Neretko imamo priliku da čujemo kako nekome nijedna pozicija ili atletska vežba ne predstavlja problem. Zbog čega je mnogima takva elastičnost nezamisliva jer već u tridesetoj nisu u stanju da u stojećem položaju vrhovima prstiju ruku dodirnu vrhove prstiju na nogama?

Istezanje (stretching) je veoma važna veza između pasivnog, tzv. ”sedećeg” i aktivnog načina života. Telo zauzima različite položaje tokom dana, a naša pokretljivost, elan i motivacija određeni su tempom i načinom života. Svi pokreti se odigravaju na skali između potpune pasivnosti i intenzivne aktivnosti. Istezanje je od presudnog značaja za održavanje gipkosti mišića zbog čega se preporučuje i kao uvod u trening i kao njegova završna faza.

ISTEZANJE Anatomija1 Istegnite se

Studija Arnolda G. Nelsona i Joukoa Kokkonena, Istezanje anatomija

Istezanje održava osnovnu, bazičnu dužinu mišića. Kao uvod u trening, lagano istezanje vraća mišiću njegovu prvobitnu dužinu i priprema ga za kontrakcije usled vežbanja. Jačina i snaga kontrakcije, a samim tim i učinka treninga, zavisi od toga u kakvom je stanju mišić. Na kraju treninga, istezanje služi istoj svrsi. Tokom vežbanja dužina mišića se skraćuje i zbog toga je bitno vratiti ih u osnovnu fazu. Ukoliko se to izbegava, a iskustva personalnih trenera potvrđuju da se vežbači, pa čak i oni sa iskustvom, nerado istežu na kraju treninga, mišić se trajno skraćuje. Povratak mišića u početni položaj čini vas spremnim za sledeći trening. Možda posledice izbegavanja istezanja nećete videti odmah, ali dugoročno gledano, one su neizbežne.

aaa2 Istegnite se

Povratak mišića u početni položaj čini vas spremnim za sledeći trening

I ovoga puta preporučiću vam literaturu koja na pitak, jednostavan i razumljiv način otkriva sve prednosti istezanja i predstavlja različite tehnike i vežbe u tom cilju. Ne zaboravite, istezanje nije važno isključivo onima koji se bave sportom. Naprotiv, gipkost i pokretljivost običnog čoveka u njegovim svakodnevnim poslovima, kao i osećaj snage i elana, direktno su povezani sa stanjem njegovih mišića. Istezanje pomaže i u oporavku posle povreda, ali se tada najsigurnije izvodi u radu sa fizijatrom.

girl stretching 1 Istegnite se

Kao uvod u trening, lagano istezanje vraća mišiću njegovu prvobitnu dužinu i priprema ga za kontrakcije usled vežbanja

Savršena za profesionalne sportiste, za vežbače sa iskustvom, ali i za početnike, kao i one koji ne upražnjavaju redovne fizičke i sportske akrivnosti, studija Arnolda G. Nelsona i Joukoa Kokkonena, Istezanje anatomija, pouzdan je, jednostavan i bogato ilustrovan vodič, posebno u našem vremenu kada prosečni radni dan duže traje a ljudi su primorani da veliki deo vremena provode u sedećem položaju. I za muškarce i za žene, pravilna tehnika istezanja znači mnogo više pokretljivosti, fleksibilnosti, smanjenja napetosti i eliminaciju mišićnih upala. Samim tim, uz samo nekoliko vežbi, pravilno izvedenih, omogućavate svom telu više zdravlja i vitalnosti. Bićete brži, elastičniji, moći ćete da uradite više i imaćete bolju kondiciju. Ilustracije i objašnjenja u samoj knjizi čuvaće vas od pogrešnog učenja tehnika istezanja i od loših navika.

Izvori fotografija: stronglifts.com, jaybirdgear.com, weight-lifting-complete.com

Sledeće nedelje predstavićemo vam najjednostavnije vežbe za istezanje koje možete izvoditi u svakoj prilici.


Marija Nikolić je diplomirani profesor sporta, sertifikovani Les Mills instruktor, i asistent na fakultetu za sport i fizičko obrazovanje. Trenutno zaposlena kao instruktor u Fitness First-u u Dubaiju.

 

Editors choice