Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Istegnite se

Istegnite se

Neretko imamo priliku da čujemo kako nekome nijedna pozicija ili atletska vežba ne predstavlja problem. Zbog čega je mnogima takva elastičnost nezamisliva jer već u tridesetoj nisu u stanju da u stojećem položaju vrhovima prstiju ruku dodirnu vrhove prstiju na nogama?

Istezanje (stretching) je veoma važna veza između pasivnog, tzv. ”sedećeg” i aktivnog načina života. Telo zauzima različite položaje tokom dana, a naša pokretljivost, elan i motivacija određeni su tempom i načinom života. Svi pokreti se odigravaju na skali između potpune pasivnosti i intenzivne aktivnosti. Istezanje je od presudnog značaja za održavanje gipkosti mišića zbog čega se preporučuje i kao uvod u trening i kao njegova završna faza.

ISTEZANJE Anatomija1 Istegnite se

Studija Arnolda G. Nelsona i Joukoa Kokkonena, Istezanje anatomija

Istezanje održava osnovnu, bazičnu dužinu mišića. Kao uvod u trening, lagano istezanje vraća mišiću njegovu prvobitnu dužinu i priprema ga za kontrakcije usled vežbanja. Jačina i snaga kontrakcije, a samim tim i učinka treninga, zavisi od toga u kakvom je stanju mišić. Na kraju treninga, istezanje služi istoj svrsi. Tokom vežbanja dužina mišića se skraćuje i zbog toga je bitno vratiti ih u osnovnu fazu. Ukoliko se to izbegava, a iskustva personalnih trenera potvrđuju da se vežbači, pa čak i oni sa iskustvom, nerado istežu na kraju treninga, mišić se trajno skraćuje. Povratak mišića u početni položaj čini vas spremnim za sledeći trening. Možda posledice izbegavanja istezanja nećete videti odmah, ali dugoročno gledano, one su neizbežne.

aaa2 Istegnite se

Povratak mišića u početni položaj čini vas spremnim za sledeći trening

I ovoga puta preporučiću vam literaturu koja na pitak, jednostavan i razumljiv način otkriva sve prednosti istezanja i predstavlja različite tehnike i vežbe u tom cilju. Ne zaboravite, istezanje nije važno isključivo onima koji se bave sportom. Naprotiv, gipkost i pokretljivost običnog čoveka u njegovim svakodnevnim poslovima, kao i osećaj snage i elana, direktno su povezani sa stanjem njegovih mišića. Istezanje pomaže i u oporavku posle povreda, ali se tada najsigurnije izvodi u radu sa fizijatrom.

girl stretching 1 Istegnite se

Kao uvod u trening, lagano istezanje vraća mišiću njegovu prvobitnu dužinu i priprema ga za kontrakcije usled vežbanja

Savršena za profesionalne sportiste, za vežbače sa iskustvom, ali i za početnike, kao i one koji ne upražnjavaju redovne fizičke i sportske akrivnosti, studija Arnolda G. Nelsona i Joukoa Kokkonena, Istezanje anatomija, pouzdan je, jednostavan i bogato ilustrovan vodič, posebno u našem vremenu kada prosečni radni dan duže traje a ljudi su primorani da veliki deo vremena provode u sedećem položaju. I za muškarce i za žene, pravilna tehnika istezanja znači mnogo više pokretljivosti, fleksibilnosti, smanjenja napetosti i eliminaciju mišićnih upala. Samim tim, uz samo nekoliko vežbi, pravilno izvedenih, omogućavate svom telu više zdravlja i vitalnosti. Bićete brži, elastičniji, moći ćete da uradite više i imaćete bolju kondiciju. Ilustracije i objašnjenja u samoj knjizi čuvaće vas od pogrešnog učenja tehnika istezanja i od loših navika.

Izvori fotografija: stronglifts.com, jaybirdgear.com, weight-lifting-complete.com

Sledeće nedelje predstavićemo vam najjednostavnije vežbe za istezanje koje možete izvoditi u svakoj prilici.


Marija Nikolić je diplomirani profesor sporta, sertifikovani Les Mills instruktor, i asistent na fakultetu za sport i fizičko obrazovanje. Trenutno zaposlena kao instruktor u Fitness First-u u Dubaiju.

 

Editors choice