.

Eh, sigurno postoji neka želja čije magično ispunjenje nije potpuni zajeb. Prava ljubav, bogatstvo, putovanja, sreća i pozitivnost.

Bez da pravu ljubav spoznate dok je gubite, da robujete bogatstvu kao Baja Patak, da putujete okovani za dno neke galije, sa veslima u rukama, da pronalazite sreću u tome što ste preživeli, iako ste izgubili nogu i celu porodicu, zbog čega ste postali guru pozitivista i valjate onu pozitivističku žvaku o tome kako je ljubav u nama samima, sreća u malim stvarima, a u mašti možemo da putujemo i na druge svetove. Bogatstvo unutrašnjeg života nas neće pretvoriti u škrticu, a i niko nam ga ne može oduzeti.

Nema želje koja nema cenu. Najbolje je da to bude vaš napor, zalaganje, rad, učenje, duhovni put, rudarski put, šta god je potrebno što možete sami da učinite da sebi ostvarite želju.

A kad ste ostvarili jednu, sigurno možete i sve tri.


Aleksina Đorđević

Editors choice