Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Makeup trendovi za 2017. koje definitivno treba da probaš

Istorija mode: Minojska civilizacija

Istorija mode: Minojska civilizacija

Minojska civilizacija, koja se razvila na grčkom ostrvu Kritu 3000. godina pre nove ere, predstavlja jednu od najkompleksnijih kultura u antici. Iako je bila preteča grčke civilizacije, za ovu kulturu se misli da je bila mnogo naprednija od naslednika. Istoričari su mislili da je ova kultura deo legendi, sve dok 1800. godine nije otkriven jedan od antičkih gradova na Kritu. Gotovo izgubljena kultura naziv je dobila po kralju Minosu, legendarnom vladaru.

Glavnu reč po pitanju mode je imala topla, kritska klima, zbog koje nije postojala potreba za debljom odećom. Odeća je bila šivena po meri nosioca i savršeno bi odgovarala. Muškarci su nosili kiltove, koji su pravljeni od kože, vune ili platna, da pokriju muškost. Tokom hladnijih meseci, nosili bi i ogrtače ili laganije tunike.

310 Istorija mode: Minojska civilizacija

Mnogo pažnje posvećivali su ukrasima

Prvi susret sa ženskom modom ove kulture, istoričari su dočekali iznenađeno, jer se nije toliko razlikovala od mode 19. veka. Minojke su nosile dugačke suknje, najčešće A-kroja, sa mnoštvom ukrasa. Kult žene i majke je bio široko poštovan u minojskoj civilizaciji, te je imao uticaj na izgled odeće. Njihove bluze i haljine imale su duboke izreze koji su otkrivali grudi kao simbole materinstva. Bez obzira na jednostavnost same odeće, Minojci su veliku pažnju posvećivali ukrašavanju i koristili su jarke boje, različite metale i dezene. Od nakita su nosili minđuše i nanogvice. U njihovoj kulturi je uzan struk bi veoma cenjen, te su i muškarci i žene nosili metalne pojaseve da skrenu pažnju na tananost struka. Neki istoričari misle da je navika nošenja metalnog pojasa usvajana tokom detinjstva, sve u cilju da struk ostane što uzaniji. Neki su smatrali da se u ovoj kulturi prvi put javlja preteča korseta, upravo zbog veličanja stasa u obliku peščanog sata.

123 Istorija mode: Minojska civilizacija

Jarke boje bile su veoma zastupljene

Minojke su veliku pažnju posvećivale ukrašavanju kose i pravljenju frizura, smatrajući je najlepšim čovekovim ukrasom, i u ovome su se najviše isticale sveštenice. Sa freski možemo videti da su žene delile kosu u tri repa, jedan od nazad, a dva sa strane ispred ušiju. Poznati istorijski podaci ukazuju da je ova frizura predstavljala Zemlju, Nebesa i Podzemlje.

O obući imamo malo podataka, ali se veruje da su najčešće išli bosonogi. U kulturi gde se poštovala i negovala veza sa zemljom, logično je zaključiti da je bilo uobičajeno ići bez obuće.

216 Istorija mode: Minojska civilizacija

Izgled vrhovnih sveštenica


Agneza Janović – komplikovana i tvrdoglava, beznadežno zaljubljena u fiktivne likove. Za sve životne boljke prepisuje ogromnu šolju kafe i čokoladu. Dobra knjiga, dobar film i odlična serija su sitnice koje joj život znače.

Editors choice