5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Istorija mode: 1900-1910. godine

Istorija mode: 1900-1910. godine

Prvu deceniju mode 20. veka u Evropi i zemljama pod njenim uticajem odlikuju elegantni, dugi krojevi koji figuru čine vitkom i izduženom. Ovaj kratki period u istoriji mode obeležili su visoki okovratnici, šeširi širokog oboda i frizure po ugledu na Gibson devojku.

slika 158 Istorija mode: 1900 1910. godine

Početak 20. veka obeležili su elegantni, uski krojevi

Žensku siluetu odlikovao je oblik peščanika ili oblik slova ‘S’ koji je bio moderan tokom čitave decenije. Pufnaste bluze i haljine sa dubokim dekolteima sužavane su u predelu struka korsetom i kaišem. Haljine i suknje su bile duge, neretko i sa šlepom. Ove savršeno krojene haljine šili su posebni krojači koji su vodili računa da odela, kao i haljine, imaju savršen kroj koji prijanja uz telo. Najpoznatije ženske dizajnerke bile su sestre Tiroči (Tirocchi sisters).

slika 260 Istorija mode: 1900 1910. godine

Za žensku modu s početka 20. veka karakateristična je bila silueta u obliku slova 'S'

Modu prve decenije 20. veka oblikovale su potrebe žena za raznovrsnim stilovima odevanja u različitim prilikama kojima su prisustvovale. Tako su svakoj modernoj ženi tog doba bile potrebne različite jutarnje i dnevne haljine, elegantne večernje toalete, kao i jednostavne haljine za svakodnevne aktivnosti i sportska oprema za bavljenje tenisom, biciklizmom i skijanjem.

Žene su leti nosile pamučne haljine ukrašene čipkom i vezom koje su se mogle nositi u gotovo svim neformalnim prilikama. Prilikom putovanja ili bavljenja sportom one su se odevale u vunene ili komplete od tvida, sastavljene od suknje, bluze i sakoa, nalik na muška odela. Imućne dame su na kragni sakoa nosile skupoceno krzno i veliki šešir ukrašen svilenim trakama, perjem, krznom pa čak i čitavim prepariranim pticama.

slika 346 Istorija mode: 1900 1910. godine

Ženska odela i haljine za različite prilike

Pol Puare (Paul Poiret) je od 1907. godine značajno uticao na promenu načina odevanja. On je smatrao da je nepotrebno prenaglašavati ženske obline i da su ravne linije privlačnije i elegantnije. Njegove haljine su znatno uže u predelu grudi i kukova, a korseti širi, tako da naglašavaju prirodnu liniju tela, umesto da je deformišu i sužavaju.

slika 434 Istorija mode: 1900 1910. godine

Stil odevanja koji je uveo poznati francuski modni kreator Pol Puare

Muškarci su, jednako kao i žene, imali odela za različite prilike, poput jutarnjih kaputa, svakodnevnih kompleta i elegantnih večernjih žaketa.

slika 530 Istorija mode: 1900 1910. godine

Muškarci su podjednako brinuli o fizičkom izgledu i odevanju kao i žene

U zimskom periodu, svi muškarci su nosili duge kapute do kolena. Na putovanjima i drugim prilikama koje su zahtevale svakodnevnu aktivnost, nosili su prugaste košulje sa visokom kragnom i preko nje žaket od tvida, naborane spreda i na leđima u kompletu sa odgovarajućim kaišem. Prugaste košulje bile su i sastavni deo formalne odeće zajedno sa uskom kravatom. Svakodnevne odevne kombinacije kod muškaraca odlikovale su i kratke pantalone, nogavica užih oko gležnjeva. Formalne prilike su zahtevale nošenje belih košulja, prsluka i večernjih žaketa. Obavezne su bile i kravate ili bele leptir-mašne.

slika 630 Istorija mode: 1900 1910. godine

Različiti muški kompleti za sve prilike

Muškarci su u različitim prilikama nosili nekoliko vrsta šešira; od cilindara, preko Homburg šešira do okruglih bowler modela pravljenih od filca. Leti su najčešće nosili slamante šešire niskog cilindra koji su ukrašavali mašnom.

Izvori fotografija: tumblr.com, anneofgreengables.com, blogspot.com, zeesonlinespace.net


Saška Stojadinović je studentkinja Fakulteta političkih nauka, ponosna Vodolija zavisna od knjiga, pisanja, preterano pričljiva i ćutljiva u isto vreme, rođena u pogrešno vreme. Večito dete.

Editors choice